Praten over een miskraam

Praten over een miskraam

Hoe ga je om met een miskraam. Er over praten helpt, alleen hoe kun je er over praten en met wie?

Een miskraam is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Van het zweven op een roze wolk word je ineens ondergedompeld in het verlies van een ongeboren kind. Hoewel het een deel van het leven is, wordt het door veel mensen weggestopt. Toch blijkt regelmatig dat je beter kan praten over een miskraam, want ook het verlies van een baby bij een miskraam moet een plekje krijgen. Maar hoe vertel je anderen over deze gebeurtenis uit je leven en hoe ga je er überhaupt zelf mee om?

Bij één op de tien vrouwen eindigt de zwangerschap in een miskraam. Als je kind overlijdt, dan is het belangrijk te rouwen om het verlies. Maar vergeet niet: wanneer je een miskraam hebt gehad, betekent dit niet automatisch dat je er weer één zal krijgen. De zwangerschap erna kan ook normaal verlopen.

Wanneer vertel je het?

Of je het vertelt wanneer je het net te horen hebt gekregen of pas weken erna is volledig aan jou. Praat erover wanneer jij er klaar voor bent. Niemand zal je wat kwalijk nemen, sterker nog: vaak genoeg hebben mensen begrip voor jou en je situatie. Onthoud daarom ook dat je het aan niemand verplicht bent om wat te vertellen en zeker wanneer je er nog niet aan toe bent.

Met wie deel je het?

Het hebben van een miskraam hoef je niet per se met iedereen te delen. Je gaat door een moeilijke periode en je hebt mensen nodig die de juiste steun bieden. Deel het nieuws daarom met mensen die je vertrouwt. Dit kan je moeder zijn, je beste vriendin of iemand anders uit je omgeving. Praat je liever met een professional, wees dan niet bang om langs de dokter te gaan om je zorgen te bespreken. Indien nodig en wanneer je de behoefte hebt, word je doorverwezen.

LEES OOK: Zwanger worden na een miskraam

Praten met onbekenden

Sommige vrouwen vinden het lastig om na het hebben van een miskraam te praten of om het met anderen te delen. De blikken die ze uit medelijden krijgen kunnen ze niet aan of ze willen geen 'ahh wat erg, volgende keer lukt het wel', horen. Ze zijn juist op zoek naar herkenning of willen gewoon hun ei kwijt. Wat dan kan helpen is om op vrouwenforums mee te praten over dit onderwerp.  Je komt daar vaak vrouwen tegen met dezelfde emoties, gedachten en vragen zoals jij.

Boeken lezen

Echte hulporganisaties voor vrouwen die een miskraam hebben gehad zijn er in Nederland nog niet. Maar voor hoop en herkenning kan je altijd boeken lezen over dit onderwerp, zodat je weet hoe je met je gevoel en verlies om moet gaan.

Bronnen: Gezondheidspleinknovzwanger, Zwangerschapspagina.

Heb jij extra tips over de omgang met een miskraam of wil jij graag je verhaal kwijt? Laat hieronder je reactie achter of stuur ons een persoonlijk bericht. 

Redactie MiniMe.nl

Door

15 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.