9 weken zwanger

9 weken zwanger

In week 9: Hiephoi, je baby is nu een foetus! Lees hier alles over de negende week van je zwangerschap.

Negen weken zwanger. Zo zo, alweer bijna tijd voor de eerste echo! En hoor je daar al het hartje van je baby kloppen? Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens week 9 van je zwangerschap. 

Wist je dat:

Je baby nu zo rond de 3 cm is? Dat is even groot als een kers!

De groei van je baby

Deze week kun je al een mini-verjaardag van je baby vieren: vanaf nu heet de kleine geen embryo meer maar foetus! Wat hier belangrijk aan is? Alle belangrijke orgaanstelsels van je baby zijn inmiddels aanwezig en gaan zich nu verder ontwikkelen. 

1. Gezicht

Het gezicht van je kleine begint zich steeds meer te vormen. Een kleine neus, mond en een tong zitten er al, en je baby kan nu met zijn smaakpapillen het vruchtwater proeven. De oogleden bedekken nu de ogen volledig en de verdikkingen van de tanden worden nu kiemen waar laten de tanden uit voortkomen. 

2. Armen en benen

Deze week beginnen de spieren in de armen en benen zich te vormen, straks kan je kleine die zelf gaan bewegen. Schoppen maar! Ook heeft je baby nu al knieen, enkels en tenen. De handjes zijn nog kleiner dan erwten, maar ontwikkelen zich deze week ontzettend vlug.

3. Organen

Alle grote organen zijn nu aanwezig en ook de geslachtsdelen zijn gevormd. Maar, op een echo zal je nog niet kunnen zien of je een jongen of meisje krijgt (terwijl je lichaam het al wel weet, oneerlijk! Nog even geduld...). Daarnaast is het hartje nu helemaal af en kan het gaan kloppen!

Negen weken zwanger

In die baarmoeder die nu ongeveer zo groot is als een appel gaat de placenta zich deze week ontwikkelen. Ook gaat je stofwisseling sneller (logisch, er komt er eentje bij!), de hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe en je hormonen schieten omhoog. En dat terwijl je suikerspiegel en bloeddruk juist weer lager zijn. Je kan daarom erg vermoeid zijn. Hou dit goed in de gaten en pak wat slaap zodra het kan. Blijf ook zeker bewegen, even wandelen kan bijvoorbeeld veel energie geven. 

Symptomen bij Negen weken zwanger

Paracetamol

Mag je een paracetamol als je zwanger bent? Ja, maar er mag geen codeïne of coffeïne inzitten en je mag er maximaal 4 per dag (pillen van 500 mg). Gebruik ze echter liever niet. 

De moeheid slaat nu behoorlijk toe, maar de misselijkheid kan misschien weer afnemen. Symptomen waar je deze week last van zou kunnen hebben zijn: 

 • Stemmingswisselingen
 • Moeheid
 • Misselijk (ochtendmisselijkheid)
 • Bloedneus
 • Verkoudheid
 • Constipatie
 • Vaak plassen
 • Opgeblazen gevoel

Kijk voor een uitgebreid overzicht in ons artikel Zwangerschapsverschijnselen.

To do

 • Een afspraak maken met je verloskundige voor de termijnecho die tussen week 10 en 12 gemaakt wordt! Het is niet verplicht, maar wel aan te raden. En het kan ook het moment zijn dat je voor het eerst het hartje van je baby hoort kloppen!
 • Heb je nog niet aangegeven aan je werkgever dat je zwanger bent? Als zwangere heb je speciale omstandigheden en het is wel zo handig die even met elkaar op een rijtje te zetten. 
 • Blijf zeker vitamine D slikken, zodat je extra calcium hebt voor de botopbouw van je baby. Als je al voedingssuplementen hebt voor zwangeren heb je al die vitamines al. 
 • Wil je graag iedere week weten wat je precies kunt verwachten? Naast onze website heb je ook diverse dagboeken voor zwangeren met handige tips en weetjes. 
 • Doe je aan een intensieve of extreme sport? (Denk aan klimmen of boksen bijvoorbeeld) Check even met je arts of de sport nog te doen is en wanneer je zou moeten stoppen. 

Not done

Wat mag je allemaal niet doen? Als zwangere heb je ineens een hoop regeltjes waar je rekening mee moet houden (tsja, die alcohol moet je toch echt laten staan!). Lees alles over wat je niet mag in ons artikel Dit moet je niet doen als je zwanger wilt worden

Bronnen: RIVM.

Benieuwd wat je nog te wachten staat?

Lees hier alvast alles over wat er gebeurt als je 10 weken zwanger bent. 

Daisy van Schaijik

Door

28 juli 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.