Ovulatie berekenen - Hoe kun je jouw eisprong uitrekenen?

Ovulatie berekenen - Hoe kun je jouw eisprong uitrekenen?

Wil je zwanger worden, bereken dan je wanneer je ovulatie is. Wat is dat nu eigenlijk ovulatie en hoe kun je deze berekenen? Wij leggen het uit!

Ovulatie berekenen, is dat hetzelfde als je eisprong berekenen? Wat is ovulatie berekenen en hoe doe je dat eigenlijk?

 Wat is ovulatie of eisprong?

Ovulatie en eisprong is hetzelfde. Wij raadplegen Wiki en daar wordt gezegd: 

De ovulatie of eisprong is het gereedkomen van een eicel uit de eierstok.

Het vrijkomen van een eicel gebeurt één keer per menstruatiecyclus. De eicel die rijp is moet bij de ovulatie een kleine sprong maken om in de eileider terecht te komen. Vandaar de naam eisprong. Onderaan staat een video die dit hele proces laat zien.

Waarom je ovulatie of eisprong berekenen?

Wanneer je zwanger wilt worden, is het belangrijk om je ovulatie te berekenen. De dagen voor je eisprong ben je namelijk het meest vruchtbaar. Niet iedereen is exact hetzelfde, maar gemiddeld loopt je vruchtbare periode van vier dagen voor de eisprong, tot twee dagen na de eisprong.

Ovulatie berekenen

Je ovulatie berekenen is ontzettend eenvoudig. Je kijkt wat de laatste dag van je menstruatiecyclus is en trekt daar 14 dagen vanaf. Het is dus belangrijk dat je goed weet wat je menstruatiecyclus is. Anders wordt het lastig om erachter te komen. Sperma is best lang houdbaar in jouw lijf. Gemiddeld kan sperma zo'n 72 uur in het vrouwelijk lichaam 'leven'. Er wordt zelfs gezegd tussen de vier en zeven dagen. Als deze zaadcellen zich al in het lichaam van de vrouw bevinden voor de eisprong, dan kan het eitje van die maand nog steeds worden bevrucht.

Nauwkeurig je eisprong berekenen?

Er zijn drie andere manieren om je ovulatie te kunnen berekenen. Deze zijn nog wat nauwkeuriger:

  • Lichaamstemperatuur meten
  • Structuur van baarmoederhals slijm bekijken
  • Bloedtest om de hoogte van het progesteron te meten

 

Redactie MiniMe.nl

Door

08 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.