Baby veilig in de auto vervoeren: 6 belangrijke tips

Baby veilig in de auto vervoeren: 6 belangrijke tips

Belangrijke veiligheidstips voor je baby in de auto. Als je baby in slaap valt is er weinig wat je kan (en wilt) doen, zeker als je aan het autorijden bent. Toch maken veel ouders zich zorgen over de veiligheid van hun baby als die aan het slapen is

Is het goed om je baby te laten slapen in de auto? Of toch maar wakker maken? 5 belangrijke tips over hoe je je baby veilig in de auto kan vervoeren. 

1. Niet te lang in de autostoel

Probeer te voorkomen dat je lange autoritten met je baby moet maken. Als ze heel lang in een half zittende, half liggende positie moeten blijven heeft dat invloed op de ruggengraat (die nog in ontwikkeling is). De geluiden en bewegingen van de auto zorgen ervoor dat je baby snel in slaap valt, waardoor die nog minder beweegt. Probeer daarom een maximum van twee uur in een autostoel aan te houden. Moet je een langere rit maken? Plan dan een paar lange pauzes in waarbij je je baby uit de stoel haalt.

 

TIP: Stop even en leg je baby gewoon even lekker plat op de grond zodat je kleine kan rekken en strekken. Wees niet bang om je baby wakker te maken! Gewoon doen, je hebt het beste met hem/haar voor.

2. Gebruik een veilig autostoeltje

Het maakt wel degelijk verschil welk autostoeltje je gebruikt. Het is beter om hier even tijd in te investeren zodat je zeker weet dat je een goed en vooral veilig autostoeltje of maxi cosi aanschaft. 

3. Gebruik de autostoel alleen in de auto

Het maakt niet uit of je baby in slaap is gevallen in de autostoel, zodra je de kans hebt moet je van draagmiddel wisselen. Leg je baby zodra je op je plaats van bestemming bent gekomen in haar wieg of een plaats waar ze op haar rug kan liggen.

Baby's zijn het veiligst als ze plat op hun rug liggen op een stevig, plat vlak.

4. Let op de temperatuur

Zorg ervoor dat je baby het niet te warm heeft in de auto; baby's raken makkelijk oververhit. Je kan checken of je baby het warm heeft door te kijken naar de buik of achterkant van de nek. Als je zweet voelt of je baby voelt gewoon warm aan dan is het slim om of een laag kleding uit te doen, of het raam op een klein kiertje te zetten. Kijk wel even of je baby niet per ongeluk op de tocht komt te staan (ook met airconditioning).

Een mutsje is vaak ook heel warm, kijk goed naar de temperatuur en als je wat langer moet rijden kun je ook als je kleine op temperatuur is wat uit trekken.

5. Zorg dat je je baby kan zien

Dit is vooral handig als je vaak alleen met je baby in de auto zit. Zorg dat je een spiegel tegenover je baby vastmaakt zodat je via je achteruitkijkspiegel je baby in de gaten kan houden. Baby's worden tot 1 jaar sowieso nog tegen de rijrichting in vervoerd, dus het is dan fijn als je af en toe kan zien wat er in de stoel gebeurd.

Zo weet je ook precies wanneer je baby in slaap valt. (Minder geschikt als je te snel afgeleid bent).

6. weet zeker dat de airbags uit staan

Denk eraan de baby niet voor een airbag te zetten, tenzij je die uitgeschakeld hebt. Als je je baby tegen de rijrichting in vervoerd vangt het autostoeltje de klap al op.

7. Vermaak in de auto

De meeste baby's slapen heerlijk in de auto. Komen ze net uit bed dan is dat niet altijd het geval. Als je aan het rijden bent is het prima, maar stilstaan is not done! Dan is vermaak geen gek idee. Er zijn zat leuke speeltjes die je op een maxi-cosi kunt bevestigen.

 

Bronnen: Rijksoverheid, autostoeltjes, dokterdokter.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.