Hoe verloopt een miskraam? | De verschillende scenario's

Van alle zwangerschappen eindigt 1 op de 4 in een miskraam. Maar hoe verlopen miskramen eigenlijk?

Horen dat je een miskraam krijgt is heel heftig. Helaas moet je ook direct nadenken over de vraag hoe je de miskraam wil laten verlopen als deze niet spontaan op gang komt. Maar wat zijn eigenlijk de mogelijkheden als je hoort dat je een miskraam krijgt?

Een miskraam krijgen is heel verdrietig. Iedere vrouw ervaart een miskraam anders, zowel mentaal als fysiek. De symptomen van een miskraam zijn dan ook niet bij iedere vrouw hetzelfde.

Wel hebben veel vrouwen die weten dat ze een miskraam gaan krijgen dezelfde vragen. Wat gebeurt er als je hoort dat je een miskraam krijgt? Heb je een keuze hoe de miskraam gaat verlopen? Hoe begint een miskraam? Zit er een verschil tussen een miskraam bij 4 weken en een miskraam bij 8 weken, of bij 12 weken? En hoe voelt een miskraam? Ik ga het je allemaal zo helder mogelijk uit proberen te leggen in dit artikel over hoe miskramen verlopen.

Twee vrouwen langs de waterkant

Wat is een miskraam? 

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap tot 20 weken zwangerschap. De meeste miskramen vinden plaats voor 12 weken zwangerschap. Vanaf deze termijn neemt de kans op een miskraam aanzienlijk af. Miskramen komen soms spontaan op gang, maar soms heeft je lichaam hulp nodig om het weefsel uit de baarmoeder te krijgen.

LEES OOK: Praten over een miskraam

Wat is de oorzaak van een miskraam?

De oorzaak van een miskraam is niet altijd duidelijk. Vaak is er sprake van een foutje in de chromosomen dat toevallig bij de bevruchting is ontstaan. De natuur besluit als het ware dat de zwangerschap afgebroken wordt, omdat het kindje bijvoorbeeld niet levensvatbaar is, of met zeer ernstige afwijkingen ter wereld zou komen. Bij herhaalde miskramen kun je vaak wel onderzoek laten doen naar de reden. Mogelijke oorzaken zijn een chromosoomafwijking, antistoffen in het bloed of stollingsafwijkingen.

Vroege miskraam

Weten dát je een miskraam krijgt, bepaalt grotendeels hoe je een miskraam ervaart. Sommige vrouwen merken niet eens dat ze een miskraam krijgen. Het vruchtje is afgestoten zonder dat je dat zelf in de gaten had. Vaak is er in dit geval sprake van een vroege miskraam.

Een vroege miskraam vindt vaak plaats op of rond het moment dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden. Het lijkt alsof je iets zwaarder menstrueert dan normaal. Wanneer je echter een positieve zwangerschapstest in handen hebt gehad, ben je je natuurlijk wél bewust van het feit dat je een miskraam krijgt.

Vrouw ligt in bed

Hoe gaat een miskraam? De scenario’s

Een miskraam verloopt bij iedere vrouw anders. Er zijn een aantal scenario's mogelijk: 

 • Spontane bloeding

  Sommige vrouwen beginnen spontaan met vloeien. Dit kan gebeuren terwijl je al weet dat je zwanger bent, maar het kan ook zijn dat het lijkt op een menstruatie, zoals ik hierboven al beschreef. Bij een miskraam heb je vaak meer bloedverlies dan bij een normale menstruatie.

  Hoeveel bloedverlies je bij een miskraam hebt, hangt af van hoe lang je zwanger bent. Hoe verder je bent in de zwangerschap, hoe meer bloed en stolsels je verliest. Een miskraam bij 12 weken zwangerschap kan zelfs aanvoelen als een bevalling. Je kunt weeën krijgen, wat betekent dat je baarmoeder samentrekt om het vruchtje naar buiten te brengen. Bij veel vrouwen kan het lichaam het weefsel in de baarmoeder zelf ‘opruimen’. In dat geval stop je vanzelf met vloeien.

  Stop je niet met vloeien, of vloei je extreem veel? Bel dan je verloskundige. Zij controleert dan of er geen weefsel is achtergebleven in je baarmoeder.
 • De miskraam opwekken 

  Maar wat als je pas in de echokamer te horen krijgt dat het niet goed zit? Je dacht dat je gewoon goed zwanger was, tot bij de echo blijkt dat er geen hartje klopt. Niet ieder vrouwenlichaam begint spontaan met het afstoten van het vruchtje. Je kunt er dan voor kiezen om te wachten tot het bloeden alsnog spontaan op gang komt.

  Je kunt er echter ook voor kiezen om de miskraam op te wekken als je het bijvoorbeeld te zwaar vindt om op een spontane bloeding te wachten. Gynaecologen of verloskundigen schrijven in dit geval meestal misoprostol voor. Dit zijn tabletten die je inbrengt in de vagina. De meeste vrouwen krijgen 1 à 2 dagen na het inbrengen van de tabletten een miskraam. Dit kan gepaard gaan met weeën. Tijdens het krijgen van de miskraam verlies je veel stolsels en bloed.

  Hoeveel bloedverlies je krijgt bij een miskraam is per vrouw heel verschillend. Ook hangt dit af van de grootte van het vruchtje dat je verliest. Bij een zwangerschap met 12 weken verlies je meer bloed en stolsels dan bij een zwangerschap van 6 weken.
 • Een curettage

  In sommige gevallen krijgen vrouwen met een miskraam een curettage. Een curettage is een kleine gynaecologische ingreep waarbij het zwangerschapsweefsel wordt weggehaald uit de baarmoeder. Je wordt hiervoor poliklinisch opgenomen.

  Soms is een curettage nodig, bijvoorbeeld als het lichaam de baarmoeder zelf niet helemaal schoon krijgt en de bloedingen blijven aanhouden. Het is gevaarlijk voor jou als het weefsel te lang in je baarmoeder blijft zitten. Dit kan gaan ontsteken en dat kan vervolgens leiden tot een gevaarlijke situatie. In dat geval heb je dus geen keuze en wordt er door je zorgverlener besloten dat je een curettage krijgt.

  Je kunt echter ook zelf voor een curettage kiezen nadat je bij de verloskundige te horen hebt gekregen dat je een miskraam gaat krijgen.

Vrouw in bad

Hoe ziet een miskraam eruit?

Bij een miskraam verlies je veel bloed en stolsels. Stolsels kunnen soms de grootte van een ei hebben. Het is logisch dat je daar misschien van schrikt, maar het is heel normaal. Wanneer je minder dan 12 weken zwanger bent, is het kindje in je buik echter nog heel klein. Het is dus niet altijd zo dat je een duidelijk vruchtzakje kunt onderscheiden in het weefsel dat je verliest, maar dit kán wel.

LEES OOK: Zwanger worden na een miskraam

Jouw lichaam, jouw keuze

Voor veel vrouwen is het gevoel van regie bij een miskraam heel belangrijk. Gelukkig heb jij in de meeste gevallen zelf de keuze hoe je de miskraam wil laten verlopen. Je mag meestal een bepaalde tijd wachten op een spontane miskraam (tenzij je al heel lang wacht, of er een andere medische reden is waarom er eerder ingegrepen moet worden) en je hebt - als er wel ingegrepen moet worden - de keuze voor misoprostol of een curettage. 

Bronnen: Freya, Radboud umc, Thuisarts.nl, DeVerloskundige

Lisse van de Groep

Door

25 augustus 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.