Onvruchtbaarheid en hypnotherapie: wat het voor jou kan doen

Onvruchtbaarheid en hypnotherapie: wat het voor jou kan doen

Ben je onvruchtbaar zonder dat er een medische oorzaak voor gevonden is? Dan zou hypnotherapie nog wel eens een uitkomst kunnen zijn.

Je wilt heel graag zwanger worden, maar om de een of andere reden lukt het gewoonweg niet. Het ziekenhuis heeft er geen verklaring voor, dus word je 'onverklaarbaar onvruchtbaar' genoemd, en kun je met die wetenschap naar huis. Dat hoeft niét te betekenen dat het dan helemaal over is. Bij een onverklaarbare onvruchtbaarheid kan een HypnoBirthing® Fertility Consultant uitkomst bieden. 

Hypnotherapie... komen ze weer met die zweverige dingen. Zeker niet! Hypnotherapie is verre van zweverig, het is juist ontzettend praktisch. En heel belangrijk om te weten: hypnotherapie kan er niet voor zorgen dat je dingen tegen je wil gaat doen. Dus wees gerust, jij bent in control!

De ® die iedere keer terug komt betekent dat deze cursus door het officiële HypnoBirthing® Institute goedgekeurd is. Volg je een HypnoBirthing® Fertility cursus of een HypnoBirthing® cursus, dan weet je dankzij de ® dat je een gecertificeerde docent(e) hebt. Check altijd even of jou docent(e) aangesloten is.

Natuurlijke vruchtbaarheidsbehandeling

Wat is de inslag van hypnotherapie dan precies? Waar vruchtbaarheidsbehandelingen als IFV, KID en IUI de medische weg inslaan en behandelingen in het ziekenhuis vereisen, gaat hypnotherapie de 'natuurlijke' weg. Dat wil zeggen dat hypnotherapie geen medicatie of medische ingrepen gebruikt, maar zich richt op het mentale en de blokkades die een vrouw (of man!) wellicht zou kunnen hebben. 

Onverklaarbaar onvruchtbaar en toch zwanger?

Ik sprak met Verginia, Hypnobirthing® Fertility Consultant, docente van de HypnoBirthing® cursus en Faculty member van het Hypnobirthing® Institute. Zij geeft aan dat er echt wel logica zit achter een mentale oorzaak voor de 'onverklaarbare onvruchtbaarheid': 

Waarom worden zoveel stellen die eindelijk de procedure voor een adoptie hebben voltooid, ineens zwanger? Er zit een mentale blokkade die maar blijft zeuren dat ze geen ouder kunnen zijn, en die zorgt er onbewust voor dat ze onvruchtbaar blijven. 

Waarom hypnotherapie? 

De stellen die voor hypnotherapie gaan, weten vaak wel dat er iets blokkeert. Er zit iets, een bepaalde ruis op de lijn, waardoor zwanger worden niet lukt. Maar wat het dan is weten ze niet, en middels hypnotherapie willen ze daar achter komen. Een uitspraak die Verginia maar wat vaak hoort: 

Het houd me bezig want we worden maar niet zwanger.

1 op 1 sessies

De stellen komen volgens Verginia soms samen naar het eerste gesprek, waarin zij tijdens het invullen van het intakeformulier veel vragen stelt. De vragen variëren van opmerkingen over hun eigen geboorte tot hoe lang ze al bezig zijn om zwanger te worden. De 1e echte Hypnotherapie Fertility-sessie wordt vaak eerst bij de vrouw gedaan, maar in de meeste gevallen gaat de man daarna ook als hij hoort hoe goed de sessie bevallen is. 

Doel van hypnotherapie - Fertility

Het doel van hypnotherapie-fertility is om de mentale blokkade die bij de vrouw of man zit naar boven te halen. In de sessie ga je in een herbeleving op zoek naar de oorzaken van die blokkade(s). Verginia: 

In veel gevallen veroorzaakt die blokkade een gevoel dat je niet goed genoeg bent. Je hebt belemmerende overtuigingen en die zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen in het nauw komt. En je zelfvertrouwen, dus als je twijfelt of je een goede ouder kunt zijn, kan effect hebben op je vruchtbaarheid.

De hypnotherapie-sessie

In de Hypnotherapie Fertility-sessie reikt Verginia handvatten aan om die mentale blokkade weg te halen. Daarvoor neem je een duik in je eigen verleden; door de herbeleving (door de emoties van vroeger letterlijk te ervaren) wordt de oorzaak van de blokkade duidelijk. 

Ik zeg niet waar iemand is of wat diegene doet, dat doe je zelf. Ik stel alleen vragen om het gesprek te sturen: 'Waar ben je? Welke kleding heb je aan? Hoe oud ben je? Wat gebeurd er? Hoe voel je je daar?'

Door die vragen omschrijf je de gebeurtenissen tot in detail en ervaar je de emoties die daarbij horen. Die emoties zijn belangrijk, dat zijn de handvatten voor Verginia om jou te helpen je blokkade aan te pakken. Als je ergens een negatieve ervaring mee hebt gehad en je hebt daar nog (onbewust) negatieve emoties bij, dan helpt Verginia jou die om te zetten naar iets positiefs. 

Voorbeeld hypnotherapie Fertility - sessie

Een mooi en duidelijk voorbeeld dat Verginia gaf was die van een vrouw die het maar niet lukte om zwanger te worden. Tijdens de Hypnotherapie-Fertility sessie ging ze in haar herbeleving terug naar de periode dat ze een klein meisje was. Ze zei dat ze zich verdrietig voelde, omdat haar vader haar weer niet kwam halen voor een papa-weekendje (haar ouders waren gescheiden). Ze voelde zich niet goed genoeg voor hem. En daar zat haar blokkade. Dat gevoel, dat sloeg ook door op haar wens om zwanger te worden: 'ik ben niet goed voor mijn vader, dus ik ben niet goed genoeg om zelf moeder te worden'. Verginia: 

Op dit moment overtuig ik haar om zich haar vader voor zich te stellen, en hem met die teleurstelling te confronteren. Alle frustraties moeten eruit. Door voor haar jongere zelf op te komen als volwassene, kan ze haar zelfvertrouwen weer terugkrijgen. Het gevoel de situatie van toen nu wel onder controle te hebben is hierbij heel belangrijk.

Maar Verginia heeft ook aandacht voor (in dit specifieke geval) de vader. Het is niet de bedoeling dat cliënten hun 'blokkade' gaat haten. De vader zal ook een reden gehad hebben waarom hij in het verleden zo heeft gereageerd, daar wordt ook begrip voor gekweekt. 

Je moet leren vergeven, anders blijf je ermee rondlopen. Je gaat je hoofd als het ware leegmaken zodat er ruimte vrijkomt waar je je nieuwe positieve gevoelens en levenshouding in kunt stoppen.

Blokkade oplossen

Verginia weet van tevoren nooit wat ze te horen krijgt of wat voor blokkade iemand heeft. Iedereen is uniek, dus ook de oorzaak van de blokkade is uniek. Dit betekent dat ze ter plekke een oplossing bedenkt voor het probleem. 

Sommige situaties zijn wel heel herkenbaar, bijvoorbeeld dat iemand de zorgen van zijn of haar ouders meedraagt. In zo'n sessie begeleid ik diegene dan om dat gewicht terug te geven aan de ouders. Hierdoor bevrijden ze zichzelf als het ware van de last van hun ouder(s). Dit komt vaak voor bij oudste kinderen.

Praktische handvatten hypnotherapie

Zijn er ook praktische handvatten die stellen mee naar huis krijgen?

In de meeste gevallen zijn de HypnoBirthing® Fertility- sessies voldoende, de blokkade(s) is/zijn daarin behandeld. Ik geef cliënten wel huiswerk mee dat ze thuis kunnen herhalen om de nieuwe positieve gedachtengang te blijven volhouden. Kijk naar jezelf in de spiegel en spreek hardop uit: 'Vanaf nu heb ik een nieuwe levenshouding, ik ben meer dan de moeite waard!'

Contact achteraf?    

Is er nog contact achteraf? Direct na de eerste sessie heeft Verginia nog even contact, daarna is dat in de meeste gevallen niet nodig, de hypnotherapie-sessie(s) heeft/hebben zijn werk dan gedaan. Het komt wel vaak voor dat stellen die voor een HypnoBirthing® Fertility-sessie zijn gegaan, zwanger worden en ook een HypnoBirthing® - cursus gaan volgen. Dit is een mooie aansluiter op de HypnoBirthing Fertility-sessie en helpt bij het op een natuurlijke manier geboren laten worden van je kind. 

Met dank aan Verginia van Natuurlijke Geboorte, die mij weer zoveel heeft weten te vertellen over HypnoBirthing® Fertility en Hypnotherapie. Het heeft me weer zoveel nieuwe inzichten opgeleverd, dankjewel!

 

Daisy van Schaijik

Door

27 augustus 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.