Zwanger en verkouden? 13 handige (medicijnloze) tips

Zwanger en verkouden? 13 handige (medicijnloze) tips

Lees hier de beste tips voor een verkoudheid als je zwanger bent. Het liefst vermijd je medicijnen, dus deze tips zijn allemaal medicijnloos.

Zwanger en verkouden? Met dat wisselende weer in Nederland is dat niet zo gek. Als je zwanger bent moet je helaas die neusspray links laten liggen. Maar ja, je wil wel van die verkoudheid af! We hebben 13 manieren gevonden om je van de verkoudheid af te helpen, zonder medicijnen te gebruiken.

TIP: Schrijf je in voor onze week-tot-week nieuwsbrief!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

1. Slaap

Slaap is een van de belangrijkste dingen die je als zwangere nodig hebt. Door even rustig aan te doen en genoeg tijd te nemen voor jezelf, kan je lichaam tegen de verkoudheid vechten. Een uurtje nappen overdag helpt ook al enorm.

2. Slaaphouding

Je ligt lang niet altijd lekker in bed als je verkouden bent. Door met je hoofd en bovenlichaam iets hoger te liggen in bed kun je makkelijker ademhalen door een verstopte neus. Je kunt dit doen door extra kussens in bed te gebruiken of door het matras iets omhoog te zetten.

3. Zoutdruppels en spray

Gewone neusspray mag je niet gebruiken, maar een spray met zoutoplossing wel. Deze neussprays bestaan uit een combinatie van zout en water waardoor snot verdunt en los komt. Check wel goed de ingrediënten op de verpakking, soms bevatten neussprays met zout ook toegevoegde medische ingrediënten. Ben je een echte DIY-er? Je kunt ook zelf een zoutoplossing maken door 1/4 theelepel zout in 0.2 liter water op te lossen.

4. Stoom

Als je zwanger en verkouden bent is dit een oude en bekende methode. Stoom kan wonderen doen voor je neus en voorhoofdsholte zonder dat je oververhit raakt. Laat een emmer of wasbak vol lopen met heet water en ga erboven hangen met een handdoek over je hoofd. Zo creër je een soort stoomtent waarbij snot en slijm snel loskomen. 

5. Genoeg blijven drinken

Sowieso heel belangrijk als je zwanger en verkouden bent: genoeg drinken. Helaas zorgt een verkoudheid ervoor dat je veel vocht verliest. Om je vochtbalans op peil te houden is het belangrijk genoeg thee, sap of water te drinken (kijk uit met kruidenthee en cafeïne). Een voordeel: veel drinken helpt ook bij keelpijn!

6. Dranken met verzachtend effect

Heet water met honing en citroen is een traditioneel middel om een geïrriteerde keel tegen de gaan. De vitamine C-rijke citroen is daarnaast ook goed voor het immuunsysteem. Een eetlepel honing en twee eetlepels vers citroensap is het uitgangspunt, maar je kunt meer honing of citroen naar smaak toevoegen. Als je een echte thee fan bent is een lepel honing in je thee natuurlijk ook erg lekker.

7. Mentholzalf

Smeer een klein beetje mentholzalf op je borst, voorhoofd en onder je neus, dit werkt verlichtend voor je verkoudheid. Op de verpakking staat hoe veel en hoe vaak je het kunt gebruiken. Menthol onder de neus maakt de luchtwegen vrij en menthol op de borst werkt goed tegen de hoest.

8. Zoutwater gorgelen

Deze methode zal je ook vast wel herkennen. Als je keelpijn hebt kun je 1/4 theelepel zout oplossen in 0.2 liter warm water. Als je hiermee gorgelt wordt de zwelling in je keel minder en vermindert ook het kriebelige gevoel. 

9. Ui naast je bed

Een grappige tip van een van onze lezeressen was om een ui open te snijden en naast je bed te zetten: 

'Wat bij mij goed heeft geholpen is dat ik 's nachts een verse ui open heb gesneden en op m'n nachtkastje heb gezet. Het stinkt wel, maar 's morgens lekker douchen en het is opgelost.' - Merel

10. Verstuiver in de slaapkamer

Als je erg last hebt van je keel en je daardoor niet kunt slapen is het misschien een idee om te investeren in een luchtbevochtiger. Het maakt de luchtwegen vrij en helpt je daardoor makkelijker te ademen. Bij sommige verstuivers kun je ook menthol toevoegen.

11. Kippensoep

Tsja, medisch bewijs is er nog niet voor gevonden, maar ze zijn wel druk bezig om te onderzoeken waarom kippensoep nou zo goed werkt bij een verkoudheid. Of het de aroma van de soep is, de goede combinatie van kip, groenten en soep, we weten het niet, maar het werkt! En het schijnt niet uit te maken of je soep uit blik neemt of het zelf maakt.

12. Keelpastilles

Keelpastilles zijn verkrijgbaar bij alle drogisten en ideaal bij een geïrriteerde keel. Keelpastilles zijn er in verschillende smaken, waarbij de mentholsmaak natuurlijk ook erg goed is bij een verstopte neus.

13. Een warm bad of douche

Dit is niet alleen om te relaxen maar de vochtige omgeving is ook goed voor je neus. De stoom van de douche maakt daarnaast de spieren in het hoofd, nek en borst lekker los.

Let op: de temperatuur van het water mag niet te heet zijn! Een bad van 38 graden is prima, maar laat het niet warmer worden. De grote temperatuurverschillen zijn niet goed voor je baby en zeker niet in het eerste trimester. Kijk dus ook uit met bezoeken aan de sauna, zwanger en sauna is niet altijd een goede combinatie.

Zwanger en verkouden? Wat je beter niet kan doen

  1. Als je verkoudheid gepaard gaat met koorts, wacht dan vooral niet met een bezoek aan de arts. Koorts is gevaarlijk voor je baby en moet zo snel mogelijk worden opgelost. Medicijnen moet je (in overleg met je arts natuurlijk) dan niet uit de weg gaan.
  2. Blijf ook uit de buurt van rokerige ruimten. Het is sowieso al niet aan te raden om rook van sigaretten in te ademen als je zwanger bent, maar ook verontreinigde lucht kan je verkoudheid veel langer laten duren.
  3. Als je hoestsiroop gebruikt let dan goed op welke bestanddelen erin zitten.

Hebben jullie nog tips om, als je zwanger en verkouden bent, de verkoudheid zonder medicijnen op te lossen? Of ken je goede, ongevaarlijke 'medicijnen'  die je als zwangere mag gebruiken? We horen het graag!

ECHT LEUKE ZWANGERSCHAPSOUTFITS!

Wij weten als geen ander dat het een dagtaak is om een beetje een fashionable outfit te vinden als je zwanger bent. Gelukkig vonden we hier veel écht leuke zwangerschapsoutfits! Leg jezelf in de watten! You deserve it! 

 

Redactie MiniMe.nl

Door

15 augustus 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.