Vruchtbare periode

Vruchtbare periode

Wil je zwanger worden, dan is het handig als je weet hoe je jouw vruchtbare periode moet berekenen. Lees hier alles over de vruchtbare periode.

Wat is jouw vruchtbare periode? Het berekenen van je vruchtbare periode is belangrijk als je zwanger wilt worden. Je ben maar een paar dagen per maand vruchtbaar, maar die dagen kun je op een vrij eenvoudige manier bepalen.

De vruchtbare periode

De vruchtbare periode van een vrouw zijn de dagen rond het moment van de eisprong. Zowel de dagen voor de eisprong als die erna behoren tot de vruchtbare tijd.

Dagen voor de eisprong

De dagen voor de eisprong ben je ook al vruchtbaar. Dit heeft te maken met het feit dat spermacellen meerdere dagen actief kunnen blijven in je baarmoeder. Dus ook als je voor jee eisprong seks hebt kun je zwanger worden.

Dagen na je eisprong

Na je eisprong blijft een eicel nog een paar dagen in leven totdat deze afsterft. Net als een zaadcel eigenlijk. Na je eisprong heb je nog een paar dagen die behoren tot je vruchtbare tijd.

Vruchtbare periode berekenen

Op internet zijn er verschillende tools om je vruchtbare dagen te berekenen. Toch is het handig om ook zelf even deze rekensom te doen. Dan weet je altijd hoe je jouw vruchtbare periode eenvoudig kunt achterhalen.

Menstruatiecyclus berekenen

  1. Hou bij hoe lang je menstruatiecyclus is. Het beste kun je je cyclus over een zo lang mogelijke periode bekijken. Het afgelopen jaar is het best.
  2. Kijk wat je langste menstruatiecyclus is en trek hier 11 dagen van af.
  3. Kijk wat je kortste menstruatiecyclus is en trek hier 22 dagen van af.

Vruchtbare periode

De uitkomst van deze rekensom is het begin en het einde van je vruchtbare periode. Voorbeeld: Stel: je kortste menstruatiecyclus is 24 dagen en je langste menstruatie cyclus is 28 dagen, dan bereken je jouw vruchtbare periode als volgt uit:

  • Kortste menstruatiecyclus is 24 - 22 = 2
  • Langste menstruatiecyclus is : 28 - 11 = 17

Jouw vruchtbare dagen zijn dan van de tweede dag na je bloeding tot en met de 17e dag van je menstruatiecyclus.

Afhankelijkheden vruchtbaarheid

Je vruchtbaarheid hangt daarnaast van verschillende afhankelijkheden af. Je vruchtbare periode is stap één. Hoeveel succes jullie hebben met zwanger worden hangt ook af van andere elementen. Hoe vruchtbaar jullie zijn ligt aan:

  • Kwaliteit van het sperma
  • Leeftijd van de vrouw

Als je ouder wordt, worden je eicellen dat ook. Ze verouderen met de jaren. Als je 20 bent, heb je 20% afwijkende cellen. Als je 40 bent, is dit gemiddeld 80%. Dat is ook de reden dat de kans op een miskraam groter wordt als je ouder bent.

Redactie MiniMe.nl

Door

07 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.