De 7 bekendste vruchtbaarheidsmythen ontkracht

De 7 bekendste vruchtbaarheidsmythen ontkracht

Er is veel informatie te vinden op internet over vruchtbaarheid. Er staat ook veel onzin op. Dus daarom zochten we uit; wat is nu waar en niet waar omtrent vruchtbaarheid?

Zodra je bewust aan een zwangerschap gaat denken zal je waarschijnlijk ook gaan zoeken naar informatie over vruchtbaarheid. Wanneer maak je de meeste kans zwanger te raken en wat kan je eraan doen om zo snel mogelijk zwanger te worden? Er is veel info te vinden op internet, maar wat is nu waar en niet waar? Wij ontkrachten hier de 7 bekendste vruchtbaarheidsmythen.  

1. Iedere dag van de maand vruchtbaar

Helaas, dit is niet waar. Als je graag zwanger wilt worden moet je seks hebben op de dagen rond je eisprong. Je bent het meest vruchtbaar drie dagen voor je eisprong en de twee dagen daarna. Als de eicel eenmaal weg is kan je pas weer zwanger worden aan het begin van je volgende cyclus. Hoe je je vruchtbaarheid uit kan rekenen lees je in Ovulatie berekenen: hoe kun je jouw eisprong uitrekenen?

2. Duur menstruatie: 28 dagen, eisprong: dag 14

Ook niet waar en een van de redenen waarom het zo lastig is je eisprong precies uit te rekenen. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar bijna 50% van de vrouwen wijkt daar 7 dagen of meer vanaf.

3. Geen pil gebruikt dus direct zwanger

Je hormonen zijn misschien niet beïnvloed door de pil. Toch wil het niet zeggen als je de pil hebt geslikt je veel lastiger zwanger kunt worden. Je vruchtbaarheid wordt door veel meer dingen beïnvloed dan alleen de pil.

4. Sneller zwanger als je je temperatuur meet

Als je je lichaamstemperatuur meet kan je de eisprong uitrekenen, maar het is niet de meest praktische methode. De temperatuur stijgt namelijk nadat de eisprong is geweest, dus je hebt dan al de helft van je vruchtbare dagen 'gemist'. Het kan wel een hulpmiddel zijn om je eisprong over het algemeen uit te rekenen, maar hier gaat veel tijd overeen voordat je weet wat je cyclus is.

5. Bij eerste kind snel zwanger, dus bij tweede ook

Jammer genoeg gaat deze vlieger niet op. Dat je bij je eerste kind snel zwanger was wil niet zeggen dat je tweede kind ook snel zal komen. Er zijn meerdere factoren die meespelen. Denk aan het feit dat je ouder bent, je misschien een andere levensstijl hebt of zelfs andere voeding.

6.  Zwanger worden tijdens menstruatie kan niet

Dan hoeft niet zo te zijn. Als je cyclus vrij kort is maar je wel veel dagen bloedverlies hebt kan het zijn dat je in je laatste dagen van je menstruatie alweer vruchtbaar bent. En: spermacellen kunnen zo'n 5 tot 6 dagen in de baarmoeder leven. Het kan dus zijn dat ze nog in leven zijn als de eisprong komt (vaak 6 tot 8 dagen na je menstruatie).

7. Door stress niet zwanger

Natuurlijk is stress nooit goed voor je lichaam, het helpt dus niet mee. Toch is het niet zo dat je zwangerschap belemmerd wordt (tenzij je seksleven door stress beïnvloed wordt natuurlijk). Het idee dat je bezig bent om zwanger te worden kan wel extra stress opleveren. Zorg dat je geniet van elkaar en dat zwanger worden geen obsessie wordt.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.