Alles over de combinatietest | prenatale screening

Alles over de combinatietest | prenatale screening

De combinatietest is een vorm van prenatale screening die aan alle zwangere vrouwen wordt aangeboden. Lees hier wat het precies inhoudt!

De combinatietest is één van de onderzoeksmogelijkheden waar je voor kunt kiezen om erachter te komen of je nog ongeboren kindje een afwijking heeft. Naast de NIPT kun je dus ook voor deze vorm van prenatale screening kiezen als je zou willen. Lees hier alles over de combinatietest!

Als je zwanger bent, kun je ervoor kiezen om te laten onderzoeken hoe groot de kans is dat je kindje het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit wordt al vroeg in de zwangerschap gedaan. Je kunt kiezen uit twee verschillende prenatale screenings. Over de NIP-test vertelden we je al eerder alles, in dit artikel gaan we dieper in op de combinatietest.

Wat is de combinatietest?

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat de combinatietest uit een combinatie van twee onderzoeken. Die moet je allebei doen om een uitslag te krijgen.

Bloedonderzoek bij de moeder

Als eerst wordt er bij jou als zwangere vrouw bloed afgenomen uit je arm. Soms doet de verloskundige dit zelf, maar meestal moet je daarvoor naar een zogeheten ‘prikpost’ of speciale bloedafname-afdeling in het ziekenhuis. Dit bloedonderzoek vindt plaats tussen de 9 en 14 weken zwangerschap. Je bloed wordt in een laboratorium onderzocht op twee stofjes: PAPP-A en beta-HCG.

Nekplooimeting bij de baby

De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek van je baby’tje. Bij kinderen met down-, edwards- en patausyndroom kan dit laagje dikker zijn dan bij kinderen zonder deze syndromen.

Voor de combinatietest wordt de dikte van deze nekplooi gemeten. Deze nekplooimeting (afkorting: NT-meting) doen ze door middel van een echo die gemaakt wordt tussen de 11 en 14 weken zwangerschap. Soms doet je eigen verloskundige of gynaecologe deze echo, maar meestal moet je daarvoor naar een speciaal echocentrum.

Risico’s combinatietest

De combinatietest is volkomen veilig voor zowel jou als je baby, je kunt er geen miskraam van krijgen.

Wanneer wordt een combinatietest gedaan?

Alle zwangere vrouwen komen in aanmerking voor prenatale screening. Net als de NIP-test is ook de combinatietest volledig jouw eigen keuze. Het is niet verplicht, je mag zelf weten of je wil onderzoeken of er een kans is dat jouw kindje een afwijking heeft.

Tijdens één van de eerste controles bij je verloskundige zal zij, als jij en je partner dat willen, vertellen wat prenatale screening precies inhoudt, de verschillen tussen de combinatietest en NIPT uitleggen en jullie vragen of je één van de twee testen wil laten doen. Zo kun je goed geïnformeerd een beslissing nemen. Dit gesprek heet een counselingsgesprek.

Combinatietest uitslag betrouwbaar?

De uitslagen van de bloedtest en nekplooimeting, in combinatie met jouw leeftijd en de precieze duur van je zwangerschap, bepalen hoe groot de kans is dat je kind één van de drie syndromen heeft. Het onderzoek geeft geen zekerheid; het is een kansberekening.

Bij een verhoogde kans op een kindje met één van de syndromen, kun je kiezen voor vervolgonderzoek om meer zekerheid te krijgen. Het vervolgonderzoek kan bestaan uit de NIPT, vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Kosten combinatietest

Het counselingsgesprek over prenatale screening wordt door je zorgverzekering betaald. De daadwerkelijke testen moet je zelf betalen. Dit geldt voor zowel de combinatietest als de NIPT. De combinatietest kost momenteel €170,13.

Soms betaalt een aanvullende verzekering de combinatietest. Of dit in jouw geval zo is, zul je dus even moeten navragen bij je zorgverzekeraar.

Bronnen: onderzoekvanmijnongeborenkind.nl, deverloskundige.nl, rivm.nl

Marieke van Boven

Door

30 augustus 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.