Menstruatie blijft uit - ben ik zwanger?

Menstruatie blijft uit - ben ik zwanger?

De dag dat je zou moeten menstrueren is voorbij, maar er is nog niets te zien. Ben je misschien zwanger? Alle oorzaken van het uitblijven van de ongesteldheid op een rij.

Bij sommige vrouwen blijft de menstruatie ineens een paar weken of zelfs een paar maanden weg. Ben je dan zwanger? Of is er iets anders aan de hand? Wij zochten naar de oorzaken van het uitblijven van de menstruatie. 

Menstruatie blijft uit

Als je menstruatie wegblijft heeft dit bijna altijd een natuurlijke oorzaak. We hebben hieronder de meest voorkomende oorzaken op een rij gezet.

Spanningen

Het klinkt misschien gek, maar spanning kan er voor zorgen dat je menstruatie wegblijft. Dit kan zowel lichamelijke als geestelijke spanning zijn. Vrouwen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt of veel stress hebben, kunnen ineens niet meer menstrueren. Ook vrouwen die aan topsport doen of eetproblemen hebben kunnen een paar maanden niet meer menstrueren.

Slaapgebrek

Je menstruatiecyclus volgt je biologische klok. Raakt deze verstoord, omdat je bijvoorbeeld ineens in ploegendiensten moet werken, dan kan je ineens niet meer ongesteld worden. 

Onregelmatige menstruatie

Als je net begint met menstrueren kan het een jaar duren voordat je een regelmatige menstruatie hebt. Als je een paar maanden niet menstrueert, is dat heel normaal. Als je na een jaar nog geen regelmaat hebt, kan je even een afspraak maken met je huisarts. 

HORMONALE SCHOMMELINGEN

In sommige gevallen kan je ook een medische aandoening hebben die je cyclus onderbreekt. Een schildklieraandoening, cysten, ontstekingen en verklevingen in de eierstokken kunnen je cyclus verstoren. Ben je al een paar maanden niet meer ongesteld geworden dan is het zeker aan te raden even langs je huisarts te gaan. 

Zwanger

Na onbeschermde geslachtsgemeenschap heb je natuurlijk kans dat je zwanger bent geworden. Als je ook voelt dat je vaker moet plassen, veel misselijk bent of erg vermoeid, kan het zeker geen kwaad om even een zwangerschapstest te doen. 

Negatieve test maar toch zwanger?

Heb je een negatieve uitslag van je zwangerschapstest, maar denk je toch dat je zwanger bent? Wacht dan een paar dagen voor je opnieuw een test doet. Soms kan er nog net te weinig HCG (het zwangerschapshormoon) in het lichaam aanwezig zijn waardoor de test het hormoon niet kan traceren. 

Borstvoeding

Borstvoeding geven kan ook invloed hebben op je menstruatiecyclus. De ene vrouw wordt wel gewoon ongesteld als ze borstvoeding geeft, de ander niet. Omdat je niet weet hoe lang het duurt voor je eerste menstruatie na je zwangerschap weer komt, weet je ook niet wanneer je weer vruchtbaar bent. Als je niet direct weer zwanger wil worden, dan is het aan te raden een geschikt anticonceptiemiddel te zoeken. 

Overgang

Rond je 50ste kan de menopauze beginnen (soms ook eerder). De hoeveelheid hormonen in je lichaam daalt, waardoor je menstruatiecyclus eerst onregelmatig wordt en daarna stopt. 

MEDICIJNGEBRUIK

De medicatie die je gebruikt kan ook een oorzaak zijn van het uitblijven van je menstruatie. Medicijnen tegen een hoge bloeddruk, allergiemedicatie, antidepressivia en antipsychotica kunnen er voor zorgen dat je cyclus onregelmatig wordt of zelfs uitblijft. Als je bent gestopt met anticonceptiemiddelen als de pil, het spiraaltje of de prikpil kan het ook enige tijd duren voor je weer een natuurlijke cyclus hebt. 

Menstruatie op gang krijgen

Er is helaas geen definitieve methode om de menstruatie weer op gang te krijgen, maar we kunnen je wel een aantal tips geven die misschien kunnen helpen:

  • Uitrusten en ontspannen: zoals je net las kan stress een belangrijke veroorzaker zijn van het uitblijven van je menstruatie. Probeer dit aan te pakken en misschien komt je cyclus dan weer op gang.
  • Slaapgebrek: zorg voor rust voor je gaat slapen en laat je mobiel 's avonds gewoon even liggen. Een rustige omgeving zorgt voor een betere nachtrust. 
  • Vitamine C: neem hier voldoende van in, liefst door middel van fruit. Vitamine C vergroot het baarmoederslijmvlies, waardoor je sneller kan menstrueren. 
  • Kruiden: bepaalde kruiden kunnen helpen om de cyclus weer op gang te krijgen. Overleg dit altijd eerst met je huisarts. Sommige kruiden kunnen gevaarlijk zijn als ze in hoge hoeveelheden ingenomen worden. Dit geldt ook voor kruidensupplementen.

Medicijnen voor opwekken menstruatie

Voor zover we weten zijn er geen medicijnen die een natuurlijke menstruatie kunnen opwekken. Anticonceptiemiddelen als de pil kunnen je menstruatie alleen sturen. Ben je al een tijd niet meer ongesteld geworden en wil je graag zwanger worden, dan is het aan te raden langs je huisarts te gaan. 

Bronnen: thuisarts, gezondheidsnet, kraamzorglc, huisartsenspikvoorde.

Daisy van Schaijik

Door

01 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.