Zwanger en eetbuien? Lees hier wat je eraan kunt doen.

Zwanger en eetbuien? Lees hier wat je eraan kunt doen.

Ben je zwanger en heb je genoeg van die eetbuien, lees dan deze tips wat je aan deze eetbuien kunt doen.

Zwanger en last van eetbuien. Maar liefst 50 tot 80 procent van de zwangere vrouwen maakt dit mee. Je krijgt de behoefte aan bepaald voedsel, of gewoon een enorme drang om te (vr)eten. Dit kunnen gezonde dingen zijn, maar vrouwen krijgen sneller trek in vette, vaak ongezonde snacks. Lees hier wat je aan eetbuien tijdens je zwangerschap kunt doen!

Wat kan je aan eetbuien doen?

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen extra calorieën nodig. Maar als je denkt de voorraadkast te plunderen, zit je mooi mis. Volgens het Voedingscentrum heb je maar 200 tot 300 extra calorieën (kcal) per dag nodig. Omgerekend is dat ongeveer de hoeveelheid van een appel en een kleine kom muesli met melk. Wat mensen dus ook tegen je zeggen, je eet echt niet ineens voor twee! Hoe kun je er dan voor zorgen dat je niet constant toegeeft aan die vreetbuien? Hieronder staan een aantal tips die je kunnen helpen de eetbuien tegen te gaan.

1. Evenwicht en regelmaat

Zorg dat je altijd met regelmaat eet. Het is belangrijk om de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) zoveel mogelijk aan te houden. Eventueel kun je tussendoor een of twee gezonde snacks nemen. Dit is echter een richtlijn. Er zijn ook veel vrouwen die hun drie hoofdmaaltijden liever opdelen in kleinere porties zodat ze de hele dag door te eten hebben. Kijk vooral naar wat het beste voor jou werkt. Let er alleen wel op dat je kleinere porties uiteindelijk evenveel zijn als je normale maaltijden.

2. Voldoende beweging

Bewegen tijdens je zwangerschap, grapje zeker. Met die buik die almaar groter wordt wil je liever blijven zitten. En dat zorgt er dan weer voor dat je meer gaat eten. Kom uit die negatieve spiraal en ga aan de slag! Er zijn genoeg oefeningen en bewegingen die je kunt doen als je zwanger bent, ongeacht hoeveel weken je bent. Denk maar aan lichte aerobics, stretchen, wandelen, zwemmen en zwangerschapsyoga. Klusjes binnenshuis kunnen ook nog een aardige oefening vormen als je buik groter wordt. Afstoffen, strijken en het bed opmaken kosten ineens veel meer energie en dus calorieën.

3. Gezelschap

Probeer niet te denken: ik ben zwanger en heb last van eetbuien, het hoort er nu eenmaal bij. Ook eten om jezelf beter te voelen is zeker geen oplossing. Ga in plaats daarvan dingen doen die je leuk vindt. Bel een vriend of vriendin voor een goed gesprek, of ga met je moeder gezellig samen winkelen. Pak een gezonde lunch in en ga met je vriend of man samen picknicken op het strand of in het park. Zorg in ieder geval dat je afgeleid wordt van eten om je heen.

4. Afleiding

Afleiding is een van de belangrijkste dingen om eetbuien te stoppen of te voorkomen. Iets met je vrienden, familie of vriend doen is een leuke en gezellige manier om voor afleiding te zorgen, maar je kunt ook even gaan lopen voor frisse lucht of je favo magazine lezen. En wat dacht je van een nieuwe hobby? Vol concentratie decoraties maken voor de baby zal zeker afleidend werken.

 5. Gezonde vervangers

Als je trek hebt in iets zouts, ga dan niet voor die zak chips, maar kies voor een gezondere variant. Een goed voorbeeld is een Wasacracker met Hüttenkäse. Zo kun je toch aan je behoefte aan zout voldoen op een gezonde manier. Meer een zoetekauw? Probeer dan in plaats van snoep een schaaltje bessen die rijk zijn aan natuurlijk suikers. Ijs kan weer vervangen worden door bevroren fruit en frozen yoghurt. Wil je nog meer gezonde en vooral ook lekkere alternatieven om te eten tijdens je zwangerschap? In ons artikel Gezonde snacks tijdens de zwangerschap staan de heerlijkste tussendoortjes die allemaal minder dan  200 calorieën zijn.

6. Water drinken tijdens je zwangerschap!

Water is ontzettend belangrijk tijdens de zwangerschap. Je hebt het nodig voor het aanmaken van nieuwe cellen voor je baby, die daardoor hard kan groeien. Het drinken van water kan ook helpen eetbuien te voorkomen of te verhelpen. Vaak kent je lichaam het verschil namelijk niet tussen uitdroging en honger. Terwijl jij aan eten denkt heeft je lichaam alleen maar water nodig. Als je dus de behoefte hebt om te eten kun je het beste eerst een glas water drinken en een paar minuten wachten. Vaak gaat de eetbui dan vanzelf over.

7. Stimuleer je eetbuien niet

Zorg dat je de verleiding zoveel mogelijk buiten de deur laat. Dus geen droppot op je bureau of chocoladerepen in de voorraadkast. Vraag ook je partner en kids (als je die al hebt) om mee te doen. Samen sta je sterker! Ban zoveel mogelijk snoep, koek en chips de deur uit en sla gezonde vervangers in. Bijkomend voordeel is dat je na de zwangerschap heel makkelijk door kunt gaan met deze gezonde levensstijl. Kun je echt, maar dan ook echt niet zonder snacks? Maak ze dan zelf en gebruik verse ingrediënten. Dit zorgt ervoor dat je er heel bewust mee bezig bent en precies weet wat je naar binnen werkt.

Bronnen: voedingscentrumbabycenter.com en babyyourbaby.org

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.