Zo hou je je seksleven leuk als je zwanger probeert te worden

Proberen jullie zwanger te worden en lijdt jullie seksleven daaronder? Zo hou je het leuk in de slaapkamer!

Zodra je samen besluit een kindje te willen en gaat proberen zwanger te worden, kan het zo zijn dat jullie seksleven verandert. Waar het eerst nog lekker vrijblijvend was, zou er nu een bepaalde druk op kunnen komen te staan. Niet erg bevorderlijk voor de fun in de slaapkamer, zeg maar... Zo hou je je seksleven leuk als je zwanger probeert te worden!

Hoewel het besluit om alle anticonceptie overboord te gooien best een spannend besluit is, hoeft er in het begin nog niet zo veel te veranderen. Veel stellen zullen in eerste instantie de ‘we zien het wel’-instelling hebben: jullie doen gewoon zoals altijd, geen gekke dingen. ‘Die zwangerschap komt vanzelf wel een keer.’ Het kan ook júist een leuke extra dimensie geven aan je seksleven.

Teleurstelling bij niet zwanger

Maar na een paar keer geconfronteerd te zijn met je menstruatie, voel je misschien toch die teleurstelling al een beetje. Bij mij persoonlijk ging het in ieder geval zo in mijn hoofd: we hebben besloten dat we een kindje willen, dus dan wil ik het ook zo snel mogelijk! Helaas werkt dat niet zo in het leven en al helemaal niet bij een zwangerschap. Dat is nu eenmaal niet vanzelfsprekend.

LEES OOK: Zwanger worden na anticonceptie

Seks in je vruchtbare periode

In ieder geval begonnen we na een maand of drie toch maar eens wat gerichter te mikken. Hiervoor is het belangrijk dat je weet wanneer de eisprong (ovulatie) plaatsvindt in jouw lichaam. De dagen voor je eisprong ben je namelijk het meest vruchtbaar. Niet iedere vrouw is natuurlijk exact hetzelfde, maar gemiddeld loopt je vruchtbare periode van twee tot vier dagen voor de eisprong tot twee dagen erna.

Ovulatietesten

Om erachter te komen wanneer jouw eisprong plaatsvindt, kun je zelf je ovulatie berekenen of ovulatietesten gebruiken. Deze speuren de hoeveelheid van het LH-hormoon in je lichaam op. Als er een LH-piek wordt gemeten, komt je eisprong eraan en ben je dus op je vruchtbaarst. Dat betekent: feestweek!

Zo hou je het leuk in de slaapkamer

Als je zwanger probeert te worden, draait alles ineens om de timing. Als je een eisprong mist, moet je weer een maand wachten voor je een nieuwe poging kunt doen. Seks krijgt een heel andere lading en het spontane gaat er wel een beetje af. Geplande seks kan geforceerd voelen en misschien zelfs wel een beetje saai. Wat kun je doen om je seksleven leuk te houden als je probeert zwanger te worden? Wij verzamelden tips:

 • Heb geduld

  Realiseer je dat het bij de meeste stellen wel een jaar kan duren voor ze in verwachting raken. Als het de eerste paar keer niet lukt, is er dus totaal geen reden tot zorgen en dus ook niet voor extra druk in de slaapkamer.
 • Afwisseling

  Wissel af om te voorkomen dat de sleur erin sluipt. Heb seks in verschillende standjes, doe het in de woonkamer, keuken of desnoods buiten en duik voor de verandering ook eens een keer overdag je bed in.
 • Neem de tijd

  Ondanks dat ‘baby making sex’ misschien aanvoelt als een ‘moetje’, betekent dat niet dat het ook een vluggertje moet zijn. Neem er de tijd voor en maak er iets liefs, romantisch of gewoon geils van. Een uitgebreid voorspel en lekker knuffelen na afloop is toch altijd heerlijk?!
 • Ook buiten de eisprong om

  Seks was in eerste instantie iets waarmee jullie de liefde en lust voor elkaar lieten blijken. Daar genoten jullie (waarschijnlijk) enorm van, toen het nog niet als doel had om er een kind mee te verwekken. Doe het dus ook nog steeds buiten de eisprong om. Gewoon, voor de leuk. Zoals het eerst was.

 • Ga er even tussenuit

  Verandering van omgeving doet seksen. Ga er samen even tussenuit! Feit is dat een nachtje in een hotel of op een andere leuke plek jullie seksleven een flinke boost kan geven.
 • Probeer nieuwe dingen

  Voor geliefden die wat langer bij elkaar zijn, of ze nu zwanger willen worden of niet, is het sowieso een tip om nieuwe dingen te blijven proberen op het gebied van seks. Het gevaar zit ‘m in het feit dat je elkaar en elkaars lichaam zo goed kent, dat er weinig spannends meer aan is. Blijf dus, ook als de seks een praktische functie krijgt, nieuwe dingen testen. Als het geen succes is, kun je er misschien wél om lachen! En dat is ook veel waard.
 • Hou het privé

  Vertel niet in geuren en kleuren op feesten en partijen dat jullie ‘ermee bezig zijn’ en je partner vanavond weer aan de bak moet. Die druk vinden de meeste mannen niet zo prettig. En terecht.
 • Verzorg jezelf goed

  Misschien vanzelfsprekend, maar we noemen ‘m toch even: zorg dat je er aantrekkelijk uit blijft zien voor je partner. Verzorg jezelf goed, koop eens mooie kleding en lingerie waarvan je weet dat hij het kan waarderen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor hem! Zo blijft seks een genot en geen verplichting.
 • Blijf praten

  Heb je een keer geen zin of wordt het uitblijven van een zwangerschap je op een gegeven moment te veel? Praat erover! Zorg dat hij weet waar je mee zit en vertel hem wat hij kan doen om te helpen. Door dit soort belangrijke dingen voor jezelf te houden en op te kroppen, raak je alleen maar meer van elkaar verwijderd.
Marieke van Boven

Door

31 mei 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.