Schildklierklachten en zwangerschap

Schildklierklachten en zwangerschap

Schildklierklachten kunnen het lastig maken om zwanger te worden. Je kunt ook na je zwangerschap schildklierproblemen krijgen. Zijn jouw klachten schildklierklachten?

Het komt vaker voor dan je denkt: schildklierklachten die na je zwangerschap en bevalling ontstaan. Vermoeid, lusteloos, somber... zo had je niet verwacht je te voelen na de komst van je kleintje! Misschien denk je in eerste instantie aan een postnatale depressie, maar wist je dat problemen aan je schildklier ook wel eens de oorzaak kunnen zijn?

MOEILIJKER ZWANGER DOOR SCHILDKLIERPROBLEMEN

Een schildklieraandoening heeft veel invloed op een zwangerschapswens. Een traag werkende schildklier zorgt voor een onregelmatige of verstoorde menstruatiecyclus en soms zelfs voor het uitblijven van de eisprong. Bevruchting is dan heel moeilijk of onmogelijk. Als je toch zwanger wordt, heb je een verhoogde kans op een miskraam doordat het bevruchte eitje niet goed kan innestelen. Gelukkig kun je toch gewoon moeder worden wanneer je schildklierproblemen hebt. Je krijgt dan medicijnen die de ontbrekende hormonen aanvullen, waarna een zwangerschap gewoon goed mogelijk is.

De schildklier is een klein orgaan in de keel dat het schildklierhormoon aanmaakt. Deze hormonen zijn onmisbaar voor veel lichamelijke functies zoals de hartslag, groei en voedselverwerking.

Schildklierklachten na zwangerschap en bevalling

Schildklierklachten ontstaan langzaam en vaak duurt het een flinke tijd -en aardig wat dokteronderzoeken- voor duidelijk is dat jouw klachten komen door een niet goed werkende schildklier. Een zwangerschap kan de aandoeningen uitlokken of verergeren. Een schildklier die traag werkt, kan ervoor zorgen dat jij je moe en kortademig voelt, dat je aankomt, het vaak koud hebt en bijvoorbeeld stijve spieren of kramp in je spieren hebt. Bij een te snelle werking van de schildklier voel je je ook moe, onrustig en slap, maar heb je verder te maken met gewichtsverlies en veel transpireren omdat je het juist vaak warm hebt.

Schildklier belangrijk tijdens zwangerschap

De schildklier is ontzettend belangrijk tijdens je zwangerschap. In het begin maakt de schildklier echt overuren: hij werkt voor twee! Dat zorgt er dan ook voor dat je in het eerste trimester vaak moe bent. De eerste vier maanden is het kleintje in jouw buik helemaal afhankelijk van hoe jouw schildklier werkt. Het schildklierhormoon dat jij je kindje aanlevert is belangrijk voor de groei, ontwikkeling en stofwisseling van alle weefsels. Daarom is het ook heel belangrijk dat jouw schildklier tijdens de zwangerschap naar behoren werkt. Als je voor je zwangerschap al schildklierproblemen had, word je extra goed in de gaten gehouden. 

Schildklierklachten - wat kun jij zelf doen?

Schildklierproblemen kunnen ervoor zorgen dat jij je behoorlijk lusteloos, moe en somber voelt. Neem je klachten serieus, zeker wanneer je in de gaten hebt dat het niet door 'even een drukke periode' komt. Praat er over, probeer te sporten (als je de energie kunt opbrengen!) - het helpt om je lekkerder in je vel te laten zitten en de spiraal van moe zijn en niks doen te doorbreken. 

 

* Bronnen: schildklier.nl en Freya.nl

Rosanne Buitendijk

Door

08 september 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.