Je kind leren fietsen - Wanneer & hoe pak ik dat aan!

Je kind leren fietsen! Eerst op een driewieler, loopfiets of met zijwieltjes. Maar dan gaan die zijwieltjes er op een gegeven moment af.

Je kind leren fietsen is een leuke klus. Je wisselt de driewieler of loopfiets in voor een échte fiets. Of je kind fietste al met zijwieltjes en gaat nu los fietsen. Maar opeens is je kleintje groot genoeg om te leren fietsen. Zonder zijwieltjes. Je kind leren fietsen is niet altijd makkelijk. De een pakt het sneller op dan de ander. Dit maakt ook helemaal niet uit, neem je tijd en nog belangrijker: Have fun met het leren fietsen!

Wanneer kan je kind leren fietsen

Fietsen is natuurlijk geen moeten, maar moet vooral ook leuk zijn. Voor je kind en voor jezelf. Luister dan ook vooral naar je kind en let op de signalen die hij afgeeft. Vindt hij het nog eng of heeft hij er nog geen behoefte aan, forceer het dan niet. Meestal willen kinderen tussen de 4 en 5 jaar leren fietsen (zonder zijwieltjes). Dit kan natuurlijk ook eerder of later zijn. Belangrijk is dat hij er niet alleen motorisch maar ook emotioneel aan toe is. Hij moet natuurlijk wel een beetje vertrouwen hebben in zichzelf, en is dan ook oud genoeg dit zelf aan te geven.

Hoe leer je je kind fietsen

Weet je zeker dat je kind er klaar voor is om te leren fietsen, dan kun je gaan beginnen! Maar hoe precies, dat leggen wij je stap voor stap uit!

Juiste fiets kiezen

Het is natuurlijk belangrijk dat je kind een goede fiets heeft om te leren fietsen. Hij moet niet te groot en niet te klein zijn. Het beste is als je kind nog goed met zijn voeten bij de grond kan. Hij moet ook niet met zijn knieën tegen het stuur aan komen tijdens het trappen. Het beste is een fiets met een lage instap, een stevige kettingkast en jasbeschermers. Ook is het handig om een fiets met een terugtraprem te gebruiken, want dit is in het begin makkelijker voor je kindje. Verder zijn versnellingen nog te ingewikkeld bij het leren, dus laat deze ook beter achterwege. 

Evenwicht houden doe je zo

Als je kindje vaker op een driewieler of loopfiets heeft gespeeld dan zul je vast gemerkt hebben dat jonge kinderen sterk de neiging hebben constant naar hun voeten te kijken. Probeer je kind dus eerst aan te leren om goed voor zich te kijken tijdens het fietsen. Zo kan hij natuurlijk beter zien welke kant hij op moet sturen. Je kunt je kindje op een loopfiets laten beginnen. Hierop leert hij balans houden, kijken en sturen. Kinderen die veel geoefend hebben op een loopfiets gaan er op een echte fiets al snel vandoor!

Leren trappen en stoppen

De volgende stap is leren trappen. Deze beweging kan je kindje ook heel goed leren door te oefenen op een driewieler. Of je laat hem eerst oefenen op een fiets met zijwieltjes. Laat je kind dezelfde beweging maken op de fiets zonder wieltjes, maar houd hem nog wel goed vast. Dit kan bijvoorbeeld aan de bagagedrager of het zadel. Merk je dat hij het onder de knie krijgt en ook goed kijkt en stuurt tijdens het trappen dan laat je hem steeds vaker even los. Gaat dit goed en houdt je kind goed zijn evenwicht, dan kun je hem helemaal loslaten. Dit is hét moment voor foto's! Vergeet ook niet je kind te leren stoppen voordat hij er alleen vandoor gaat. Anders kan dit nog eindigen in een valpartij en een hoop tranen. 

Tip: Hoe suf en vervelend het soms ook lijkt, een fietshelm kan je kind veel pijn tranen besparen!

Kind leren fietsen in het verkeer

Nu kan je kind dus zonder hulp en zijwieltjes fietsen. Heel leuk, maar dan ben je nog niet klaar. Het is het beste als je je kind ook meteen wat verkeersregels leert. Dit hoeft natuurlijk niet meteen alles te zijn, maar hij moet wel beseffen dat hij bijvoorbeeld moet uitkijken voor voetgangers of andere fietsers. Ook is het verstandig je kindje nog niet in de buurt van veel verkeer te laten rondfietsen, maar dit kun je het beste zelf invullen!

Vergeet geen hesje

Handig, om je kleine wat extra te laten opvallen in het verkeer: doe 'm een reflecterend hesje aan! 

Wanneer heb jij je kindje leren fietsen, en hoe heb je dit aangepakt? Laat het weten in een reactie!

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie