De slijmprop: alles wat je moet weten

De slijmprop: alles wat je moet weten

De slijmprop is voor veel zwangeren een beetje een mysterieus ding. Wij zochten uit wat het precies is en wat het betekent als je ‘m verliest!

De slijmprop is toch een beetje een mysterieus ding voor zwangere vrouwen. Er bestaan veel vragen over de slijmprop en het verliezen ervan. Wat is het precies? Wanneer verlies je ‘m en wat betekent dat dan? Is je bevalling dan begonnen? Wij doken in het grote mysterie van de slijmprop!

Wat is de slijmprop?

Tijdens je zwangerschap zorgt het hormoon progesteron ervoor dat slijm zich ophoopt in je baarmoedermond en daar wordt verzameld. Het slijm verdikt zich en vormt uiteindelijk een samenhangende, beetje taaie massa. Dat is de slijmprop! Dit slierterige stukje dik slijm fungeert als een soort ‘kurk’ die gedurende je zwangerschap de baarmoedermond afsluit. Het slijm beschermt je baarmoeder en je baby tegen infectiegevaar van buitenaf.

De slijmprop heeft nog een functie. Het kan soms zo zijn dat er, als je net zwanger bent, nóg een eicel loskomt. De slijmprop zorgt er dan voor dat deze extra eicel niet bevrucht kan worden. Zo wordt de kans op een meerling dus verkleind.

Hoe ziet de slijmprop eruit?

Anders dan de naam doet vermoeden, is de slijmprop geen echte ‘prop’ of bal. Het is meer een slierterige, draadachtige wit-grijze klodder slijm van 2-3 centimeter. Vaak zitten er wat bruinrode sliertjes doorheen, wat onschuldig is. Dit komt door gesprongen bloedvaatjes in de baarmoedermond.

Slijmprop verliezen

Aan het einde van je zwangerschap wordt je baarmoedermond losser en weker (wijder). Dit komt door hormonen en de druk van je baby die steeds verder indaalt. Hierdoor valt de slijmprop op een gegeven moment uit je baarmoedermond en kun je ‘m dus tegenkomen in je ondergoed of in het toilet.

Soms komt er wat bloed mee als je de slijmprop verliest. Dit is heel normaal, slierten helderrood tot donkerbruin bloed zijn afkomstig van je baarmoedermond.

Het hoeft niet zo te zijn dat je de slijmprop in één keer verliest, het kan ook in delen. Dan verlies je elke keer een klein stukje en merk je het misschien zelfs niet eens.

Wanneer verlies je de slijmprop?

Het is bij iedereen verschillend wanneer je de slijmprop verliest. Sommige zwangere dames verliezen ‘m al vroeg in het laatste trimester, omdat de baarmoedermond dan al een beetje open staat. Andere vrouwen verliezen de slijmprop pas wanneer de bevalling begint. En het kan dus ook nog zo zijn dat je ‘m in delen verliest en het niet doorhebt.

Als je de slijmprop al vroeg verliest, betekent dat niet perse dat de bevalling begint, dat kan dus zelfs nog weken duren.

Slijmprop verloren, wat nu?

Wat moet je doen als je de slijmprop bent verloren? Dat hangt helemaal af van hoe ver je bent in je zwangerschap. 

Minder dan twee weken voor de uitgerekende datum

Als je al 38 weken of langer zwanger bent, en je dus nog maar minder dan twee weken te gaan hebt tot je uitgerekende datum, hoef je helemaal niets te doen. Dat je je slijmprop bent verloren, betekent namelijk niet dat je bevalling is begonnen. Pas als de weeën beginnen of je vliezen breken, moet je contact opnemen met je verloskundige of het ziekenhuis.

Ondanks dat de slijmprop er niet meer zit, wordt je baby nog steeds goed beschermd door het vlies dat om hem heen zit. Badderen, zwemmen of seks hebben mag dan dus nog gewoon. Als je vliezen zijn gebroken en je vruchtwater verliest, mag je dit in verband met infectiegevaar niet meer doen.

Meer dan twee weken voor de uitgerekende datum

Als je de slijmprop meer dan twee weken voor je uitgerekende datum verliest, is het wél handig om even te overleggen met je verloskundige. Ook als je hierbij (veel) bloed verliest. Zij kan dan checken wat er aan de hand is en beslissen of het nodig is om actie te ondernemen.

Marieke van Boven

Door

08 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.