Kinderkoekjes ongezond

Kinderkoekjes ongezond

Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam naar voren dat kinderkoekjes veel te veel suiker en calorieën bevatten.

Smult je kleine ook van peuterbiscuits of andere kinderkoekjes? Ze zijn vaak een voedzaam tussendoortje voor kinderen boordevol gezonde voedingsstoffen. Tenminste, dat maakt de fabrikant je wijs. Helaas blijkt dit toch niet zo te zijn. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam namelijk naar voren dat kindertussendoortjes vaak meer suiker en calorieën bevatten dan goed is voor kinderen. Mama's, het is dus even opletten wat je kleine allemaal te snoepen krijgt!

Een kind van 1 tot 3 jaar heeft minder calorieën nodig dan een volwassene, wat betekent dat kleine kinderen minder ruimte voor koek en snoep hebben. Zo mogen ze maximaal 100 calorieën aan tussendoortjes per dag. Je zou dus denken dat het vanzelfsprekend is dat er van die leuke én speciale koeken voor kinderen bestaan... Nou, niet dus! Hieronder hebben we een lijst van kinderkoeken gemaakt die het limiet van 100 calorieën overschrijden of ontzettend veel suikers bevatten.

1. Peijnenburg Sprookjesboom ontbijtkoek fruit

Deze snack ziet er niet alleen leuk uit, maar er wordt ook vaak van gedacht dat ze toch gezonder zijn vooral door de toevoeging van fruit. Helaas is dit niet waar, zo bevat één reep maar liefst 11,2 gram suiker.

Eén suikerklontje is bijna 5 gram suiker.

Bovenstaand gewicht komt uit onderzoek van GGD die keek naar de hoeveelheid suiker in diverse drankjes. 

Peijnenburg Sprookjesboom Ontbijtkoek Fruit
1 reep 32,5 g
Energie 98 kcal
Vet 0,8 gram
Suiker 11,2 gram suiker (meer dan 2 suikerklontjes)

2. Liga KinderBiscuit

Ook de veelal bekende KinderBiscuits zijn niet zo gezond als de fabrikant doet denken. Bij het eten van 1 zakje krijgt je peuter veel suiker binnen.

Liga KinderBiscuit
1 zakje(2 koeken): 29,2 gram
Energie 118 kcal
Vet 2,8  gram
Suiker 6,6 gram suiker (meer dan 1 suikerklontje)

3. BisKids Druivensap koekjes

Ben je een echte bio-lover en geef daarom je kleine ook Biskids Druivensap koekjes? Dit product beweert gezonder te zijn dan de reguliere koeken, maar wederom is dat niet helemaal het geval met 116 calorieën.

BisKids Druivensap koekjes
1 zakje(2 koeken): 19,48 gram
Energie 116  kcal
Vet 4,45 gram
Suiker 7,5 gram suiker (ongeveer 1,5 suikerklontje)

4. Lotus Dinosaurus Melkchocolade

Ook de lekkere dinosaurus chocoladekoeken van Lotus bevatten een hoog aantal suikers. Zo eet je kind bijna 4 suikerklontjes bij het eten van een zakje.

Lotus Dinosaurus Melkchocolade
1 zakje(3 koekjes): 57gram
Energie 282 kcal
Vet 12,6 gram
Suiker 18 gram (zo'n 3,5 suikerklontjes)

5. LU Lulu Beertje Chocolade

"Het is zo lekker om groot te worden met Lulu" is de slogan van deze berencakejes. Lekker is het vast, maar ook hier krijgt je kind te veel calorieën binnen bij het verorberen van één cakeje. Niet heel gezond dus.

LU Lulu Beertje Chocolade
1 cakeje 10 gram
Energie 117 kcal
Vet 4,65 gram
Suiker 10,2 gram (zo'n 2 suikerklontjes)

6. Hellema Smoeltjes speculaas

De lachende gezichtjes zijn een leuke snack voor kinderen en misschien ken je ze nog uit je eigen jeugd. Maar wist je ook dat bij het eten van 1 zakje je kind maar liefst 130 calorieën binnen krijgt? De kleine koeken lachen misschien, maar bij het zien van deze cijfers zijn ze toch niet meer zo leuk.

Hellema Smoeltjes speculaas
1 zakje 25 gram
Energie 130 kcal
Vet 6,1 gram
Suiker 8,3 gram (bijna 2 suikerklontjes)

Hellema-Smoeltjes-speculaas

Wist je dat?

  • De gewone 'volwassenenkoek' Verkade Maria biscuit maar 22 calorieën per koek bevat. Wat een verschil hè in vergelijking met de kinderkoeken.
  • Volwassenen scoren ook niet zo goed wat betreft suikerinname. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat de gemiddelde Nederlander 120 gram suiker per dag eet terwijl  50 gram voldoende is. Dat zijn dus 14 suikerklontjes (70 gram) te veel. Dat wordt voor ons dus ook even opletten!

Bronnen: Consumentenbond, Voedingscentrum, GGD, Wereldgezondheidsorganistie.

Redactie MiniMe.nl

Door

21 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.