Borstvoeding geven tijdens zwangerschap

Borstvoeding geven tijdens zwangerschap

Je geeft borstvoeding en raakt weer zwanger. Kun je dan borstvoeding blijven geven? En hoe werkt dat dan, ook na de geboorte? Wij zetten alles op een rij.

Je geeft borstvoeding en wordt weer zwanger. Dat gebeurt vaker dan je wellicht denkt! Goed nieuws: je hoeft niet te stoppen met borstvoeding geven. Er verandert mogelijk wel het één en ander. Wij vertellen je alles over borstvoeding geven als je zwanger bent.

Het kan gebeuren dat je weer zwanger bent terwijl je kindje nog aan de borst drinkt. Omdat je heel lang voedt, of omdat je gewoon weer snel in verwachting raakte. Hoe werkt dat dan met het geven van borstvoeding? Je hoeft er in ieder geval niet mee te stoppen als je dat niet wilt.

10 Tips voor het geven van borstvoeding

MiniMe's Sarah heeft haar twee kids allebei borstvoeding gegeven. Ze geeft 10 tips die borstvoeding geven nog fijner en makkelijker maken!

Doorvoeden tijdens zwangerschap

Als je wilt blijven voeden tijdens je zwangerschap, kan dat prima. Er zal alleen wel het één en ander veranderen. In welke mate dat zo is, verschilt heel erg per moeder.

Melkproductie & zwanger

Onder invloed van de zwangerschapshormonen die door je lichaam razen, waaronder progesteron, kan je melkproductie teruglopen. Soms heb je nauwelijks nog melk. Wanneer je zwangerschap richting het derde trimester gaat, zal de melkproductie weer op gang komen. Hoeveel je dan hebt, verschilt ook weer per persoon.

Als je kindje nog erg jong is en nog afhankelijk van borstvoeding, zou het zo kunnen zijn dat je hem niet meer volledig kunt voeden. Je kunt dit dan (deels) oplossen met eerder afgekolfde melk, donormelk of kunstvoeding. Een ouder kindje dat al vast voedsel eet, heeft dan ander drinken nodig om aan zijn dagelijkse benodigde hoeveelheid vocht te komen.

Het ene kindje vindt het prettig om, ondanks dat er weinig of geen melk meer uitkomt, toch aan de borst te blijven drinken. Dit heet ‘droogdrinken’. Andere kinderen stoppen er liever mee.

Samenstelling melk verandert

De samenstelling van je melk zal veranderen doordat je zwanger bent. De melkklieren worden geïnstrueerd om melk voor de nieuwe baby te maken, die andere voedingsstoffen bevat dan melk voor een ouder kindje. De moedermelk krijgt dan ook een andere smaak. Dit kan voor kinderen ook een reden zijn om te stoppen met drinken aan de borst; ze vinden de melk dan simpelweg niet lekker meer.

Ongemakken bij borstvoeding tijdens zwangerschap

Als je borstvoeding geeft terwijl je zwanger bent, kan dit voor een aantal ongemakken zorgen. Sommige moeders kiezen ervoor om ondanks deze ongemakken gewoon door te gaan, andere stoppen ermee of lassen een pauze in. Deze ongemakken kunnen zijn:

Gevoelige borsten

Je borsten en tepels kunnen, zeker in de eerste maanden van je zwangerschap, gevoeliger zijn. Hierdoor kan het minder prettig of zelfs pijnlijk aanvoelen als je kindje bij je drinkt. Je kunt de duur van de voedingssessies verkorten of per dag minder voedingen geven om je tepels een beetje te ontzien.

Dikke buik in de weg

Naarmate je buik groeit, kan het voeden van je kindje lastiger en onhandiger worden in bepaalde houdingen. Je buik zit in de weg en het voelt dan niet prettig als je kindje erop ligt of leunt.

Irritaties

Door de rondvliegende hormonen kun je het irritant gaan vinden dat je kindje altijd maar bij je wil drinken. Dit is dan vaak verwarrend, want je voelt je schuldig dat je dat zo ervaart. Voor kinderen is het ook lastig te begrijpen: waarom mag ie ineens niet meer bij je drinken als ie daar behoefte aan heeft?

Als dit het geval is, probeer er dan met je kindje over te praten en uit te leggen waarom het niet meer prettig voelt als hij bij jou drinkt. Samen kun je naar alternatieve momentjes zoeken waarop je fijn samen bent: een boekje lezen of knuffelen bijvoorbeeld.

Harde buiken

Aan het einde van de zwangerschap zorgt oxytocine ervoor dat de weeën op gang komen. Bij het drinken aan de borst komt dit hormoon ook vrij. Daarom kun je, als je borstvoeding geeft terwijl je zwanger bent, soms tijdens of na het voeden last krijgen van harde buiken. Bij een zwangerschap die normaal verloopt, is dat geen probleem. Laat het wel even weten aan je verloskundige.

ZWANGER & BORSTVOEDING: genoeg Voedingsstoffen?

Als je zwanger bent én borstvoeding geeft, moet je lichaam hard werken om alle voedingsstoffen zo goed mogelijk te verdelen. Via de placenta krijgt je ongeboren baby de juiste energie en bouwstoffen binnen. Je aan de borst drinkende kindje ontvangt ze via de moedermelk, die eerst nog door je lichaam aangemaakt moet worden. En dan ben je er zelf ook nog!

No worries: als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, zullen jij en je kindje(s) helemaal niks tekort komen.

Tandemvoeden: twee kinderen borstvoeding

Zodra de baby geboren is en borstvoeding krijgt, en je oudste ook nog steeds bij je drinkt, ben je aan het ‘tandemvoeden’. Dat kan op verschillende manieren: je kunt je kinderen na elkaar voeden, maar ook tegelijk. In dat laatste geval is het handig om eerst je baby goed aan de borst te leggen en daarna je oudste een plekje te laten zoeken.

Tandemvoeden: voordelen voor beide kindjes

Tandemvoeden is voor je pasgeboren baby heel fijn: doordat je al eerder borstvoeding gaf, is de melkproductie al goed op gang en hoeft ie er niet hard voor te werken. Als je stuwing krijgt, kun je het oudere kind gebruiken om de eerste spanning weg te laten drinken, zodat de baby daarna rustig verder kan.

Tandemvoeden: melkproductie & -samenstelling

De samenstelling van de moedermelk die je aanmaakt, is afgestemd op je baby. De hoeveelheid melk wordt echter aangepast aan de voedingsfrequentie van béide kinderen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat één van de twee te weinig krijgt: door de dubbele vraag heb je dubbele melkproductie!

Tandemvoeden afbouwen

Het voeden van je oudere kindje voelde tijdens de zwangerschap misschien nog prima, maar het is heel goed mogelijk dat dat niet meer het geval is zodra je baby geboren is. Dan wil je je (qua borstvoeding) volledig op je newborn kunnen focussen.

Dit is heel normaal en dus een goed moment om de voedingen van je oudere kindje af te bouwen. Het is wel belangrijk om dan een andere activiteit te zoeken die je samen met hem kan doen, zodat jullie nog wel die quality time hebben.

Bronnen: lalecheleague.nl, borstvoeding.com, oeiikgroei.nl

Marieke van Boven

Door

08 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.