Hoe merk je dat je zwanger bent? Wel of niet zwanger?

Hoe merk je dat je zwanger bent? Wel of niet zwanger?

Ben je wel zwanger of toch niet? Hoe merk je nou dat je zwanger bent? Wat voel je? Hoe kom je erachter of je nou echt in verwachting bent of niet?

Ben ik nou zwanger of ben ik nou niet zwanger? Op deze vraag wil je natuurlijk zo snel mogelijk antwoord hebben. Of je nu al heel lang een kinderwens hebt of juist niet. Als je heel pril zwanger bent, zijn er wat signalen en symptomen die kunnen duiden op een zwangerschap. In dit artikel hopen we je meer duidelijkheid te geven of je nu wel of niet zwanger bent.

Voel jij dat je zwanger bent?

Sommige ladies voelen dat ze zwanger zijn. Na de bevruchting voelen ze de eerste symptomen van een zwangerschap al. Het lastige is dat je dan nog niet écht kunt weten of je wel of niet zwanger bent. Deze eerste signalen lijken namelijk soms ook erg op de symptomen van een menstruatie.

Toch zijn er wel wat signalen waarbij je toch anders voelt dan normaal. Daarom hebben wij een uitgebreide lijst gemaakt; we hebben een volledig artikel geschreven met daarin álle eerste zwangerschapsverschijnselen. Maar in het kort dit zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Vermoeidheid

  Veel vrouwen zijn in de eerste periode van hun zwangerschap écht veel vermoeider dan normaal. Er gebeurt natuurlijk ook ontzettend veel in je lichaam!
 • Andere geur of smaak

  Iedereen kent het voorbeeld wel dat zwangere vrouwen zin hebben in augurken. Wie zien dat veel vrouwen in het begin van hun zwangerschap juist zin hebben in gekke dingen of juist andere dingen helemaal niet meer lusten.
 • Apart gevoel in hun onderbuik

  Er zijn veel vrouwen die een apart gevoel hebben in hun onderbuik. Ze twijfelen of het menstruatieklachten zijn of dat ze zwanger zijn. Vaak wordt dit gevoel omschreven als lichte steken in de onderbuik.
 • Afscheiding

  Heb je meer afscheiding dan normaal? Ook dit kan een signaal zijn dat je zwanger bent.

Wil je de volledige lijst bekijken? Lees dan: Alle eerste symptomen van een zwangerschap

Hoe weet je dat je zwanger bent zonder test?

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk antwoord op de vraag of je wel of niet zwanger bent. Ondanks dat je dus van alles kunt voelen, is een belangrijk eerste symptoom dat je niet ongesteld word. Als je menstruatie normaal gesproken heel regelmatig is, dan is dit al een veelzeggend signaal. 

Vrouw met hand op haar zwangere buik en zwangerschapstest in haar hand

Zeker weten of je wel of niet zwanger bent

Natuurlijk blijft het allemaal gissen tot je een zwangerschapstest doet. Dan weet je in één keer zeker of je wel of niet zwanger bent. Gelukkig kun je steeds sneller een zwangerschapstest doen en hoef je niet meer te wachten tot je overtijd bent. Deze vroege testen worden steeds betrouwbaarder!

Er zijn bijvoorbeeld super betrouwbare testen die je zo'n vier dagen voor je menstruatie al kunt doen. Dan ben je meteen af van de onzekerheid en heb je antwoord op de vraag of je wel of niet zwanger bent!  Vind je het lastig om zo'n test bij de drogist te halen? Bestel deze dan online

Lees alles over een zwangerschapstest doen in ons artikel: Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Meer lezen?

Denk je dat je zwanger bent? Hoe voel jij je dan? Wat kun je merken? En hoe groeit je baby? Wij hebben voor elke week van de zwangerschap een artikel geschreven:

Sarah Glasbergen

Door

13 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.