10 miskopen van de baby uitzetlijst

10 miskopen van de baby uitzetlijst

Waar heb je in vredesnaam molton luiers voor nodig? Dit zijn echte miskopen die op bijna elke baby uitzetlijst staan!

Als een mama-to-be ben je druk bezig je baby uitzet te organiseren. Kleertjes, flesjes en verzorgingsproducten zijn niet aan te slepen. Maar moet je echt alles van die almaar groeiende baby uitzetlijst hebben? Niet dus! Wat voor de een handig is, daar heeft een ander niks aan. En sommige dingen zijn gewoon écht onnodig!

De miskopen van de Baby uitzetlijst

Het is best lastig om babyaankopen te doen voordat de baby er is. Hoe weet je nou wat je echt nodig hebt en dus ook gaat gebruiken? Gelukkig heb je zo een handige baby uitzetlijst gevonden. Alleen... van sommige dingen denk je achteraf: 'nooít gebruikt! Zonde!'. Een echte miskoop dus! We hebben een top 10 van miskopen samengesteld. Zelf toevoegingen? We horen ze graag!

1. Molton en flanellen luiers

Je kan ze makkelijk online kopen maar nergens op internet kan iemand me uitleggen waarvoor deze echt nodig zijn. Echt waar! Ik heb het gevonden in een sectie over slapen of babybedje. Dus het is zeker iets om in een bedje te leggen om vocht te absorberen. Maar het nut? In beide gevallen zijn er wel alternatieven dus let op voor dubbele dingen op je lijst. Om je babymatras tegen vocht te beschermen en tegelijkertijd een veilige, doorademende omgeving aan je baby te geven, kan je bijv. molton beschermers gebruiken. Molton is een stof die best dik is en vocht absorbeert.

2. Verschillende soorten lakens

En dan hebben we nog meer dubbele dingen op de babyuitzet. Hoeslakens én onderlakens. Wieglakentjes én gewone lakentjes. Persoonlijk snap ik niet precies wat hier de bedoeling van is. Mogelijk om je te laten ontdekken wat je handig zal vinden (zoals het geval is bij de meeste babyuitzet lijsten), maar wellicht is het handiger om te kijken wat je nou echt fijn vindt als de baby er is. Dan hoef je niet klakkeloos alles dubbel te kopen omdat het op de baby uitzetlijst staat. Vraag bijvoorbeeld naar ervaringen van andere moeders of verdiep je even in de verschillen en de functies ervan en maak dan ene keuze. Hieronder alvast een overzichtje.

Hoeslakens en onderlakens

Hoeslakens en onderlakens hebben precies dezelfde doel. Je gebruik het in het babybedje om je baby erop te leggen (net als in je eigen bed). Het zijn varianten of alternatieven.

Wieglakens en gewone lakens

Als je in het begin een wiegje gaat gebruiken, heb je mogelijk wieglakentjes nodig en als je baby wat groter is en in een babybedje gaat slapen heb je wat grotere lakentjes nodig. Maar tegelijkertijd heb je ze zeker niet nodig. Je kan ook overwegen om gewone lakentjes in je wiegje te doen. Gewoon onder het matrasje opvouwen.

4. Babybad en Tummytub

Een babybadje en TummyTub dienen ook hetzelfde doel - je baby wassen. Ja, er zal vast en zeker wat te zeggen zijn voor beide, maar je hoeft ze echt niet allebei in huis te hebben. Ook hier kun je beter een weloverwogen keuze in maken, en is het het toch net niet? Dan heb je zo het alternatief in huis hoor!

3. Bad thermometer

Dit is een andere categorie van 'onzin'. Ja, het is handig om een bad thermometer te gebruiken. Ja, het is leuk om het te hebben. Je ziet ook al voor je hoe je baby er straks mee gaat spelen. Heb ik het gekocht? Ja, natuurlijk want het stond op mijn lijst. Is het noodzakelijk? Nee. Het babybadje moet op de juiste temperatuur zijn dat is absoluut waar maar je kan deze temperatuur ook prima met je eigen hand of elleboog controleren. 

4. Allerlei baby cosmetica

Volgens de meeste babyuitzet lijsten heb je een volle kast met babycosmetica nodig. Van wasgel tot haargel. Van massageolie tot haarlotion. Koop niet klakkeloos alle babycosmetica wat op de baby uitzetlijst staat. Haargel of haarlotion is echt niet noodzakelijk en zeker niet de eerste maanden. Wie weet duurt het tot de eerste verjaardag voor je kleintje überhaupt haar krijgt. Een babyolie voor in bad en iets voor de rode billetjes (bijv. zinkzalf) is prettig om in huis te hebben. Deze dingen hoef je ook niet elke dag of elke keer te gebruiken. Alle andere babycosmetica zijn optioneel of afhankelijk van de situatie (bijv. vette cremé/vaseline voor op het gezichtje in de winter).

Lees ook: waar moet je op letten bij babyverzorging?

5. Badverkleiner of badzitje

Soms staat op de babyuitzet dat deze dingen optioneel zijn maar zelfs dan vind ik ze onzinnig en overbodig. De bedoeling is dat je met een badverkleiner of een badzitje voor pasgeborene baby’s je baby makkelijker in bad kunt doen. Dat kan best zo zijn, maar voor mij was dit zeker niet zo. Het kleine hummeltje zakte alsnog helemaal weg in dat zitje waardoor ik haar alsnog steeds beet moest houden. Nadat je je baby een aantal keren in bad hebt gedaan, heb je dit zo onder de knie en is het net zo makkelijk, zo niet makkelijker, om je kleintje gewoon in je hand te houden. Je zal deze dingen maximaal 6 á 7 maanden gebruiken. Dan kan je baby zelf zitten en je hebt weer een kunststof ding in huis dat je ergens kwijt moet. 

6. Wegwerpluiers zonder alternatieven te veRmelden

Veel ouders grijpen naar wegwerpluiers zonder ooit over alternatieven na te denken. Zelf ben ik hier ook schuldig aan. Je ziet wegwerpluiers overal: op de babyuitzet, in de supermarkt, in babyzaken. De alternatieven? Ja, je weet dat ze bestaan (onze oma’s moesten ook luiers verschonen) maar die zijn zeker bewerkelijk, lelijk en duur. Dat is dus niet waar, maar wasbare luiers blijven toch een beetje een niet-populaire oplossing. Voor je uit automatisme een pak wegwerpluiers koopt, is het misschien de moeite om je te verdiepen in wasbare luiers. Wij schreven onlangs een handig artikel over waarom wasbare luiers zo gek nog niet zijn! 

7. Flessenborstel

Het klinkt zo logisch: flessen was je met een flessenborstel. De hele traditionele flessen - hoog met een nauwe opening - zijn inderdaad moeilijk te wassen met een sponsje. Toch staat het nergens bij zo’n typische babyuitzet dat je babyflesjes ook in een vaatwasser kan wassen. Als het niet zwart op wit staat, ga je twijfelen of het wel mag. Ik heb dit aan onze kraamverzorgster gevraagd. Ze keek mij verbaasd aan en zei: “Waarom zou het niet mogen?”. Als je een vaatwasser hebt, kan je de babyflesjes en speentjes gewoon bij je vaat doen. Opgelost! Heb je geen vaatwasser? Dan zul je ze vast alsnog met een normale afwasborstel kunnen afwassen hoor!

8. Flessenwarmer

Je ziet het bij een kinderdagverblijf en je denkt 'ja, dat is zo handig!'. En mogelijk is het ook zo maar bedenk: hoe lang ga je het gebruiken en wat zijn de alternatieven? Als je borstvoeding geeft, heb je het totaal niet nodig. Je baby drinkt aan je borst - direct beschikbaar en op juiste temperatuur. En als je flesvoeding geeft… maak je de melk al direct op temperatuur. Bijvoorbeeld door een kommetje met warm water te maken waarin je de fles met melk doet. De magnetron is ook heel makkelijk. Gebruik je dit liever niet ivm ‘heat spots’ (op bepaalde plekken is de fles dan warmer dan op andere plekken) dan kun je misschien denken aan een flessenwarmer. Maar je kunt het flesje ook gewoon even 'draaien' (niet schudden!) zodat de melk alsnog evenredig is verwarmd. Scheelt weer een apparaat in huis!

9. Kinderstoel

Zelfs als je totaal niks over baby's weet, weet je dat ze zelf niet kunnen zitten als ze heel jong zijn. Afhankelijk van het kind duurt het tussen 6 á 8 maanden voor een baby zelfstandig kan zitten. Dus in het begin is een gewone kinderstoel niet alleen onnodig maar ook gewoon gevaarlijk voor je baby. Eventueel kun je een speciaal opzetstuk op de stoel zetten die geschikt is voor hele kleine baby’s (van bijvoorbeeld Stokke of Leander). Dat kan, en het kan ook heel gezellig zijn, maar het is wel weer een extra aankoop. En misschien zit je wel de hele maaltijd met je baby op schoot om te voeden? 

10. Navelbandjes

De moderne moeder zal vast en zeker geen idee hebben waar deze dingen goed voor zouden zijn. Ik wist het in ieder geval niet! Na wat onderzoek en navraag kwam ik erachter dat deze bandjes vroeger werden gebruikt om de afstervende navelstreng af te binden. Tegenwoordig wordt dit echter vervangen door de navelklem, die ook standaard in je kraampakket zit. Navelbandjes zijn dus wat mij betreft verouderd en onnodig. Waarom ze nog op elke baby uitzetlijst staan? Geen idee!

Heb jij ook zo'n miskoop gedaan of heb je nog een toevoeging? Laat het weten in een reactie! 

Redactie MiniMe.nl

Door

27 september 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.