Wat kun je doen als je vriendin een miskraam krijgt?

Wat als een goede vriendin een miskraam krijgt en je wil er graag voor haar zijn? Wij vertellen je hoe je haar het beste kunt helpen.

Als een goede vriendin een miskraam krijgt, wil je er graag voor haar zijn. Maar hoe steun je je vriendin in deze pittige tijd? Wat kun je tegen haar zeggen en voor haar doen? Ik kreeg zelf twee miskramen en kan je alles vertellen over wat je nodig hebt van je (beste) vriendin in deze tijd.

Erkenning

Als je een miskraam krijgt, ga je door een periode van groot verlies heen. Je verliest een kindje en uitzicht op de komst van dit nieuwe mensje. Al bij een paar weken zwangerschap heb je dit nieuwe leventje al helemaal in je toekomst verweven. Je dagdroomt over hoe het zal zijn, je vraagt je af of het een jongen of een meisje is en je denkt misschien zelfs al over namen na. Als de zwangerschap dan onverwachts afgebroken wordt, verlies je niet alleen het kindje in je buik, maar ook een stuk toekomstperspectief.

Dit gevoel van verlies kan heel groot zijn. Erkenning dat je daadwerkelijk iets verloren bent, al was het nog zo piepklein, is daarom heel belangrijk. Erken het verlies van je vriendin, en bagatelliseer het niet met opmerkingen als: "Het was nog niks."  Het verdriet mag er zijn.

Twee vrouwen langs de waterkant

Praat samen over de miskraam 

De miskraam hoort vanaf nu bij het levensverhaal van jouw vriendin. Het is fijn voor haar om daarover te kunnen praten. Het houdt haar waarschijnlijk veel bezig en een luisterend oor is daarom heel welkom. Misschien begint ze er zelf vaak over. Zorg dan dat jij als beste vriendin ruimte biedt voor haar om het erover te hebben en om haar ei kwijt te kunnen. Door te praten over haar miskraam, kan zij haar verlies verwerken en een plekje geven.

Wees lief voor haar

Wat ik me zelf herinner uit de periode dat ik mijn miskramen kreeg, is dat er veel praktische dingen voor ons werden gedaan. Zo werd er in de twee weken na eerste mijn miskraam door vrienden van ons gekookt. Drie keer in de week werd er rond etenstijd een warm bord eten afgeleverd. Heerlijk was dat. Je bent zo druk met je eigen verwerkingsproces, dat dit soort dingen heel helpend kunnen zijn.

Woont je vriendin een beetje in de buurt? Kook lekker voor haar, of neem iets lekkers mee voor bij de koffie als je langsgaat. Dit soort simpele dingen zal ze absoluut onthouden.

Twee vrouwen in een hangmat

Blijf ernaar vragen 

Net als bij veel verdrietige situaties, gaat het leven gewoon door. Het is logisch dat jij niet iedere dag stilstaat bij de miskraam die jouw beste vriendin net heeft gehad. Toch is het fijn als je er wel regelmatig naar vraagt. Haar leven staat misschien wél even stil en door samen met haar stil te staan bij haar verdriet, hoeft ze niet het gevoel te hebben dat ze deze periode alleen door moet maken.

Ook als je vriendin na een miskraam opnieuw zwanger raakt, kan het fijn zijn om eens te informeren hoe ze de zwangerschap ervaart na haar miskraam. De kans is groot dat ze het extra spannend vindt, omdat ze ervaren heeft dat een zwangerschap ook mis kan gaan. Het is fijn als jij hiernaar vraagt.

Zorg dat je beschikbaar bent 

Toen ik wakker werd na de curettage (de ziekenhuisingreep waarbij het overleden vruchtje uit de baarmoeder wordt verwijderd) die ik bij mijn tweede miskraam kreeg, stond mijn beste vriendin opeens voor mijn neus. Ze had de moeite genomen om naar het ziekenhuis te komen en was er toen ik verdrietig was om wat er was gebeurd. Het feit dat ze er was, heeft heel veel betekend. En zo blijkt dat ‘er zijn’ soms het meest waardevolle is wat je kunt doen als jouw vriendin een miskraam krijgt.  

Heb jij zelf een miskraam gehad, of heb je een vriendin die een miskraam heeft gehad? Deel hier wat een vriendin voor jou gedaan heeft, of wat jij hebt gedaan voor je beste vriendin. Hopelijk kun je anderen inspireren!

Lisse van de Groep

Door

01 oktober 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er is al 1 reactie geplaatst

carmen

1 jaar geleden

Was ik maar zo opgevangen na mijn miskraam .Mijn ouders zijn super lief voor mij,maar mijn broertje en schoonzus willen mij niet meer zien.Ik ben 30 en mijn schoonzusje 24 en zei heeft een kindje van half jaar.Maar ik ben volgens hen niet geschikt voor een kind zal ook nooit een perfect kindje kunnen krijgen,want ik heb een uitkering en wil niet samenwonen met mijn vriend.En wordt gezegd je kunt geen kind betalen dan moeten je ouders dat doen zeker.Ze willen ook niet dat mijn ouders over mij praten ik schijn taboe te zijn.En sinds ze gehoord hebben dat ik zwanger ben is mijn schoonzusje niet meer bij mijn ouders geweest,en nu net dus miskraam moest het zelf opwekken met tabletten wou dus niet spontaan dat is best heftig bleek al 4 week levenloos in mijn buik te zitten.Heb met 8 week echo gehad toen klopte hartje nog.
Dus nu is mijn hele toekomst droom ingestort we waren zo blij,maar als ik dan hoor van mijn moeder dat ze raar reageren op mij vind ik het erg vreemd.Zij hebben allebei een vaste baan een koopwoning allebei een auto en een mooi lief kindje van een half jaar .Het blijkt dus dat mijn schoonzusje mij niet tegen wil komen bij mijn ouders want dan krijg ik ook waarschijnlijk een hele lange preek,hoe ik het in mijn hoofd haal om in mijn situatie zwanger te willen worden
met weinig geld en alleen wonend,Omdat ik pd d nos heb en niet teveel prikkels tegelijk kan hebben,had ik al zorg geregeld voor mij en mijn kindje de eerste 1000 dagen,maar dan wordt het gelijk op het geld gegooid wie gaat allemaal betalen.En mijn schoonzusje zegt zij kan haar hand ophouden en krijgt geld en wij moeten overal keihard voor werken.Maar omdat ik geen 40 urige werkweek aankan vanwege mijn allergieen,kan ik ook moeilijk werk vinden vanuit de gemeente heb ik wel vrijwilligerswerk gedaan maar ja dan krijg je gelijk als antwoord ,ja wat schiet je daarmee op daar verdien je toch niks mee. Maar vind het ook erg voor mijn ouders zij krijgen hun kleinkind maar een goed kwartier per week te zien,omdat mijn broer haar vlakbij mijn ouders naar de opvang brengt.En ze mogen geen foto s van hun kleinkind maken ,want dan moeten ze mijn schoonzus vragen want die maakt betere foto s.Mijn moeder zou 1 dag in de week op haar kleindochter passen,ze heeft 3 keer opgepast en opeens past alleen de moeder van mijn schoonzus op terwijl ze het om en om zouden doen,zo raar allemaal.Begrijp niet dat er zulke mensen bestaan die een ander zo kunnen kwetsen.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.