Wanneer ben je klaar voor een kind?

Wanneer ben je klaar voor een kind?

Hoe weet je of je er klaar voor bent om moeder te worden? Welke dingen moeten jullie zeker op de rit hebben voor de komst van een kleintje?

Wanneer ben je klaar voor het krijgen van een kind? Een pittige vraag! Het kan zijn dat jij de eerste bent in je vriendengroep die over een baby droomt. Of misschien heb je juist wel veel jonge moeders in je omgeving. Of je nu wel of geen 'ervaringsdeskundigen' om je heen hebt: wat vast staat is dat je leven gaat veranderen als je een kindje krijgt. Ben jij daar klaar voor?

Kinderen neem je niet, die krijg je

Tegenwoordig kunnen we eigenlijk bijna alles naar onze hand zetten. Medische ontwikkelingen helpen hierbij. Maar we willen dit artikel beginnen met een gouwe ouwe: een kindje neem je niet, dat krijg je. Het blijft een wonder als het lukt. Een zwangerschap plan je niet even: voor je 31e graag, in de maand maart (want dan kun je daarvoor nog even op wintersport) en als het kan met een due date tussen Kerst en Oud & Nieuw, want dat komt mooi uit met de vrije dagen van je vent.

Wat zijn de doelen in je leven?

We hebben allemaal wel een idee over wat we graag willen doen in het leven. Wat vind je belangrijk? Het is niet gek om daar even bij stil te staan als je een kinderwens hebt. Het krijgen van een kindje heeft veel impact op je leven. Past het in het leven dat jullie nu leiden of zullen jullie (drastisch) dingen moeten veranderen?

Misschien willen jullie eerst samen nog wat grote reizen maken, een eigen zaak starten of gewoon nog even genieten van een 'vrij' leven. Het is ook mogelijk dat je tot de conclusie komt dat kinderen zo’n belangrijk onderdeel  van jullie toekomstbeeld zijn dat je niet meer wilt wachten. Denk er goed over na wat je het belangrijkst vindt.

Carrière met baby?

In deze tijd is carrière maken een belangrijk onderwerp voor mannen én vrouwen. We willen het beste uit onszelf halen en hard werken hoort daarbij. Past een baby nu in jullie leven? Kunnen jullie de zorg samen opvangen? Of kan één van jullie tweeën minder gaan werken? Werken en carrière kan prima met een baby, maar het is nooit meer zoals het was.

Hoe oud ben je?

Het meest vruchtbaar ben je als je begin twintig bent, maar veel vrouwen kiezen ervoor om pas op latere leeftijd kinderen te krijgen. Helemaal niet gek: dan ben je ouder en wijzer, en heb je tijd besteed aan je eigen ontwikkeling. Helaas zit er wel een leeftijdsgrens aan het krijgen van kinderen en moet je ook de gezondheid van je baby in de gaten houden. We willen je niet nerveus maken, maar na je dertigste neemt je vruchtbaarheid steeds verder af.

Is je relatie 'kindbestendig'?

Het krijgen van een kind heeft effect op je relatie. De vermoeidheid, het eeuwige plannen en het gebrek aan vrije tijd... Niet elk stel kan dat handelen. Zijn jullie al jaren bij elkaar en hebben jullie van alles meegemaakt? Of is het voornamelijk lang leve de lol bij jullie? Het allerbelangrijkste als jullie voor een kindje gaan, is dat je vertrouwen hebt in jullie relatie.

Juridische zaken

Denk ook na over de juridische zaken. Misschien zijn jullie nog niet getrouwd. Hoe staan jullie hierin? Vinden jullie het belangrijk dat jullie getrouwd zijn voordat de kleine komt? Er zijn ook andere opties, maar je moet wel regelen dat jullie kind erkend wordt door de vader.

Heb je vrienden met kinderen?

Het is fijn als je vrienden hebt die in dezelfde fase van hun leven zitten. Hoe je het ook went of keert: de vrijdag- en zaterdagavonden gaan veranderen als je kids hebt (en de zondagochtend). Toch is het belangrijk dat je je keuze hier niet te veel van af laat hangen. Je kunt niet zoiets afspreken als “laten we nu met z'n allen kinderen krijgen”. Het kan zijn dat iemand misschien geen kinderen kan krijgen of het kan een paar jaar duren voordat je zwanger bent. Goede vrienden gaan met die verandering mee.

Leefomgeving

Is jullie leefomgeving geschikt voor kinderen? Als jullie nog in een verkapt studentenhuis wonen, kan ik me voorstellen dat jullie eerst willen kijken naar een fijne omgeving om te settelen. Aan de andere kant kun je je kinderen overal laten opgroeien, als er maar veel liefde is!

Financiële situatie

Kunnen jullie rondkomen als er een baby bij komt? Je hoeft heus niet meteen een nieuwe auto te kopen en te verhuizen naar een woning met zes kamers. Ook kun je veel spullen wellicht van vriendinnen lenen en hoef je niet alles per se nieuw te kopen.

Conclusie: ben je klaar voor een kind?

Je kunt eindeloos lijstjes maken met de voors en tegens, of alles eerst tot in de puntjes geregeld willen hebben, van carrière tot droomhuis. Ja, je hebt minder vrijheid, je huis ligt vol afgekloven knuffels en je slaapt minder... Maar alles is tijdelijk en als je andere ouders moet geloven, krijg je er iets voor terug wat niet te beschrijven is of op een lijstje te zetten. Praat met je partner over de bovenstaande onderwerpen en kijk waar jullie staan. Ga ervoor als je voelt dat jullie ready zijn. Want het kan ook in één keer raak zijn...

Sarah Glasbergen

Door

21 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.