15 weken zwanger

15 weken zwanger

Eén twee schop, één twee schop en draai! Je baby leert deze week om alle spieren te gebruiken en stretcht er lekker op los.

In de vijftiende week van je zwangerschap is je baby in principe helemaal 'af'. Alle organen zijn ontwikkeld en de armpjes en beentjes zijn ook aanwezig. Nu is het tijd voor je kleine om te groeien en die spieren te laten werken! Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de vijftiende week van je zwangerschap. 

WIST JE DAT:

Je baby nu even groot is als een appel, zo'n 10,5 cm?

DE GROEI VAN JE BABY

Het hoofdje van je baby is nu zo groot als een normale knikker, terwijl het hele lichaam nog niet groter is dan een appel (zo'n 10/11 centimeter). Je kleine heeft handjes die even groot zijn als erwtjes. In het tweede trimester heeft je kleine een groeispurt, dus je baby zal nu heel snel groter worden. 

Leuk weetje: je kleine kan nog niets zien, maar al wel het verschil tussen licht en donker merken.

Zwemmen en stretchen

Je baby heeft nu enorm veel ruimte in het vruchtwater en alle spieren zijn ontwikkeld. Zwemmen maar! Oké, echt zwemmen zal je kleine nog niet doen, maar reken er maar op dat alle spieren uitgetest worden. Soms kan je dit al voelen, maar de meeste vrouwen voelen hun baby pas bij 20 weken zwangerschap bewegen in de buik. 

VijfTIEN WEKEN ZWANGER

Je bent nu goed op weg in het tweede trimester en je baby is lekker aan het groeien. In deze periode zal je de verloskundige waarschijnlijk iedere maand zien. Ze meet dan je bloeddruk en soms controleert ze je gewicht en urine. Ook luistert ze naar de hartslag van je baby. 

Tip: vraag de verloskundige of je ook mag luisteren naar de hartslag. Een heel mooi moment om ook je partner weer meer te betrekken bij de zwangerschap.

Linea nigra

In het tweede trimester kan er een zwangerschapsstreep (ook wel linea nigra genoemd) op je buik verschijnen. Naar mate je zwangerschap vordert wordt de streep steeds donkerder. Vaak verdwijnt deze streep geleidelijk weer na je zwangerschap. 

Grappig bakerpraatje: aan je zwangerschapsstreep zie je of je een jongen of meisje krijgt. Loopt de streep tot je navel dan krijg je een meisje. Loopt de streep verder door boven je navel dan krijg je een jongen.

Combinatietest

Als je tussen de 11 weken en 15 weken zwanger bent, kan je ervoor kiezen om een combinatietest uit te voeren. Met deze test kan je erachter komen of je baby het Syndroom van Down heeft. Laat je goed informeren over deze test en ook wat de risico's precies zijn. Deze test geeft namelijk geen 100% garantie of je kindje wel of geen Syndroom van Down heeft. De test geeft alleen een kansberekening: 'je hebt zoveel procent kans op...' Daarnaast wordt de test alleen vergoed door je zorgverzekering als er een medische indicatie voor is, of als je een bepaalde aanvullende verzekering hebt. Check dit even bij je zorgverzekeraar.  

Pretecho

Wil je dolgraag weten of je een jongen of meisje krijgt? Maak dan deze week een afspraak voor een pretecho. Je kan nu namelijk al zien of je een jongen of een meisje krijgt. Vergeet niet dat deze echo maar zelden vergoed wordt. Je kan ook gewoon wachten tot de 20-weken echo, dan weet je zeker dat je het geslacht te zien kan krijgen. Als je het geslacht helemaal niet wil weten is het handig dit aan te geven vóór de echo gemaakt wordt. De echoscopiste zal dan het geslacht niet in beeld proberen te brengen. 

ZWANGERSCHAPSVERSCHIJNSELEN

Deze week kan je nog een flinke verkoudheid hebben. Ook spataderen kunnen tevoorschijn komen nu je bloedvaten meer onder druk staan. Bekijk een uitgebreid overzicht met alle symptomen en wat je eraan kan doen in ons artikel Zwangerschapsverschijnselen.

TO DO

  • Als je nog geen zwangerschapscursus hebt geboekt is dit het moment. De meeste cursussen starten als je tussen de 24 en 28 weken zwanger bent. 
  • Sommige vrouwen beginnen nu alvast met het dragen van zwangerschapskleding
  • Doordat je ineens bepaalde cravings hebt en missschien vaak moet overgeven, kan je last krijgen van je tandvlees of tanden. Plan daarom zeker in deze periode een bezoek aan de tandarts in. Vertel wel altijd dat je zwanger bent in verband met bepaalde behandelingen. 

NOT DONE

Wat mag je eigenlijk niet doen in de vijftiende week van je zwangerschap? Lees alles over wat je niet mag doen tijdens je zwangerschap in ons uitgebreide artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap

Bronnen: RIVM, deverloskundigeverloskundigencentrummaarssen, voedingscentrum

Benieuwd wat je nog te wachten staat?

Lees hier alvast alles over wat er gebeurt als je 16 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

16 augustus 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.