Ben ik klaar voor een tweede kind?

Ben jij klaar voor een tweede kind? Is dat wat jij jezelf afvraagt? Ga dan deze 'checklist' af om te zien of jullie er klaar voor zijn!

Ben ik klaar voor een volgende baby? Is dat wat jullie jezelf de laatste tijd afvragen? Dan is het goed om een aantal punten af te gaan om te zien of jullie ook daadwerkelijk klaar zijn voor een tweede kind. 

Ben ik klaar voor een tweede kind?

Het is allereerst belangrijk om te kijken of jullie als gezin stabiel zijn. Zoals je waarschijnlijk hebt meegemaakt komt er bij het krijgen van een kind veel kijken. Zeker een eerste kindje wordt vaak (buiten ontzettend mooi) ook als pittig ervaren. Je hebt nu echt iemand waar je 24 uur per dag voor moet zorgen. Jij staat niet meer op nummer één, maar jouw kind wel. Funtioneren jullie op het moment goed als gezin? Dan kun je eventueel nadenken over een tweede. 

Genoeg ruimte?

Ook niet geheel onbelangrijk, hebben jullie genoeg ruimte? Het is niet heel praktisch als (door te weinig ruimte) een tweede bij jullie op de kamer moet slapen. Kinderen moeten hun energie kwijt kunnen en op regenachtige dagen, waarbij je soms 'vast' zit aan huis is het fijn als je koters heen-en-weer kunnen rennen. 

Financieel haalbaar? 

Een kind kost ongeveer €4.500 per jaar. Natuurlijk kost een eerste kindje altijd iets meer geld, omdat je dan alles nieuw aan moet schaffen. Bij een tweede heb je vaak al wat spullen en weet je ook beter wat overbodige babyspullen zijn. Maar, een feit blijft dat een kind geld kost. Willen jullie graag een tweede? Maak dan eerst een financieel overzicht zodat jullie kunnen zien of een tweede kind financieel 'haalbaar' is. 

Tweede kind eigen keuze

Natuurlijk is het krijgen van een tweede, derde, vierde of zelfs vijfde kindje een eigen keuze. Maar, houd wel rekening met bovenstaande adviezen. Jullie willen je kind alles kunnen bieden. Niet alleen op financieel gebied, maar je wilt hem of haar ook een stabiele omgeving, een liefdevol gezin en genoeg van jullie tijd kunnen geven! 

Wanneer waren andere moeders er klaar voor?

Wanneer waren andere moeders klaar voor een tweede? Hierbij een verzameling van reacties die wij op diverse fora's tegenkwamen. 

 • "Ik was er klaar voor toen mijn eierstrokken stonden te springen en ik alleen maar baby's vast wilde houden." 
 • "Wij wilden na 9 maanden weer! 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren."
 • "Toen we er financieel klaar voor waren." 
 • "Toen mijn man het ook wilde." 
 • "Toen ik begon met het inpakken van de baby-kleding van mijn toen 1 jaar oude baby." 
 • "Als ons eerste kind zindelijk is proberen we het weer." 
 • "Wanneer ik weer een nacht door kon slapen wist ik dat het tijd was voor een tweede." 
 • "Toen we een nieuw huis kochten met drie slaapkamers." 
 • "Toen mijn klok weer begon te tikken." 
 • "Mijn zoon kwam op een dag thuis van de peuterspeelzaal. Hij huilde, omdat hij geen broertje of zusje had. Vanaf die tijd zijn wij er weer over na gaan denken." 
 • "Toen onze eerste drie werd en ik erachter kwam dat ik 'teveel' vrije tijd had." 
 • "Toen mijn dochter op elke kerstkaart als wens schreef: een nieuw broertje of zusje." 

Wanneer was jij klaar voor een tweede? Laat hieronder een reactie achter! 

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 2 reacties geplaatst.

3 jaar geleden

Dat heeft de natuur al 5x voor ons bepaald hahaha.. meestal op onhandige momenten..maar als je als gezin altijd open staat voor verbetering en je gaat er gewoon voor, dan red je het echt al is het zwaar. Nu is het wel klaar hoor! Knoop dr in! ;)

3 jaar geleden

Toen het weer kon. Met een zoontje van 10 maanden en de tweede opkomst voelen wij ons de koning te rijk!

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie