Ben ik klaar voor een tweede kind?

Ben ik klaar voor een tweede kind?

Ben jij klaar voor een tweede kind? Is dat wat jij jezelf afvraagt? Ga dan deze 'checklist' af om te zien of jullie er klaar voor zijn!

'Ben ik klaar voor nog een kindje?' Is dat wat jullie jezelf de laatste tijd afvragen? Dan is het goed om een aantal punten af te gaan om te zien of jullie ook daadwerkelijk klaar zijn voor een tweede baby

Ben ik klaar voor een tweede kind?

Het is allereerst belangrijk om te kijken of jullie als gezin stabiel zijn. Zoals je waarschijnlijk hebt meegemaakt, komt er bij het krijgen van een kind veel kijken. Zeker een eerste kindje wordt vaak (buiten ontzettend mooi) ook als pittig ervaren. Je hebt nu echt iemand waar je 24 uur per dag voor moet zorgen. Jij staat niet meer op nummer één, maar jouw kind wel. Functioneren jullie op dit moment goed als gezin? Dan kun je eventueel nadenken over een tweede. 

Genoeg ruimte?

Ook niet geheel onbelangrijk: hebben jullie genoeg ruimte? Het is niet heel praktisch als (door te weinig ruimte) een tweede langdurig bij jullie op de kamer moet slapen. Veel ouders doen dit sowieso toch wel, maar het is fijn als je in ieder geval de keuze hebt om het wel of niet te doen. Kinderen moeten bovendien hun energie kwijt kunnen en op regenachtige dagen, waarbij je soms 'vast' zit aan huis, is het fijn als je koters heen-en-weer kunnen rennen. 

Financieel haalbaar? 

Natuurlijk kost een eerste kindje altijd iets meer geld, omdat je dan veel spullen nieuw (of tweedehands) aan moet schaffen. Bij een tweede heb je vaak al het één en ander in huis en weet je ook beter wat overbodige babyspullen zijn. Maar, een feit blijft dat een kind geld kost. Willen jullie graag een tweede? Maak dan eerst een financieel overzicht zodat jullie kunnen zien of een tweede kind financieel 'haalbaar' is. 

Tweede kind eigen keuze

Natuurlijk is het krijgen van een tweede, derde, vierde of zelfs vijfde kindje een eigen keuze (en dan moet het ook nog maar lukken!). Maar, houd wel rekening met bovenstaande adviezen. Jullie willen je kind alles kunnen bieden. Niet alleen op financieel gebied, maar je wilt hem of haar ook een stabiele omgeving, een liefdevol gezin en genoeg van jullie tijd kunnen geven! 

LEES OOK: Zo bereid je jouw kind voor op een broertje of zusje

Wanneer waren andere moeders er klaar voor?

Wanneer waren andere moeders klaar voor een tweede kindje? Hierbij een verzameling van reacties die wij op diverse fora tegenkwamen. 

 • "Ik was er klaar voor toen mijn eierstokken stonden te springen en ik alleen maar baby's vast wilde houden." 
 • "Wij wilden na 9 maanden weer! 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren."
 • "Toen we er financieel klaar voor waren." 
 • "Toen mijn man het ook wilde." 
 • "Toen ik begon met het inpakken van de babykleding van mijn toen 1 jaar oude baby." 
 • "Als ons eerste kind zindelijk is proberen we het weer." 
 • "Wanneer ik weer een nacht door kon slapen wist ik dat het tijd was voor een tweede." 
 • "Toen we een nieuw huis kochten met drie slaapkamers." 
 • "Toen mijn klok weer begon te tikken." 
 • "Mijn zoon kwam op een dag thuis van de peuterspeelzaal. Hij huilde, omdat hij geen broertje of zusje had. Vanaf die tijd zijn wij er weer over na gaan denken." 
 • "Toen onze eerste 3 jaar werd en ik erachter kwam dat ik 'te veel' vrije tijd had." 
 • "Toen mijn dochter op elke kerstkaart als wens schreef: een nieuw broertje of zusje." 

Wanneer was jij klaar voor een tweede kindje? Laat hieronder een reactie achter! 

Rosalyn van Houwelingen

Door

29 juli 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.