Eerste afspraak bij de verloskundige - dit kun je verwachten!

Eerste afspraak bij de verloskundige - dit kun je verwachten!

Wanneer je zwanger bent, is het slim om zo snel mogelijk een eerste afspraak te maken bij de verloskundige. Hoe het er daar aan toe gaat, vertellen wij je!

Jawel, er verschenen toch écht twee streepjes of het woord ‘zwanger’ op de zwangerschapstest... Je bent in verwachting! Het is verstandig om snel een eerste afspraak bij de verloskundige te maken. Dit kun je daarvan verwachten!

De eerste afspraak bij de verloskundige is een intakegesprek. Je kunt zelf contact opnemen met een verloskundigenpraktijk in de buurt, je hebt hiervoor geen doorverwijzing van je huisarts nodig. Hij of zij kent natuurlijk wel alle verloskundigen in de omgeving, dus kan je hierin prima adviseren. Op de website van de KNOV vind je ook snel een verloskundige bij jou in de buurt.

Laatste menstruatie 

Als je belt voor een eerste afspraak bij de verloskundige, willen ze graag van je weten hoe lang je zwanger bent. Daarom vragen ze naar de eerste dag van je laatste menstruatie. De intake zal dan tussen de 8 en 10 weken zwangerschap worden ingepland. Voor die tijd is er namelijk nog vrij weinig te zien in je buik. Vaak moet je dus nog éven geduld hebben!

Eerste afspraak verloskundige

Je eerste bezoekje aan de verloskundigenpraktijk duurt meestal een half uur tot drie kwartier. Tijdens deze intake wil de verloskundige jou zo goed mogelijk leren kennen en zo veel mogelijk over je te weten komen. Ook de achtergrond van je partner is relevant, dus het is handig als hij of zij met je meegaat naar deze eerste kennismaking (als dat mogelijk is).

Meenemen naar de afspraak

Al jouw gegevens en die van je partner worden tijdens de eerste afspraak in het systeem van de verloskundigenpraktijk gezet. Daarom is het verstandig om je legitimatiebewijs, verzekeringspasje en eventueel de gegevens van je vorige zwangerschap(pen) mee te nemen.

Schrijf ook vooral de vragen die je zelf hebt op en neem ze mee naar de afspraak. Die kun je maar alvast beantwoord hebben!

Vragen die de verloskundige gaat stellen

De verloskundige heeft zo’n eerste keer een hele waslijst aan vragen voor je, over je algemene gezondheid, levensstijl en medische geschiedenis. Vragen die je sowieso gaat krijgen zijn:

  • Wat was de eerste dag van je laatste menstruatie?
  • Heb je een regelmatige cyclus?
  • Wanneer ben je gestopt met anticonceptie?
  • Wanneer was je zwangerschapstest positief?
  • Komen er in jouw familie of die van je partner ziekten of aangeboren afwijkingen voor?
  • Ben je al eens eerder zwanger geweest? Heb je miskramen gehad of een abortus?

Ook wil de verloskundige weten wat voor werk je doet, om in te schatten hoe belastend dit voor je gaat zijn gedurende je zwangerschap en of je bijvoorbeeld met giftige stoffen werkt. Soms moeten er dan namelijk aanpassingen gedaan worden door je werkgever, daar heb je recht op.

LEES OOK: Zwanger? Deze rechten en plichten heb je op je werk

De verloskundige zal ook wat vragen stellen waar je misschien nog helemaal niet over nagedacht hebt. Waar je wil bevallen bijvoorbeeld, thuis of in het ziekenhuis? Of je borst- of flesvoeding wil gaan geven als je baby er eenmaal is? Don’t worry als je hier nog geen antwoord op hebt, daar heb je nog genoeg tijd voor. Ze kan je over deze onderwerpen wel informeren en je helpen bij het maken van een keuze. 

Bloeddruk meten & gewicht

Bij elke afspraak, dus ook bij de eerste, wordt je bloeddruk gemeten. Tijdens de zwangerschap kan je bloeddruk wat schommelen, dus het is voor je verloskundige belangrijk om deze goed in de gaten te houden. Ook wordt vaak vanaf het begin je gewicht bijgehouden.

Bloedonderzoek

Bij je eerste bezoek zal de verloskundige wat bloed bij je afnemen of ze vraagt je om ergens anders bloed te laten prikken. Je bloed wordt getest op:

  • bloedgroep (A, B, AB of 0)
  • rhesusfactor
  • andere antistoffen tegen rode bloedcellen
  • hemoglobinegehalte (ijzer)
  • glucose (bloedsuiker)
  • infectieziekten hepatitis B, syfilis (lues) en hiv

Mocht uit het bloedonderzoek blijken dat er een kans is dat je baby ziek wordt, is er vaak nog een tijdige behandeling mogelijk om het kindje te beschermen.

Urine testen

Vaak wordt tijdens de eerste afspraak bij de verloskundige om een urinemonster gevraagd, zodat je urine getest kan worden op de aanwezigheid van eiwitten, glucose en een eventuele blaasontsteking. Soms kun je ook thuis in een potje plassen en die later inleveren.

Eerste echo

Als de praktijk een eigen echo-apparaat heeft, wordt vaak direct een eerste echo gemaakt. Zo niet, dan word je doorverwezen naar een ziekenhuis of speciaal centrum voor echoscopie. 

Het hartje van de baby zul je tijdens deze eerste echo nog niet kunnen horen, want dat is pas vanaf de 12e week van je zwangerschap mogelijk. Wel kunnen ze al zien:

  • of je echt zwanger bent en het baby’tje op de juiste plek zit 
  • of het hartje klopt (een wit knipperend puntje)
  • of het één of meerdere baby’s zijn
  • wat de lengte van je baby is

Als dit via een uitwendige echo nog niet te zien is, kan er ook een inwendige echo worden gemaakt. Dit is voor de meeste vrouwen gewoon pijnloos.

LEES OOK: Wanneer krijg je echo’s tijdens je zwangerschap?

Uitgerekende datum

Aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie wordt berekend hoe lang je ongeveer zwanger bent en wat dus je (voorlopige) uitgerekende datum is. Als je die datum niet meer weet of je cyclus is onregelmatig geweest, kan die datum later nog bijgesteld worden tijdens de zogeheten ‘termijnecho’ die rond de 11-12 weken volgt. Daarbij wordt de definitieve uitgerekende datum vastgesteld en dus indien nodig aangepast.

Wat kost de verloskundige?

Verloskundige zorg is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit betekent dat je als zwangere vrouw volledig bent verzekerd voor de verloskundige zorg die je nodig hebt voor, tijdens en na je zwangerschap.

Wat als het niet klikt?

Een zwangerschap is hartstikke spannend, bij een eerste kindje maar ook als je het al eens hebt meegemaakt. Er komt heel veel op je af, qua informatie, veranderingen in je lijf en emoties. De band met je verloskundige wordt naarmate de zwangerschap vordert alleen maar intiemer, dus het is belangrijk dat je je bij haar (of hem) op je gemak voelt. Is dit niet het geval, spreek dit dan ook uit. Vraag of je van verloskundige kunt wisselen of stap over naar een andere praktijk. Jouw welzijn en dat van je kindje zijn het allerbelangrijkst!

Bronnen: deverloskundige.nlvivreverloskunde.nlverloskundigestiens.nl

Marieke van Boven

Door

24 mei 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.