2 weken zwanger

2 weken zwanger

Zelfs in je tweede week van je zwangerschap ondergaat je lichaam al allerlei veranderingen. Lees hier alles over week 2 van je zwangerschap.

Twee weken zwanger: de meeste vrouwen zullen op dit moment nog niet eens weten dat ze zwanger zijn! Omdat het begin van je zwangerschap veel op je normale menstruatie-cyclus lijkt zullen veel vrouwen pas in week 4 doorkrijgen dat er iets aan het veranderen is. Toch maakt je lichaam nu al een verandering door. Hieronder de belangrijkste ontwikkelingen die gebeuren tijdens de tweede week van je zwangerschap.

Wanneer ben ik precies zwanger?

Op de vraag 'Hoeveel weken ben ik precies zwanger?' kan niemand een precies antwoord geven. De meeste artsen en verloskundigen gebruiken de eerste dag van je laatste menstruatie als uitgangspunt van je bevallingsdatum. Wij houden deze officiële telling aan, maar dat betekent dat je nu eigenlijk nog niet zwanger bent! De bevruchting heeft namelijk nog niet plaatsgevonden. Een vrouw die aangeeft vier weken zwanger te zijn is dus eigenlijk nog maar een week of twee echt zwanger. 

De groei van je baby

Kunnen we hier dan al iets over zeggen? Eigenlijk niet. Er is nog geen baby of zelfs maar een embryo in zicht. Je baby is op dit moment alleen een eicel die nog niet bevrucht is.

Leuk weetje

  • Zaadcellen met Y-chromosoom (de jongens) zwemmen sneller dan zaadcellen met X-chromosoom (de meiden). Wacht je met vrijen tot vlak voor de eisprong, dan heb je meer kans op een jongen. Als je aan het begin van je cyclus sex hebt en vervolgens niet meer na de 10e dag, dan is de kans op een meisje groter.

Als je zwangerschap ongeveer gelijk loopt met je menstruatiecyclus zal je aan het eind van deze week een eisprong krijgen. De eicel daalt dan naar de eileider.

Zaadcel en eicel

Als je voor de eisprong al sex hebt gehad zijn er al zaadcellen in de eileider. De bevruchting zal dan snel plaats vinden. Het kan ook zo zijn dat de eicel eerder in de eileider aanwezig is dan de zaadcellen. In dat geval wacht de eicel zo'n 24 uur op een eventuele bevruchting. Gebeurt er niets dan moet je weer een cyclus (ongeveer 28 dagen) wachten tot de volgende eisprong plaatsvindt. 

Twee weken zwanger

Je lichaam gaat zich klaarmaken voor de eisprong en stuurt een signaal naar de hersenen, die dat doorsturen naar de hypofese. De hypofese ligt net onder de hersenen en wordt zo geprikkeld om het FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) hormoon aan te maken. Dankzij het FSH hormoon kan de eicel gaan rijpen.

Bevruchting van eicel

Dit proces was al begonnen in week 1, en gaat in week 2 van je zwangerschap verder. De baarmoederwand wordt drie tot vier keer zo dik om straks het bevruchte ei op te vangen. Ook wordt de doorbloeding groter en ontstaan er meer kliertjes in de baarmoederwand. Dit laatste is essentieel voor de voeding van de baby. Als de eisprong komt wordt het eitje door de eileider geduwd in de richting van de baarmoeder. Als de eicel dan ook binnen 24 uur in contact komt met een zaadcel, dan is de bevruchting succesvol.

2 weken zwanger foto

Ovulatie voelen

Sommige vrouwen beweren dat ze kunnen voelen wanneer de ovulatie (eisprong) is. Ze krijgen dan onderin de buik aan de linker- of rechterkant pijnscheuten. Dit wordt ook wel ovulatiepijn of middenpijn genoemd. 

Een tweeling!

Soms is het zo dat je lichaam meer dan één rijpe eicel krijgt. Worden deze eicellen ook allebei bevrucht, dan heb je kans op een tweeling (twee-eiig)! Heb je één rijpe eicel maar splitst deze zich na de bevruchting in tweeën? Dan krijg je een een-eiige tweeling. Enne... heb je meerdere rijpe eicellen, dan is er zelfs kans op een meerling! 

Symptomen bij twee weken zwangerschap

Eind deze week wordt de eicel bevrucht, dus de kans dat je nu al zwangerschapssymptomen voelt is erg onwaarschijnlijk. Als vrouwen al iets voelen (vaak aan het eind van week 2) is dat toe te schrijven aan de normale menstruatiecyclus. Week twee verloopt eigenlijk ook net als een normale cyclus, alleen wordt het eitje nu bevrucht. Voor je daar iets van gaat merken zit je echter alweer in week 3.

To-do in week 2

  1. Als je bewust bezig bent met zwanger worden, kun je beginnen met het slikken van foliumzuur (dit kan al 4 weken voor je zwangerschap). Doe dit wel in overleg met je arts.
  2. Laat je arts ook een algemene gezondheidscheck doen. Eventuele gezondheidsproblemen kan je dan al vroeg opsporen en de juiste maatregelen voor nemen.
  3. Als je al even bezig bent om zwanger te raken, kan het nuttig zijn om ovulatietesten aan te schaffen. Zo zie je wanneer je vruchtbare periode precies is en weet je ook wanneer je vruchtbaar bent. 
  4. Ook kan je je temperatuur in de gaten houden. Je lichaamstemperatuur ligt een aantal tienden van een graden hoger. 
  5. Als je weet dat er erfelijke ziektes voorkomen in de familie en je wil weten wat voor invloed dat heeft op jouw baby kan je terecht bij het Erfocentrum. Zij beantwoorden vragen over erfelijkheid, aangeboren aandoeningen en vermijdbare risico's. 

2 weken zwanger kopen

Not done in week 2

  1. Stop alvast met roken, drinken en andere slechte gewoonten. Hoe gezonder je leeft hoe beter.
  2. Pas ook op met medicijnen: vraag aan je arts of de medicijnen die je gebruikt invloed hebben op een eventuele zwangerschap.

 

Bronnen:  ThuisdokterdokterdokterVoedingscentrum.

BENIEUWD WAT JE VOLGENDE WEEK TE WACHTEN STAAT?

Lees alles over wat er gebeurt als je 3 weken zwanger bent. 

Daisy van Schaijik

Door

06 januari 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.