Als zwanger zijn helemaal niet zo'n feest is

Als zwanger zijn helemaal niet zo'n feest is

Je zwangerschap is één lange periode waarin je niet kunt stoppen met glunderen en je non-stop aan het genieten bent. Toch? Nee, helaas is dat niet altijd zo.

Sombere gevoelens tijdens de zwangerschap komen vaker voor dan je denkt. Namelijk 5 tot 10% van de zwangere vrouwen hebben dat, maar toch is niet kunnen genieten van je zwangerschap best een taboe. Dat moet anders, vinden de onderzoekers van de door het Erasmus MC geïnitieerde Bright up! studie.

Zwanger en depressief

Jaarlijks krijgen ongeveer 20.000 vrouwen in Nederland te maken met depressieve klachten tijdens de zwangerschap. Als je het gevoel hebt dat je deze 9 maanden 'moet' genieten, maar dat niet lukt kun je je daarvoor schamen en schuldig voelen. En lang niet iedereen durft er voor uit te komen, laat staan hulp te zoeken. Terwijl het juist zo belangrijk is om dat wel te doen! Want behalve dat deze klachten invloed hebben op de zwangere vrouw, kunnen deze klachten ook gevolgen hebben voor het kindje. Zo is bijvoorbeeld de kans groter dat het kindje te vroeg geboren wordt of een te laag geboortegewicht heeft.

behandelingen bij depressie tijdens zwangerschap

De twee 'standaard' behandelingen zijn antidepressieve medicatie of psychotherapie. Maar beiden hebben flinke nadelen. De effecten van antidepressiva op het ongeboren kindje zijn niet helemaal duidelijk. Veel vrouwen zien het ook helemaal niet zitten om te beginnen met medicatie tijdens de zwangerschap. Voor psychotherapie geldt vaak een wachtlijst en het kan vrij lang duren voordat de behandelingen effect hebben. Daarom wordt een alternatief onderzocht: lichttherapie.

lichttherapie bij zwangerschap

Lichttherapie is een stuk laagdrempeliger. Deze vorm van therapie is al bewezen werkzaam gebleken in verschillende groepen mensen. Bijvoorbeeld bij mensen met een winterdepressie of bij ouderen. Er zijn eerder twee kleine onderzoeken geweest die de effecten van lichttherapie bij zwangere vrouwen onderzochten. De resultaten waren positief, maar het ging om kleine testgroepen. Daarom willen de onderzoekers van de Bright up! studie een grotere groep van 150 vrouwen onderzoeken. Ook kijken zij naar de effecten bij het kindje. 

Hoe werkt lichttherapie

Bij lichttherapie zit je achter een speciale lamp die een bepaald licht uitzendt. Het licht komt binnen via de ogen en via het netvlies wordt er een signaaltje doorgeven aan de biologische klok in de hersenen. Het licht kan deze als het ware 'resetten' wat invloed kan hebben op de depressieve klachten. Heel easy eigenlijk: je hoeft alleen maar elke ochtend een half uurtje achter de lamp te zitten. Ondertussen kun je ontbijten, of de krant lezen. Het heeft nauwelijks bijwerkingen en er zitten geen risico's aan voor de baby in je buik.

De Bright up! studie

Dit artikel is geschreven door Babette Bais, onderzoeker van de Bright up! studie. Zij onderzoekt of lichttherapie een effectieve therapie is voor depressieve klachten tijdens de zwangerschap.

* Aanmelden voor deze studie kan inmiddels niet meer. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via de Facebook-pagina van Bright up!.
Redactie MiniMe.nl

Door

21 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.