10 weken echo - Wat zie je bij de termijnecho?

10 weken echo - Wat zie je bij de termijnecho?

De 10 weken echo, ook wel de termijnecho genoemd, is meestal de eerste echo die je tijdens je zwangerschap krijgt. Wat kun je van deze echo verwachten?

De eerste echo is natuurlijk een ontzettend bijzonder maar ook spannend moment. Je ziet de eerste beelden van jouw kindje en misschien kan je ook het hartje horen kloppen. De 10 weken echo, ook wel bekend als de termijnecho, is voor de meeste zwangere vrouwen de eerste echo van de zwangerschap.

De echo

Deze echo vindt rond de 10e week van de zwangerschap plaats, maar soms gebeurt dit ook al in de 8e week of pas in de 12e week van de zwangerschap. Een echo is een ultrageluidsonderzoek. Door het gebruik van geluidsgolven worden de organen in het lichaam zichtbaar gemaakt, en zo krijg je je baby op het scherm te zien.

Je kindje zal na 10 weken zo'n 5 gram wegen en 4,5 centimeter groot zijn, ongeveer net zo groot als een vijg.

Vanaf 10 weken zwangerschap is je baby geen embryo meer maar een foetus. Alles zit er al op en aan, maar dan nog heel klein. Je ziet al duidelijk de armpjes, beentjes en het hoofdje en je baby kan zich al goed bewegen. Alle organen zijn ook al aangelegd, waardoor de kans op een miskraam enorm daalt. Veel moeders zullen de zwangerschap dan ook na de 10 weken echo met hun omgeving delen.

Lees ook: wanneer krijg je welke echo's in je zwangerschap?

wat krijg je te horen? 

  • Heeft het kindje een hartslag?
  • Hoe groot is de baby?
  • Wat is je uitgerekende datum?
  • Zien de baarmoeder en de eierstokken er goed uit?
  • Heb je één baby of misschien een meerling?
  • Bevindt de foetus zich in de baarmoeder?

Uitwendige echo

Na tien weken zwangerschap wordt de echo meestal uitwendig gedaan. Bij een uitwendige echo houd je je kleding aan en hoef je alleen je onderbuik te ontbloten. Trek daarom een praktische top aan die je gemakkelijk op kunt trekken. Er zal echogel op je buik gesmeerd worden, dat zorgt voor een goede geleiding van de geluidsgolven.

Tip: Bij een uitwendige echo is het fijn om een gevulde blaas te hebben. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder iets omhoog wordt geduwd waardoor je kindje dus ook beter te zien is. Drink daarom een uurtje van tevoren een paar glazen (liefst drie) water.

Inwendige echo

Een inwendige echo brengt een gedetailleerd beeld omdat het dichtbij de baarmoeder komt. Bij een inwendige echo wordt een langwerpige echokop in de schede gebracht. Sommige vrouwen vinden dit geen prettig idee en denken dat dit pijn doet, maar dit is bijna nooit het geval. Wel zal het koud aanvoelen. Daarnaast doet de ervaren verloskundige, gynaecoloog of arts die deze echo uitvoert dit dagelijks en zal hij of zij je dan ook op je gemak stellen. Heb je een inwendige echo? Dan is het juist fijn als je met een lege blaas komt.

TIPS

Kan je partner niet bij de echo zijn? Neem dan alsnog iemand mee om het bijzondere moment mee te delen, het is fijn om toch iemand uit je persoonlijke omgeving bij je te hebben. Ook kan het helaas voorkomen dat je plots wordt geconfronteerd met vervelend nieuws, ook dan is het fijn om iemand te hebben die je kan steunen en eventueel naar huis kan brengen.

Fijn om te weten: deze echo zit in het basispakket van je zorgverzekering.

Het is handig om eventuele vragen die je hebt van tevoren op te schrijven, zodat je voor jezelf een lijstje hebt. De echo kan nogal overweldigend zijn waardoor je de vragen anders op het moment zelf vergeet.

Vaak zal je een fotoprint van de echo krijgen om mee naar huis te nemen. Wil je dat de bewegende beelden worden opgenomen? Informeer dan even over deze mogelijkheden bij jouw ziekenhuis of kliniek. Je kan het bijzondere moment ook zelf filmen met je telefoon of een andere camera. 

Wat zijn jouw ervaringen met de 10-weken echo?

Lees verder: Hoe kan je een echo bewaren

Shop nu leuke zwangerschapsoutfit!

Leg jezelf in de watten! You deserve it! Hier vind je écht leuke outftis!

Bestel bij de Bijenkorf                    

Redactie MiniMe.nl

Door

30 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.