Tips om je kinderwens te bespreken

Tips om je kinderwens te bespreken

Ben jij toe aan kinderen en wil je dit bespreekbaar maken? Dat kan lastig zijn! Deze tips kunnen je ongetwijfeld helpen.

Heb jij een kinderwens, maar je partner (nog) niet? Dat komt heel vaak voor! Het gebeurt regelmatig dat stellen niet allebei op hetzelfde moment toe zijn aan kinderen. Dat kan heel lastig zijn en voor spanningen zorgen. Wil jij er graag met je liefde over praten? Wij geven tips voor het bespreken van je kinderwens!

Kinderwens bespreekbaar maken

Je kinderwens bespreken met je partner kan moeilijk zijn. Een kind krijgen is soms een beladen onderwerp! Je zet deze stap meestal alleen als je 100% zeker bent van je relatie en je de wens hebt om de rest van je leven bij elkaar te blijven. Serious business dus! Zeker als jullie er nog niet echt open over zijn geweest óf je weet dat je partner er nog niet aan toe is en jij wel, breng je een kinderwens niet zomaar ter sprake. Met onderstaande tips lukt het jullie vast om een goed gesprek te hebben over zwanger worden!

1. Kondig het van tevoren aan

Het is slim om van tevoren al af en toe te laten vallen dat je graag op korte termijn met je partner over je kinderwens wil praten. Hierdoor weet hij (of zij!) dat het eraan zit te komen en kan hij zich op het gesprek voorbereiden.

2. Stel je open en luister goed

Probeer je partner niet van jouw mening te overtuigen. Gebruik het gesprek om open en eerlijk met elkaar te praten. Luister goed naar de ander, val elkaar niet in de rede. Neem zijn of haar emoties, perspectieven en mening goed in je op. Stel vragen en vraag ook goed door. Waarom is hij er nog niet aan toe om een kindje te krijgen? Zet jouw standpunten even aan de kant (moeilijk, we know!) en luister alleen naar zijn kant van het verhaal. Probeer in gedachten te houden dat het geen persoonlijke aanval of afwijzing richting jou is!

3. Spreek ook je eigen zorgen uit

Een kind krijgen is sowieso spannend, of je het nu héél graag wilt of daar nog niet helemaal zeker van bent. Deze beslissing neem je niet voor even, maar voor je hele leven! Een enorme verantwoordelijkheid... Daarom zul je zelf vast ook wel zorgen of twijfels hebben? Spreek die vooral uit naar je partner, zodat hij zich begrepen voelt en niet het gevoel heeft dat hij de enige is die zich druk maakt of het allemaal wel goedkomt.

4. Evalueer jullie relatie

Als jullie samen een kind krijgen, betekent dat écht dat je nooit meer van elkaar af komt. Je bent voor altijd met elkaar verbonden. Voor iemand met gelukkig getrouwde ouders is dat misschien een ideaalbeeld. Maar als je ouders niet meer bij elkaar zijn of als je geen fijne jeugd hebt gehad, is dat wellicht moeilijk om voor te stellen. ‘Wat als het misgaat tussen ons?’ is een vraag die flink kan sluimeren en voor onrust kan zorgen. Bespreek samen eerlijk de sterke en minder sterke punten in jullie relatie. Probeer alvast een oplossing te vinden voor de dingen waaraan gewerkt moet worden als er een baby is en de valkuilen die daar eventueel bij horen.

5. Zet praktische zaken samen op een rij

Vooral mannen zijn vaak praktisch ingesteld. Die van mij vond het vooral belangrijk dat we alles op orde hadden voor we ‘aan kinderen begonnen’. Een huis met genoeg ruimte en financiële zekerheid waren voor hem ‘eisen’ om er volledig voor te willen en kunnen gaan. Pas toen had hij rust in zijn hoofd en zag hij ons helemaal voor zich met een kleine!

Dus: heb je een eigen kamer voor de baby? Wil één van jullie minder gaan werken, of misschien wel allebei, en is dat dan haalbaar? Is er opvang of oppas in de buurt? Hoe vaak gaat je kind daar dan heen? Of: wil je eerst nog die ene mooie verre reis maken? Spreek openhartig en eerlijk je wensen uit naar elkaar. Zet mogelijke obstakels op een rij en zoek samen naar oplossingen.

LEES OOK: Seksleven leuk houden als je zwanger wil worden

6. Laat het even rusten

Het kan nodig zijn om meerdere gesprekken te voeren om op één lijn te komen over jullie kinderwens. Laat het soms dus even rusten en kom er later op terug. Neem de tijd om alles wat er tijdens deze gesprekken gezegd wordt even te laten bezinken. Soms is het beter om niet gelijk te reageren, omdat emoties dan nog heel hoog zitten. De volgende dag of een paar dagen later kijk je er wellicht anders (en rationeler) tegenaan. Dingen zijn dan minder zwart-wit!

7. Praat met een derde partij

Als je merkt dat het praten over jullie kinderwens spanningen veroorzaakt, is het een idee om een (neutrale) derde partij in te schakelen. Dit kun je in je directe omgeving zoeken, bijvoorbeeld een gezamenlijke vriendin of familielid, maar een relatietherapeut is ook een verstandige keuze. Deze heeft namelijk écht geen mening en is er puur en alleen om jullie allebei te helpen. Wat fijn advies is in deze situatie nooit weg!

8. Koester wat je hebt

Onthoud dat het er in the end alleen om gaat dat jullie het erover eens zijn dat er überhaupt óóit op een dag gezinsuitbreiding komt. En dat de belangrijkste normen en waarden voor jullie als parents to be helder zijn. Wees blij als je dit bereikt hebt en koester dat! Het gaat om the bigger picture; natuurlijk is het krijgen van een kindje één van de mooiste dingen die er bestaan, maar daar kun je alleen optimaal van genieten als je een gelukkige, fijne relatie hebt. Is het nou écht zo erg om nog heel even te wachten?

Marieke van Boven

Door

12 augustus 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.