Wat kun je doen als je vriendin een miskraam krijgt?

Wat als een goede vriendin een miskraam krijgt en je wil er graag voor haar zijn? Wij vertellen je hoe je haar het beste kunt helpen.

Als een goede vriendin een miskraam krijgt, wil je er graag voor haar zijn. Maar hoe steun je je vriendin in deze pittige tijd? Wat kun je tegen haar zeggen en voor haar doen? Ik kreeg zelf twee miskramen en kan je alles vertellen over wat je nodig hebt van je (beste) vriendin in deze tijd.

Erkenning

Als je een miskraam krijgt, ga je door een periode van groot verlies heen. Je verliest een kindje en uitzicht op de komst van dit nieuwe mensje. Al bij een paar weken zwangerschap heb je dit nieuwe leventje al helemaal in je toekomst verweven. Je dagdroomt over hoe het zal zijn, je vraagt je af of het een jongen of een meisje is en je denkt misschien zelfs al over namen na. Als de zwangerschap dan onverwachts afgebroken wordt, verlies je niet alleen het kindje in je buik, maar ook een stuk toekomstperspectief.

Dit gevoel van verlies kan heel groot zijn. Erkenning dat je daadwerkelijk iets verloren bent, al was het nog zo piepklein, is daarom heel belangrijk. Erken het verlies van je vriendin, en bagatelliseer het niet met opmerkingen als: "Het was nog niks."  Het verdriet mag er zijn.

Twee vrouwen langs de waterkant

Praat samen over de miskraam 

De miskraam hoort vanaf nu bij het levensverhaal van jouw vriendin. Het is fijn voor haar om daarover te kunnen praten. Het houdt haar waarschijnlijk veel bezig en een luisterend oor is daarom heel welkom. Misschien begint ze er zelf vaak over. Zorg dan dat jij als beste vriendin ruimte biedt voor haar om het erover te hebben en om haar ei kwijt te kunnen. Door te praten over haar miskraam, kan zij haar verlies verwerken en een plekje geven.

Wees lief voor haar

Wat ik me zelf herinner uit de periode dat ik mijn miskramen kreeg, is dat er veel praktische dingen voor ons werden gedaan. Zo werd er in de twee weken na eerste mijn miskraam door vrienden van ons gekookt. Drie keer in de week werd er rond etenstijd een warm bord eten afgeleverd. Heerlijk was dat. Je bent zo druk met je eigen verwerkingsproces, dat dit soort dingen heel helpend kunnen zijn.

Woont je vriendin een beetje in de buurt? Kook lekker voor haar, of neem iets lekkers mee voor bij de koffie als je langsgaat. Dit soort simpele dingen zal ze absoluut onthouden.

Twee vrouwen in een hangmat

Blijf ernaar vragen 

Net als bij veel verdrietige situaties, gaat het leven gewoon door. Het is logisch dat jij niet iedere dag stilstaat bij de miskraam die jouw beste vriendin net heeft gehad. Toch is het fijn als je er wel regelmatig naar vraagt. Haar leven staat misschien wél even stil en door samen met haar stil te staan bij haar verdriet, hoeft ze niet het gevoel te hebben dat ze deze periode alleen door moet maken.

Ook als je vriendin na een miskraam opnieuw zwanger raakt, kan het fijn zijn om eens te informeren hoe ze de zwangerschap ervaart na haar miskraam. De kans is groot dat ze het extra spannend vindt, omdat ze ervaren heeft dat een zwangerschap ook mis kan gaan. Het is fijn als jij hiernaar vraagt.

Zorg dat je beschikbaar bent 

Toen ik wakker werd na de curettage (de ziekenhuisingreep waarbij het overleden vruchtje uit de baarmoeder wordt verwijderd) die ik bij mijn tweede miskraam kreeg, stond mijn beste vriendin opeens voor mijn neus. Ze had de moeite genomen om naar het ziekenhuis te komen en was er toen ik verdrietig was om wat er was gebeurd. Het feit dat ze er was, heeft heel veel betekend. En zo blijkt dat ‘er zijn’ soms het meest waardevolle is wat je kunt doen als jouw vriendin een miskraam krijgt.  

Heb jij zelf een miskraam gehad, of heb je een vriendin die een miskraam heeft gehad? Deel hier wat een vriendin voor jou gedaan heeft, of wat jij hebt gedaan voor je beste vriendin. Hopelijk kun je anderen inspireren!

Lisse van de Groep

Door

01 oktober 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.