Hoeveel vruchtbare dagen per maand heb je?

Hoeveel vruchtbare dagen per maand heb je?

De dag dat je het meest vruchtbaar bent is twee dagen voor de eisprong. Maar er zijn nog meer dagen waarop je vruchtbaar bent. Wij zochten het uit!

Hoeveel vruchtbare dagen per maand heb je? Je hoort verschillende getallen van vriendinnen en op internet lees je steeds andere cijfers over het aantal vruchtbare dagen per maand. Daarom vind je hier antwoord op de vraag: hoeveel dagen per maand ben je vruchtbaar? 

Hoeveel vruchtbare dagen per maand heb je?

Het is heel lastig om een exact aantal dagen te geven. Je vruchtbare periode hangt af van zoveel factoren. Over het algemeen kun je zeggen dat je zes vruchtbare dagen per maand hebt: vier dagen voor de eisprong en twee dagen na de eisprong ben je vruchtbaar. Spermacellen kunnen soms wel vier tot zeven dagen overleven in jouw lijf. Als je dus vier dagen voor je eisprong sex hebt, zou je een paar dagen later zomaar zwanger kunnen zijn!

Wat is je vruchtbaarste dag?

De dag dat je het meest vruchtbaar bent is twee dagen voor de eisprong. Het is daarom belangrijk om te berekenen wanneer je eisprong is. Dit kun je ook handig uitrekenen door een menstruatiecyclus bij te houden.

Afhankelijkheden voor vruchtbare dagen

Zoals we al zeiden: het aantal vruchtbare dagen is van veel dingen afhankelijk. Hieronder zie je de onderdelen die bepalend kunnen zijn voor je vruchtbare dagen:

Kwaliteit van het sperma

Zoals je al kon lezen kan sperma soms vier tot zeven dagen overleven. Je hebt ook sperma die wat minder goed van kwaliteit is, dat overleeft net de 24 uur. Als je dan 4 dagen voor de eisprong seks hebt, geeft dat helaas geen kans op een zwangerschap.

Leeftijd van de vrouw

De leeftijd van een vrouw speelt ook een belangrijke rol bij haar vruchtbaarheid. Je eicellen verouderen namelijk als je ouder wordt. Een vrouw van 20 jaar heeft gemiddeld zo'n 20% afwijkende cellen. Bij een vrouw van 40 jaar is zo'n 80% van haar cellen afwijkend. Daarom neemt de kans op een miskraam ook toe als je ouder wordt.

Redactie MiniMe.nl

Door

08 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.