1 week zwanger: alles over de eerste week

Alles wat je moet weten over je eerste week zwangerschap!

Een week zwanger: voel je daar überhaupt iets van? Heb je dan wel symptomen? De een beweert dat ze direct wist dat ze zwanger was, de ander zegt er pas na 4 weken achtergekomen te zijn... Hoe kan dat? En wanneer ben je eigenlijk 'officieel'  zwanger? Alle informatie over de eerste week van de zwangerschap.

Hoe weet ik precies wanneer ik zwanger ben?

Dat is een lastige vraag, want niemand kan het je echt precies vertellen. Artsen en verloskundigen beginnen vaak met tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Wij houden deze officiële telling aan bij het geven van de informatie en het bespreken van symptomen, dus week 1 betekent eigenlijk de eerste dag van je laatste menstruatie. Het betekent ook dat je nu dus eigenlijk nog niet zwanger bent! Een nieuwe cyclus moet namelijk nog beginnen en de bevruchting heeft nog niet plaatsgevonden. Aan het einde van week 2 vindt meest de bevruchting plaats en kan je jezelf dus echt zwanger noemen.

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Wanneer ben ik vruchtbaar? En wanneer is dan de kans het grootst om zwanger te raken? Als je graag zwanger wilt worden is het handig te weten wanneer je vruchtbaarheid het hoogst is. Je bent het meest vruchtbaar 3 dagen voor de eisprong en 2 dagen erna. Erg leuk, maar wanneer is dat dan? Hoe kan ik precies weten wanneer mijn eisprong is? Ook dit weet je niet precies van tevoren. Een veelgehoorde tip is om vanaf de 8e dag na de eerste menstruatiedag seks te hebben, en dan om de dag tot de 18e dag zodat je de meeste kans hebt om zwanger te worden.

Menstruatiecyclus

Waarom moet je dan zo regelmatig seks hebben? Ok, nu klinkt het alsof het een straf is, maar we kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt waarom de periode dat je het beste sex kunt hebben ongeveer 10 dagen is. Dat komt door de eisprong: vaak denken vrouwen dat die 14 dagen na de menstruatie is, maar het is 14 dagen voor de menstruatie. Het verschil? Als je een regelmatige cyclus hebt maakt dit niets uit, dan krijg je een eisprong op dag 14. Heb je echter een cyclus die 32 dagen duurt, dan krijg je pas op dag 18 een eisprong! Als je rond de 14 dagen dan ineens heel erg je best gaat doen om vervolgens te denken dat het wel goed zit kom je dus bedrogen uit.

Ovulatietest

Nu hoef je niet alles zelf bij elkaar te puzzelen, er zijn ook speciale ovulatietesten beschikbaar die kunnen voorspellen wanneer je een eisprong zal krijgen. Deze testen werken bijna hetzelfde als zwangerschapstesten, alleen meten ze het LH-hormoon in plaats van HCG-hormoon. Bij 2 donkere strepen weet je dan dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten. Aan de slag dan maar!

Zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest kun je al doen als je één dag overtijd bent, maar het is aan te raden de test niet te snel te doen. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om het HCG-hormoon aan te maken en dat kan pas nadat het eitje bevrucht is. Straks wordt je voor niets teleurgesteld!

Lees hier alles over in dit artikel: Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

De groei van je baby

Omdat de bevruchting in deze week nog niet heeft plaatsgevonden, kunnen we nog niet spreken van een baby of zelfs maar een embryo. Wel kunnen we je vertellen wat je moet doen als je graag een jongen of een meisje wilt. Kun je dat dan plannen? Nou... een beetje wel! (Zeggen ze...)

X en Y

Wist je dat zaadcellen met het Y chromosoom (de jongens) sneller 'zwemmen' dan de zaadcellen met het X chromosoom (de meiden)? Heb je 3 of meer dagen voor de eisprong sex, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. De vrouwelijke zaadcellen leven namelijk langer en kunnen dus langer wachten op de eisprong. Als je rond je eisprong seks hebt, dan is de kans op een jongen weer groter, omdat de mannelijke zaadcellen veel sneller zijn en het eitje dus eerder kunnen bereiken.

Een week zwanger

In de eerste week van je zwangerschap kan je nog niet spreken van een embryo omdat zaadcel en ei elkaar nog niet eens hebben gevonden. Toch begint het aftellen tot de bevalling nu al. Je lichaam gaat zich klaarmaken voor de eisprong en stuurt een signaal naar de hersenen, die dat doorsturen naar de hypofese. De hypofese ligt net onder de hersenen en wordt zo geprikkeld om het FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) hormoon aan te maken. Dit proces gaat in week 2 verder.

Baarmoeder

De baarmoederwand begint ondertussen ook dikker te worden om straks het bevruchte ei te laten nestelen. De follikels rijpen zich dankzij het FSH-hormoon. Binnen twee weken zal de follikel in de eierstokken groeien van een tiende millimeter tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel zou dan dus zichtbaar zijn met het blote oog.

Symptomen bij een week zwanger

Ja, hier kunnen we in deze week erg kort over zijn, die zijn er namelijk nog niet! (gelukkig) In deze week is je menstruatie nog bezig en heeft de bevruchting nog niet plaatsgevonden. Symptomen die met je menstruatie te maken hebben (hoofdpijn, buikpijn, misselijk, moe, humeurig etc.) kan je natuurlijk wel gewoon hebben.

To do in week 1

  1. Als je glijmiddel gebruikt, moet je even goed nadenken of je dat echt nodig hebt. Amerikaanse onderzoekers zijn op dit moment bezig om te onderzoeken of glijmiddel een negatief effect heeft op sperma. Er is nog geen definitief bewijs gevonden, maar het zaad van sommige mannen in de proefpersonengroep werd veel trager na gebruik van glijmiddel.
  2. Ben  je bewust bezig met zwanger worden, pluis dan de verschillende zorgverzekeraars eens uit. In de komende maanden zal je vast beste vrienden worden en er veel gebruik van maken. Zorg er daarom voor dat je een zorgverzekeraar kiest die bij jouw 'nieuwe'  wensen en behoeften past.
  3. Je kan alvast aan je arts aangeven dat je zwanger wilt worden. Hij of zij zal er dan rekening mee houden als je bepaalde medicatie nodig hebt.

Not done in week 1

  1. Meer een tip dan not done, maar wel belangrijk. Als je bewust bezig bent om zwanger te worden, is het verstandig je elektrische deken niet meer te gebruiken. Onderzoek heeft laten zien dat langdurige hitte (door een waterbed of elektrisch deken) de spermaproductie kan vertragen.
  2. Strak zittend ondergoed kunnen mannen beter even laten liggen, dit vertraagd het sperma ook.
  3. Een andere tip: stop met orale sex voor je echt sex hebt. En dat menen we serieus. Speeksel heeft eigenschappen die sperma kan doden, en dat wil je natuurlijk niet.
  4. Stop alvast met roken, drinken en andere slechte gewoonten. Hoe gezonder je leeft hoe beter.
  5. Pas ook op met medicijnen: vraag aan je arts of de medicijnen die je gebruikt invloed hebben op een eventuele zwangerschap.

Bronnen: PMC, Harvard Health Publications, thuisarts.nl, gezondheidsplein.nl, dokterdokter.nl

Benieuwd wat je nog te wachten staat?

Lees hier alles over wat er gaat gebeuren als je 2 weken zwanger bent.

Door

04 november 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 5 reacties geplaatst.

2 jaar geleden

Onzin dat de eisprong altijd 14 dagen voor de volgende mensturatie is. Bij mij was die 8 dagen voor mijn nod. Het zijn allemaal richtlijnen. Elke vrouw is anders.

2 jaar geleden

de eerste week van je zwangerschap ben je dus ongesteld.....

2 jaar geleden

Linda, of lees Eva's reactie goed....dan weet je dat zij gewoon wél symptomen had los van wat het artikel beweerd...

2 jaar geleden

Eva, misschien even goed de tekst lezen voor je een bericht plaatst. Op week 1 en 2 van de zwangerschap heeft de bevruchting nog niet plaats gevonden en kún je nog geen symptomen voelen!

2 jaar geleden

kun je zeker wel voelen, de eerste week al symptomen. zelfs na een paar dagen al. en die hebben niks met menstruatie te maken, totaal anders. er zijn +/- 3.5 miljard vrouwen, iedereen ervaart het anders. ik kan je zeggen dat er absoluut zeker meteen symptomen zijn, zwellende borsten (maar dan enorm!), blaasbuik, misselijk, duizelig, overal pijn zoals bij menstruatie, maar dan non-stop, en niet 1 dagje. jammer dat hier al voor je wordt gedacht door te zeggen dat het niet zo is, maakt de site verder ook ongeloofwaardig.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.