Pijnlijke tepels bij borstvoeding? 10 handige tips

Pijnlijke tepels bij borstvoeding? 10 handige tips

Au! Pijn aan je tepels is zo naar. Een veelvoorkomend probleem als je borstvoeding geeft. Je kunt bijna geen gevoeligere plek bedenken. Wat je wel en niet moet doen om pijnlijke tepels te verzachten.

Geef je borstvoeding, dan heb je ze misschien wel een keer gehad: pijnlijke tepels. Vervelend! Je bent er niet direct vanaf, en er zit dan ook niks anders op dan ze goed te verzorgen. Met deze 10 tips kan je pijnlijke tepels bij borstvoeding binnen een mum van tijd verzachten.

Pijnlijke tepels kunnen verschillende oorzaken hebben en we raden je daarom altijd aan om contact op te nemen met je arts of een lactatiekundige. In de tussentijd kan je natuurlijk wel aan de slag met deze tips. Lees hier over wat je wel, maar ook over wat je beter niet kunt doen om van gevoelige tepels af te komen. 

10 Tips voor het geven van borstvoeding

MiniMe's Sarah heeft haar twee kids allebei borstvoeding gegeven. Ze geeft 10 tips die borstvoeding geven nog fijner en makkelijker maken!

Tip: pijnlijke tepels komen in 98% van de gevallen door verkeerd aanleggen/aanhappen. Dus als je langere tijd pijnlijke tepels hebt is het aan te raden een lactatiekundige mee te laten kijken bij het aanleggen.

1. Verse moedermelk

Moedermelk heeft antimicrobiële eigenschappen zoals antischimmel eigenschappen. Dit betekent dat de melk je tepels kan helpen in hun genezingsproces. Wanneer je net de borst hebt gegeven, wrijf dan een klein beetje van de afgekolfde melk over je gevoelige tepels om ze te kalmeren.

2. Washandje

Een warm en nat washandje kan echt wonderen verrichten, althans voor even dan. Wanneer je net klaar bent met het voeden van je baby en je de washand op je tepel legt, wordt de pijn gelijk verzacht.

3. Weken in zoutoplossing

Voeg een halve theelepel zout bij een liter warm water, dep een doekje in het water doe het vervolgens op de tepels. Laat het 10 minuten inwerken om de gevoelige huid te kalmeren en te herstellen.

4. Theezakjes om pijnlijke tepels te verzachten?

Sommige vrouwen zweren bij het gebruik van theezakjes voor hun pijnlijke tepels. Wij raden deze methode echter niet aan: de tannines in thee kunnen huid juist extra droog maken en barstjes veroorzaken. Wanneer je theezakjes toch wilt proberen, gebruik dan in ieder geval groene thee of saliethee. Drink de saliethee alleen niet op, dat heeft weer een remmende werking op de melkproductie. 

5. Föhn

Een föhn op de laagste stand kan kalmerend werken na het het geven van borstvoeding, maar wees hier wel voorzichtig mee: de warme lucht kan de tepel droger maken en dan het probleem juist vergroten. Lactatiekundigen raden deze methode dan ook niet aan. 

6. Lanoline

Bij pijnlijke tepels is het belangrijk om de natuurlijke vochtbalans van de huid te behouden. Gezuiverde lanoline (wolvet dat in wol van schapen zit) kan helpen om de pijn te verminderen doordat het uitdroging van de tepel voorkomt. Zorg bij het gebruik van lanoline dat je de huid altijd goed reinigt zodat je baby daar niks van binnen krijgt.

7. Natuurlijke oliën

Wil je geen lanoline gebruiken dan is er een alternatief. Je kan namelijk verschillende soorten natuurlijke olie gebruiken zoals kokosolie en virgin olijfolie. Gebruik altijd een olie die geschikt is voor consumptie en probeer voor organisch te gaan, dit is niet alleen beter voor de huid maar kan ook geen risico's bij je baby geven.

8. Borstschelpen tegen pijnlijke tepels

Voor gevoelige en pijnlijke tepels kan je ook halfronde plastic borstschelpen dragen om te voorkomen dat je kleding tegen je tepels wrijft. Gebruik wel schelpen met het grootste gat, zodat je tepels niet tegen het plastic wrijven.  Lek je te veel dan kan je een kompres over de borstschelp dragen, maar pas wel op dat het kompres niet gaat plakken.

9. Luchten

Het lijkt misschien heel simpel (is het ook), maar misschien had je er zelf nog niet aan gedacht: je tepels zoveel mogelijk aan de lucht blootstellen.

10. Citroen

Een laatste tip voor je gevoelige tepels: snijd een citroen doormidden en doe wat citroensap op de tepel (deppen is het makkelijkst). Citroensap prikt natuurlijk wel een beetje maar het ontsmet de huid en bevordert het genezingsproces.

Bronnen: Kenniscentrum Borstvoeding, Antimicrobiële eigenschappen, Borstvoedingorganisatie.

Heb jij extra tips voor vrouwen met dit probleem, laat hieronder je bericht achter of plaats je reactie op Facebook.  

Jessie Budding

Door

19 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.