De kruikendans: hoe gebruik je een kruik voor je baby

Geen kruik, wel een kruik. Een of twee kruiken. Wanneer heeft je baby wat nodig? Wij leggen het je nog een keer haarfijn uit!

Wanneer je kindje nog lekker warm in je buik zit wordt de temperatuur voor hem geregeld. Zodra hij geboren wordt moet je baby dit zelf gaan doen. Slik! Natuurlijk kun je hem hier altijd een handje mee helpen. Je baby zal waarschijnlijk meteen een mutsje op krijgen en deze de komende dagen niet meer af doen. Tenzij hij het te warm krijgt, dan gaat ie af. Muts op, muts af. Piece of cake! Maar dan komen er de eerste weken ook nog kruiken bij kijken. En dat is toch nog best lastig.

Gelukkig heb je de eerste week met je baby hulp van een kraamverzorgster. Deze zal je van alles uitleggen, zo ook over het gebruik van kruiken. Maar soms krijg je zoveel informatie te verwerken. Zodra de kraamverzorgster de deur uit is denk je dan ook bij jezelf: ‘HUH, hoe zat dat ook alweer?’. Geen zorgen, we’ve got your back! Wij leggen je nog een keer uit hoe het precies zit met die kruiken.

Wat voor kruik gebruik je

Bij je babyuitzet horen altijd kruiken met 2 kruikenzakken. Het wordt ouders niet makkelijk gemaakt, want je hebt zoveel verschillende kruiken. Een pittenkruik, rubberen kruik, gelkruik. Maar eigenlijk is er maar één kruik geschikt voor je baby, en dat is een metalen kruik. Een nieuwe kruik heeft de voorkeur, maar ook dan controleer je altijd of deze niet lekt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de rubberen binnenring uitgedroogd is. Koop in het geval van lekken altijd een nieuwe ring of kruik.

Wanneer gebruik je een kruik

Je kunt een kruik altijd gebruiken om het bedje van je baby lekker voor te verwarmen voor het slapengaan. Dit geldt ook voor de kleertjes van je baby na een badje. Dan wikkel je de kleertjes gewoon om de kruik heen. Pas wel op dat de drukknoopjes niet te heet zijn bij het aantrekken! Wanneer je je baby op bed legt haal je de kruik(en) gewoon weer weg.

Als je baby het koud heeft kun je de kruik ook tijdens het slapen in het bedje leggen. Overleg dit wel altijd even met de verloskundige of kraamverzorgster. Een pasgeboren baby heeft normaal gesproken een temperatuur tussen de 36,8ºC en 37,3 ºC. Wanneer de temperatuur onder de 36,5ºC ligt, dan leg je 2 kruiken in het bedje. Bij een temperatuur tussen de 36,5ºC en 36,7ºC is dit nog maar een kruik, en boven de 36,7ºC geen. Je kunt nog wel het mutsje ophouden tot je baby zichzelf goed op temperatuur kan houden. Dit is meestal rond de 8 weken.

Hoe vul je een kruik

Nu je weer weet wanneer je een kruik moet gebruiken is ook handig te weten hoe je hem ook alweer moet vullen. Want ook dit doe je weer op een bepaalde manier. Hieronder heb ik een handig stappenplan gezet!

Stap 1: Zet de waterkoker aan

Stap 2: Zet de kruik zonder dop in de gootsteen

Stap 3: Pak 2 handdoeken en leg een handdoek op het aanrecht

Stap 4: Vul de kruik met het gekookte water tot er een bolletje water op staat

Stap 5: Draai de dop op de kruik door hem aan de ring een paar slagen te draaien

Stap 6: Nu kan je hem optillen en op het aanrecht zetten

Stap 7: Houd nu de kruik met de andere handdoek vast om de dop er stevig op te draaien (pas op dat je je handen niet brandt!)

Stap 8: Controleer goed of de kruik niet lekt door hem langzaam over het aanrecht te rollen of ondersteboven heen en weer te schudden.

Stap 9: Doe de kruik in de kruikenzak met de dop naar beneden en knoop hem goed dicht

De elektrische kruik

Geen zin in al dat ingewikkelde gedoe met het vullen van een metalen kruik, dan is er nog een ander geschikt alternatief: de elektrische kruik. Deze komt compleet met oplader. Je propt de stekker gewoon in het stopcontact en binnen 10 minuten is hij warm. Handig! Ook lekt deze kruik niet en wordt hij aan de buitenkant niet zo heet als de metalen kruik. Zo kun je hem gewoon beetpakken zonder je te branden. Het enige nadeel aan deze kruik is dat hij niet zo lang warm blijft als een metalen kruik. Heeft je kindje de hele nacht de warmte van een kruik nodig, dan moet je deze dus minstens een keer in de nacht opnieuw opladen. Elektrische kruiken kun je kopen bij de meeste babywarenhuizen of op Bol.com.

Hoe leg je de kruik in het bedje

Wanneer je de kruik gevuld hebt kun je hem in het bedje (of de kinderwagen) van je baby leggen om hem voor te verwarmen. Dit kun je een kwartier tot een halfuur voor het slapengaan doen. Haal hem er wel uit voor je de kleine erin legt!

Als je de kruik tijdens het slapen bij je baby wilt leggen, zorg er dan voor dat die niet te dicht bij hem ligt. Leg hem ongeveer een handbreedte van je baby af met een dekenplooi ertussen en met de dop richting het voeteneinde. Bij 1 deken leg je hem erbovenop, bij 2 dekens leg je de kruik ertussen. Nu zal je baby heerlijk slapen!

Met deze uitleg vergeet je nooit meer hoe je een kruik gebruikt. Lees hier hoe je je baby juist koel kan houden bij warm weer!

Gabriëlle  Wuister

Door

03 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.