16 weken zwanger

16 weken zwanger

Hmm, wat zei je? Deze week begint het gehoor van je baby te werken en kan hij of zij jouw stem leren herkennen. Heb je al liedjes geoefend?

Je bent nu alweer zestien weken zwanger. Je buik wordt steeds groter, dus is het deze week tijd om zwangerschapskleding te shoppen! En kan je je baby inmiddels al voelen? Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de zestiende week van je zwangerschap.

WIST JE DAT:

Je baby nu even groot is als een avocado, zo'n 13 cm?

DE GROEI VAN JE BABY

Deze week worden de handlijnen en vingerafdrukken zichtbaar op handjes die nu nog niet groter zijn dan erwtjes. Het hart van je baby pompt nu al 25 liter bloed per dag rond en dit zal alleen maar meer worden naarmate je baby groeit. In het tweede trimester heeft je kleine een groeispurt, dus je baby zal nu heel snel groter worden. 

Leuke weetjes: je kleine kan nog niets zien, maar al wel het verschil tussen licht en donker merken. Ook gaat het gehoor van je baby werken. Praat dus samen met je partner regelmatig tegen je buik zodat je kleine alvast kan wennen aan jullie stemgeluid.

Zestien weken zwanger

Je baarmoeder is nu boven je schaambeen uitgegroeid, waardoor je blaas meer ruimte krijgt en je niet meer zo vaak naar de wc hoeft. Ook kan je nu je baarmoeder goed voelen als je op je rug gaat liggen en vlak boven je schaambeen drukt. 

Zwangerschapsdementie?

Ehm, waar had ik mijn tas gelaten? Eten? Oh ja, dat zou ik maken, helemaal vergeten.... Sommige vrouwen hebben in deze periode van hun zwangerschap last van vergeetachtigheid, de zogenaamde zwangerschapsdementie. 

Er is nog geen medische oorzaak gevonden voor dit kwaaltje, maar een aantal vrouwen heeft hier dus blijkbaar wel last van. 

Pretecho

In de vijftiende week van je zwangerschap gaven we al aan dat je een afspraak kon gaan maken voor een pretecho. Je kan deze week namelijk zien of je een jongen of meisje krijgt. Leuk om met z'n tweeën heen te gaan, maar ook zeker leuk om de familie uit te nodigen. De meeste stellen wachten echter tot de officiële twintigwekenecho om te weten wat 'het' wordt. Lees ook over de voordelen van het weten van het geslacht van je baby en de voordelen van het niet weten

Baby voelen

Kan ik mijn baby al voelen bewegen? Nou... dat hangt er vanaf. De meeste vrouwen voelen hun baby bewegen rond de 18/20 weken. Als je al eens eerder zwanger bent geweest is er een kans dat je de kleine in week 16 al voelt (en heel, heel misschien nog wel eerder). Lees er alles over in ons artikel baby voelen

ZWANGERSCHAPSVERSCHIJNSELEN

Deze week kan je nog een flinke verkoudheid hebben. Spataderen kunnen tevoorschijn komen nu je bloedvaten meer onder druk staan en misschien heb je wel last van je bekkenbodemspieren. Bekijk een uitgebreid overzicht met alle symptomen en wat je eraan kan doen in ons artikel Zwangerschapsverschijnselen.

Somber zijn tijdens zwangerschap

Zwanger zijn is bijna synoniem voor een periode van happiness en geluk. Maar wat als je eigenlijk helemaal niet zo geniet van het zwanger zijn? Als je je somber of zelfs depressief voelt, kan lichttherapie een goede steun voor je zijn. En vergeet niet dat je echt niet de enige bent die niet kan genieten van deze periode!

TO DO

  • Check ons artikel met gratis zwanger- en babydozen voor een handig overzicht van de boxen die je kan bestellen tijdens je zwangerschap en voor je baby. 
  • Als je nog geen zwangerschapscursus hebt geboekt is dit het moment. De meeste cursussen starten als je tussen de 24 en 28 weken zwanger bent. 
  • Ben je nu nog aan het werk? Vergeet dan niet je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Wettelijk gezien moet je dit uiterlijk drie maanden voor de uitgerekende datum melden. Eerder kan natuurlijk altijd. Een zwangerschapsverklaring kan je van je verloskundige krijgen. 
  • Doordat je ineens bepaalde cravings hebt en missschien moet overgeven, kan je last krijgen van je tandvlees of tanden. Plan daarom een bezoek aan de tandarts. Vertel wel altijd dat je zwanger bent in verband met bepaalde behandelingen. 

NOT DONE

Wat mag je eigenlijk niet doen in de zestiende week van je zwangerschap? Lees alles over wat je niet mag doen tijdens je zwangerschap in ons uitgebreide artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap

Bronnen: RIVM, deverloskundigeverloskundigencentrummaarssen, voedingscentrum

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast alles over wat er gebeurt als je 17 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

13 juni 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.