14 weken zwanger

14 weken zwanger

Hallo haar! Deze week gaat het haar van je baby hard groeien over zijn of haar hele lichaam, waardoor je kleine een zacht donsvachtje krijgt.

De veertiende week van je zwangerschap is ook het begin van je tweede trimester. De zwangerschapsverschijnselen zijn bijna helemaal verdwenen, je baby krijg een zacht donsvachtje en hij of zij kan nu fronsen en uitgebreid gapen. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de veertiende week van je zwangerschap. 

Wist je dat:

Je baby nu even groot is als een citroen, zo'n 8,5 cm?

De groei van je baby

Je baby beweegt nu steeds soepeler en kan inmiddels ook de bewegingen van zijn of haar tenen en vingers sturen. De hersenen stimuleren de gezichtsspieren waardoor je kleine nu kan fronsen en soms ook uitgebreid gaapt. 

Donshaartjes van je baby

Daarnaast krijg je baby nu ook haar: wenkbrauwen, hoofdharen en zelfs een klein laagje dons over zijn of haar hele lichaam. Het dons zorgt ervoor dat het huidsmeer uit de talgklieren op de plaats blijft zitten. Het huidsmeer beschermt tegen het vruchtwater. Zodra je kleine echt babyvet krijgt zal het dons verdwijnen. 

Als je baby geboren wordt voordat de 40 weken voorbij zijn, kan hij of zij nog haartjes op het gezicht, schouders en rug hebben.

VeerTIEN WEKEN ZWANGER

In veel gevallen is het tweede trimester voor vrouwen echt de leukste periode van de zwangerschap. Je merkt dat je buik ineens heel snel groter wordt en vaak weet je omgeving nu ook dat je zwanger bent. Ook erg fijn om te merken is dat je energie weer terugkomt. Het ideale moment om dus een sport uit te kiezen die je kan beoefenen als je zwanger bent (wandelen, yoga en zwemmen bijvoorbeeld). 

Zie ik daar een buik? 

Kan je deze week al echt zien dat je zwanger bent? In deze week wordt de bovenkant van je baarmoeder verder naar boven gedrukt en kan die je buik iets naar voren duwen. Oplettende vrouwen zullen daarom misschien al een buikje kunnen zien. 

Ben je al eens eerder zwanger geweest? Dan zou het kunnen dat je de kleine bewegingen van je baby al kan voelen. De meeste vrouwen voelen hun kindje tussen week 18 en 20.

aankomen TIJDENS JE ZWANGERSCHAP

Aankomen tijdens de zwangerschap is voor iedere vrouw verschillend. De een komt 9 kilo aan, de ander 15. De een is het extra gewicht ontzettend snel kwijt terwijl de ander er iets langer over doet. Als we naar een gemiddelde kijken gaan we er vanuit dat vrouwen ongeveer 12,5 kilo aankomen tijdens hun zwangerschap. Hiervan is zo'n 3,5 kilo extra vet (het 'moedervet') dat je lichaam aanmaakt om goed te funtioneren. 

Voedingsstoffen

Let er op dat je voedingsstoffen als proteïne, ijzer en calcium voldoende binnenkrijgt. Dit kan je voor elkaar krijgen door voldoende eieren, noten, bonen, mager vlees, vis en donkergroene groente eten. Fruit is natuurlijk altijd goed. 

ZWANGERSCHAPSVERSCHIJNSELEN

Deze week zijn de zwangerschapssymptomen van de eerste weken waarschijnlijk helemaal verdwenen. Je krijg veel meer energie, hoeft minder vaak te plassen en bent minder misselijk. Hoewel... die neus! Ja, een flinke verkoudheid kan een zwangerschapsverschijnsel zijn dat opsteekt als de hoeveelheid hormonen in je lichaam toeneemt. Ook spataderen kunnen voorkomen nu er meer druk staat op je bloedvaten. Kijk voor een uitgebreid overzicht met alle symptomen en wat je eraan kan doen in ons artikel Zwangerschapsverschijnselen.

TO DO

  • Vergeet geen afspraak met een kraambureau te maken om de kraamzorg te regelen. 
  • Sommige vrouwen beginnen nu alvast met het dragen van zwangerschapskleding. Kijk vooral naar wat jij prettig vindt zitten.
  • Dit klinkt misschien een beetje raar, maar als jij je kind graag naar de kinderopvang wil brengen is het handig nu alvast te gaan zoeken. Er zijn veel soorten kinderopvang om uit te kiezen en sommige dagverblijven hebben een wachtlijst. 
  • Bedenk of je nog op babymoon wil voor de kleine er is. Veel zwangere vrouwen gaan in het tweede trimester nog even weg omdat hun buik dan nog niet in de weg zit en de zwangerschapsverschijnselen vaak voorbij zijn. 

NOT DONE

Wat mag je eigenlijk niet doen in de veertiende week van je zwangerschap? Lees het in ons uitgebreide artikel Dit moet je niet doen als je zwanger wilt worden

Bronnen: RIVM, deverloskundigeverloskundigencentrummaarssen, voedingscentrum

BENIEUWD WAT JE TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast wat er gaat gebeuren als je 15 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

29 juli 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.