Zwanger worden na een miskraam

Zwanger worden na een miskraam

Weer zwanger worden na een miskraam geeft een dubbel gevoel. Hoe snel mag je dat weer proberen en hoe ga je om met al je emoties?

Zwanger worden na een miskraam: het is een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant verlang je ernaar om (weer) moeder te worden, aan de andere kant worstel je wellicht nog met het verdriet van je verloren kindje. Maar hoe snel mag je weer proberen zwanger te worden na een miskraam? En hoe deal je met je wirwar aan emoties? Met dit artikel proberen wij je te informeren en helpen!

Wanneer spreek je van een miskraam?

Onder een miskraam wordt verstaan: een spontane afbreking van de zwangerschap. In Nederland spreken we van een miskraam als de zwangerschap vóór 16 weken wordt afgebroken. Soms krijg je vanzelf te maken met bloedverlies, maar het kan ook zo zijn dat het vruchtje niet meer leeft en de miskraam nog op gang moet komen of worden gebracht. 

Een miskraam krijgen is een heel verdrietige gebeurtenis en bovendien erg ingrijpend. Was je het ene moment nog super excited omdat je een baby zou krijgen, krijg je ineens te maken met het verlies van je ongeboren kindje.

Praten over je miskraam

Veel vrouwen stoppen hun miskraam weg en praten er niet of weinig over. En dat is zonde, want over je miskraam praten kan enorm helpen. Als dat niet met familie of vrienden kan, dan wel met je verloskundige of huisarts. Je kunt samen met je partner een afspraak maken, maar er ook alleen naartoe gaan.

Weet dat jouw gevoelens er mogen zijn en dat je je niet hoeft te schamen. Het is gewoon héél erg verdrietig wat je is overkomen. Wellicht ervaar je daarnaast ook gevoelens van boosheid en/of teleurstelling. Het is belangrijk om te rouwen om het verlies van je kindje. Natuurlijk kan de één het sneller een plekje geven dan de ander, maar elke manier van verwerking is goed. Doe wat voor jou goed voelt op jouw eigen tempo!

Hoe vaak komt een miskraam voor?

Weet ook dat je echt niet de enige bent: ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Meestal is de oorzaak van een miskraam een aanlegstoornis van de foetus, bijvoorbeeld een afwijking aan de chromosomen of organen.

Zwanger worden na een miskraam

Als je een miskraam hebt gehad, kun je daarna gewoon weer zwanger worden. De kans op een zwangerschap na een miskraam is net zo groot als normaal. Sommige vrouwen willen vrij snel na de miskraam weer proberen om zwanger te worden, anderen wachten liever wat langer. Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Ook hiervoor geldt: doe wat voor jou (en je partner) goed voelt!

Je lichaam herstelt zich na een miskraam vrij snel. Het bloedverlies kan twee tot drie weken duren en het zwangerschapshormoon in je bloed daalt beetje bij beetje. Meestal komt je menstruatie zo’n vier tot zes weken na de miskraam weer op gang en krijg je een nieuwe eisprong. Dan kun je dus weer zwanger worden.

Je hoeft niet perse te wachten met proberen tot je weer voor het eerst ongesteld bent geworden, maar dat is natuurlijk wel handig. Als je cyclus weer op gang is, kun je makkelijker berekenen wanneer je vruchtbare dagen zijn en de kans op een zwangerschap het grootst is. 

Kans op nog een miskraam

Een miskraam betekent niet automatisch dat je er daarna weer één zal krijgen. Zeker na een eerste miskraam; de kans op nóg een miskraam is daarna niet hoger dan normaal.

Als je twee of meer miskramen hebt gehad, is het verstandig om met je huisarts of gynaecoloog in overleg te gaan. Misschien is er onderzoek nodig om te achterhalen of er een bepaalde oorzaak voor je miskramen is. De arts kan daarna ook beter inschatten wat de kans is dat je opnieuw een miskraam krijgt.

Angst na een miskraam

Vrouwen die een miskraam hebben gekregen, zijn bij volgende zwangerschappen vaak bang dat het weer zal gebeuren. Een miskraam hakt er behoorlijk in. Het vertrouwen in je lichaam kan een flinke deuk hebben opgelopen en dat is niet zomaar weer hersteld. Bij elk pijntje of krampje schiet je in de stress: het zal toch niet wéér misgaan?

Het is belangrijk om over je gevoelens te blijven praten. Probeer daarnaast niet te veel op internet te struinen naar ervaringsverhalen of doemscenario’s. Dat heeft helemaal geen zin, want het zegt niets over jouw situatie. Zoek steun bij je partner of verloskundige en zorg voor veel afleiding, zeker in de eerste kwetsbare periode van je zwangerschap. Zodra je door die moeilijke weken heen bent, wordt het steeds makkelijker om van jouw wonder te genieten!

Marieke van Boven

Door

15 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.