Zwanger worden na anticonceptie

Zwanger worden na anticonceptie

Zwanger worden na anticonceptie. Als je met de pil stopt wanneer ben je weer vruchtbaar? Heeft de pil invloed op je vruchtbaarheid? Lees hier alle info!

Zwanger worden na anticonceptie. Anticonceptiemiddelen zijn populaire methoden om een zwangerschap tegen te gaan tot je er zelf klaar voor bent. Als het moment dan zover is dat je graag zwanger wilt worden, stop je met het slikken van de pil of ga je niet meer naar je huisarts voor de prikpil. Maar vanaf wanneer ben je weer vruchtbaar? En wanneer duurt zwanger worden echt te lang? Informatie over zwanger worden na anticonceptie. 

Het is misschien eerst handig om te kijken wat voor effect anticonceptiemiddelen hebben. Het slikken van de pil, een prikpil, spiraaltje of hormoonstaafje zorgt ervoor dat je cyclus wordt platgelegd. Je krijgt hierdoor geen eisprong meer en je baarmoederslijmvlies wordt ongeschikt voor een eitje om zich daarin te nestelen Ook kunnen spermacellen niet goed tot de baarmoeder doordringen.

Kan ik direct zwanger worden?

Ja, je kan direct na het stoppen met de pil, het spiraaltje of andere anticonceptiemiddelen proberen om zwanger te worden. Je hebt dan misschien nog geen regelmatige cyclus, dus het is dan lastig inschatten wanneer je wel of niet zwanger bent geworden. Is het uitblijven van een menstruatie een teken dat duid op zwangerschap of is je cyclus gewoon nog niet op gang? Regelmatig een zwangerschapstest doen is dan de enige manier om te checken. Veel artsen raden daarom aan eerst een normale cyclus af te wachten voor je echt probeert zwanger te worden.

Wanneer duurt het te lang?

Artsen houden meestal een jaar aan als algemene regel voor vrouwen om weer een normale cyclus met eisprong te krijgen. Een normale cyclus duurt vaak 21 tot 35 dagen waarbij je ongeveer 2 dagen helderrood bloedverlies hebt. Heb je na een jaar nog steeds geen regelmatige cyclus dan kan je eventueel een afspraak maken met je arts. Maak je echter niet te snel zorgen. Zeker bij lang gebruik van een anticonceptiemiddel duurt het iets langer voor je lichaam de normale cyclus weer hervat.

Zwanger worden na pil

Als je met de pil stopt kan je dat het beste doen aan het einde van een strip. Dan krijg je direct daarna een zogenoemde 'onttrekkingsbloeding'. Dit wil zeggen dat het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken, maar het is nog geen echte menstruatie. Vanaf het moment dat je de pil weer zou moeten slikken maar dat niet doet, begint je normale cyclus weer.

Hoe snel kan ik zwanger worden?

Bij sommige vrouwen is het al direct tijdens de eerste cyclus raak, maar bij veel vrouwen duurt het maanden. Het duurt altijd even voor je cyclus weer op gang is en zeker in het begin kan je gerust een cyclus van bijvoorbeeld 7 of 8 weken hebben. Vaak is je cyclus het eerste half jaar na het stoppen nog onregelmatig. Natuurlijk kan je wel zwanger worden in die periode! Raak echter niet in paniek als je nog niet zwanger bent na 6 of 9 maanden, het kan gerust een jaar duren. Het is dus aan te raden je verwachtingspatroon niet te kort in te stellen. Check ook wanneer je eisprong normaal gesproken is zodat de kans groter is dat je zwanger wordt.

Zwangerschapssymptomen

Soms krijg je last van bepaalde zwangerschapsverschijnselen nadat je bent gestopt met de pil. Dit wil niet direct zeggen dat je ook zwanger bent. Wacht op het moment dat je ongesteld zou moeten worden of doe een zwangerschapstest als je te ongeduldig bent.

Zwanger worden na spiraaltje

Als je een spiraaltje hebt moet je die eerst laten verwijderen door de huisarts. Na het verwijderen ben je vaak snel weer ongesteld, maar het duurt wel even voor je cyclus compleet hersteld is (6 maanden voor compleet herstel). Gedurende deze 6 maanden kan je echter wel zwanger worden, je bent dan gewoon vruchtbaar.

Hoe snel kan ik zwanger worden?

Je kan direct zwanger worden na het verwijderen van een spiraaltje, omdat je cyclus niet of maar in kleine mate met hormonen beïnvloed wordt. Het verschilt enorm per vrouw hoe snel ze zwanger wordt. De ene vrouw heeft maar een paar weken nodig, de ander moet echt wachten tot de cyclus hersteld is, wat neerkomt op zo'n 6 maanden. Je kan foliumzuur slikken om de zwangerschap te bevorderen, maar wees niet teleurgesteld als het niet direct lukt.

Zwanger worden na hormoonstaafje

Als je het hormoonstaafje hebt en zwanger wilt worden, kan je het staafje door je huisarts laten verwijderen. Je cyclus zal zich daarna vrij snel herstellen.

Hoe snel kan ik zwanger worden?

Hoe snel is snel? Als je het hormoonstaafje laat verwijderen kan je cyclus zich al binnen een tot vier weken herstellen. Je kan dus bijna direct zwanger raken.

Zwanger worden na prikpil

Wil je met de prikpil stoppen dan kan je de driemaandelijkse afspraak bij je huisarts opzeggen. De hormonen, die je iedere drie maanden ingespoten kreeg, krijg je dan niet meer. Gedurende drie maanden verdwijnen de hormonen langzaam uit je lichaam.

Hoe snel kan ik zwanger worden?

Na het stoppen van de prikpil blijft het hormoon nog minstens drie maanden in het lichaam. Het kan dan makkelijk een jaar duren voor je cyclus weer volledig is hersteld. Je kan in deze periode zwanger worden, maar het is dan wel lastig in de schatten wanneer je precies zwanger bent. Wil je zekerheid over je zwangerschap dan kan je zwangerschapstesten doen of nog condooms gebruiken tot je zeker weet dat je cyclus weer hersteld is.

Bronnen: thuisarts, gezondheidsplein, seksualiteit.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.