8 weken zwanger

8 weken zwanger

In week 8: je baby begint met bewegen! En zie je ook al een beetje een buikje opkomen? Lees hier alles over de achtste week van je zwangerschap.

Acht weken zwanger. Wauw, deze week kan je misschien al de allereerste omtrekken van de groeiende buik zien. En je voelt het zelf nog niet bewust, maar in deze week gaat je kleine ook bewegen! Hieronder de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de achtste week van je zwangerschap. 

Wist je dat

Je baby nu zo rond de 2 cm is? Dat is even groot als een framboosje!

De groei van je baby

Superleuk, je kleine gaat deze week bewegen! Wat voor ontwikkeling maakt je baby deze week nog meer door? 

1. Gezicht

Het gezicht van je baby gaat steeds meer op dat van een mens lijken, met oogleden die nu bijna de gehele ogen kunnen bedekken. Ook gaat de neus zich steeds verder vormen en krijgt je baby een bovenlip. In deze week ontstaan er ook verdikkingen die later de tanden vormen.

2. Armen en benen

In plaats van de peddels of flippers die je kleine vorige week had, zie je nu steeds beter de vingers en tenen zitten. Ook de staart die je baby de kikvors-look gaven is nu bijna helemaal weg. In deze week begint ook het skelet, de beenderen en de gewrichten te ontwikkelen. Nu nog geen echt bot, maar het kraakbeen is er!

3. Organen

Het hartje van je baby wordt iedere dag sterker, en de hersenen, lever en maag gaan nu echt werken. Dit is ook de week waarin de geslachtsorganen worden gevormd, en je dus nu ook officieel kan spreken van een kleine jongen of klein meisje in je buik. Bij een jongen vormen zich eerst de testikels, bij een meisje de eierstokken.

Acht weken zwanger

Zien we daar al een buikje opkomen? Misschien merk je nu wel dat je broek strakker gaat zitten. Niet zo gek, want je baarmoeder is inmiddels even groot als een appel.

Bang voor een miskraam

We kunnen ons goed voorstellen dat je de eerste weken nog een beetje angstig bent voor een miskraam. Je bent daar zeker niet de enige in! Maar bedenk dat je voorbij de eerste vier weken zwangerschap bent, het punt waarop de kans om het vruchtje te verliezen het grootst is. In week acht is deze kans alweer een heel stuk minder. Ook als je bloedverlies hebt hoeft dit niet te betekenen dat je een miskraam hebt, dit kan ook gewoon een gesprongen bloedvat in je baarmoederhals zijn. Stel even je verloskundige op de hoogte en als je onzeker bent of ergens over twijfelt, bel gewoon: ze hebben daar echt wel begrip voor!

Vertrouw op jezelf en je lichaam, eet gezond en probeer je zo min mogelijk druk te maken.

zwangerschapssymptomen bij Acht weken zwanger

Het is heel leuk dat je baby begint met bewegen, maar jij kan daar nog wel eens misselijk van worden of duizelig. Symptomen waar je deze week last van zou kunnen hebben zijn: 

Kijk voor een uitgebreid overzicht in ons artikel Zwangerschapsverschijnselen

To do

  • Deze week zal je waarschijnlijk de eerste afspraak maken met je verloskundige, dat vaak tussen week 8 en 12 plaatstvindt. Je krijgt een behoorlijke vragenlijst over jou en je familie, wees dus goed voorbereid en als het kan, neem je partner mee.
  • Vraag de gratis zwangerdozen en babydozen aan.
  • Heb je een tandarts-afspraak? Geef dan altijd aan dat je zwanger bent in verband met verdovingen en röntgen-foto's. 
  • Denk na over hoe je je zwangerschap vast wil laten leggen. Met een geboorteverslag bijvoorbeeld?

Not done

Je weet waarschijnlijk al een hoop over wat not done is, maar voor een overzicht kun je kijken bij Dit moet je niet doen als je zwanger wilt worden

Bronnen: Thuisartsdokterdokter.

Benieuwd wat je te wachten staat?

Lees hier alvast alles wat er gebeurt als je 9 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

15 juni 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.