Je kind leren fietsen: wanneer & zo pak je dat aan!

Je kind leren fietsen: wanneer & zo pak je dat aan!

Je kind leren fietsen is voor veel ouders een enorme mijlpaal. En ook wel een beetje spannend! Wanneer doe je dat en hoe? Wij vertellen het je!

Je kind leren fietsen is best wel spannend. Je moet ze letterlijk loslaten! Op een driewieler, loopfiets of kinderfiets met zijwieltjes rondcrossen is wel even andere koek dan balanceren op twee wielen. Wanneer leer je je kind fietsen en hoe doe je dat? Wij zochten het uit!

Je kind leren fietsen is vooral een hele léuke klus. Je wisselt de driewieler of loopfiets in voor een échte kinderfiets. Of: je kind fietste al met zijwieltjes en gaat nu los fietsen! In ieder geval is je kleintje groot genoeg om te leren fietsen. Zonder zijwieltjes. Aaahh!

Het ene kind pakt het fietsen sneller op dan het andere. Je kind leren fietsen vergt dus soms wel wat geduld en doorzettingsvermogen, en dan niet alleen van het kind... ;) Neem vooral de tijd en nog belangrijker: geniet van het leren fietsen, want het is bijzonder!

Wanneer kan je kind leren fietsen?

Je kind leren fietsen is natuurlijk geen moetje, het is vooral belangrijk dat het leuk is. Voor je kind en voor jezelf! Luister dan ook vooral naar je eigen kind en let op de signalen die hij geeft. Vindt hij het nog eng of heeft hij er nog geen behoefte aan, forceer het dan niet.

Meestal willen kinderen tussen de 4 en 5 jaar leren fietsen (zonder zijwieltjes). Dit kan natuurlijk ook eerder of later zijn. Belangrijk is dat hij er niet alleen motorisch, maar ook emotioneel aan toe is. Je kind moet een beetje vertrouwen hebben in zichzelf en oud genoeg zijn om dit zelf aan te geven.

Hoe leer je je kind fietsen?

Als je zeker weet dat je kind er klaar voor is om te leren fietsen, dan kun je gaan beginnen! Hoe je dat doet, leggen wij je stap voor stap uit.

Juiste fiets kiezen

Het is natuurlijk belangrijk dat je kind een goede fiets heeft om te leren fietsen. De fiets moet niet te groot en niet te klein zijn. Het beste is als je kind nog goed met zijn voeten bij de grond kan. Hij moet ook niet met zijn knieën tegen het stuur aan komen tijdens het trappen. Kies een fiets met een lage instap, een stevige kettingkast en jasbeschermers.

Ook is het handig om een fiets met een terugtraprem te gebruiken, want dit is in het begin makkelijker voor je kindje. Verder zijn versnellingen nog te ingewikkeld bij het leren, dus laat deze ook maar lekker achterwege.

Vooruit leren kijken

Als je kindje vaker op een driewieler of loopfiets heeft gezeten, dan zul je vast gemerkt hebben dat jonge kinderen sterk de neiging hebben constant naar hun voeten te kijken. Probeer je kind dus eerst aan te leren om goed voor zich uit te kijken tijdens het fietsen. Zo kan hij natuurlijk beter zien welke kant hij op moet sturen.

Balans houden op de fiets

Je kunt je kind (eventueel al op jongere leeftijd) op een loopfiets laten beginnen. Hierop leert hij balans houden, kijken en sturen. Wist je dat kinderen die oefenen op een loopfiets vaak geen zijwieltjes meer nodig hebben bij de overstap naar een gewone fiets? Op een loopfiets zoals de Veloretti Mini heeft jouw kleine fietser de smaak snel te pakken!

Shop hier de leukste loopfietsen >>

Leren trappen en stoppen

De volgende stap van je kind leren fietsen is leren trappen. Deze beweging kan je kind ook heel goed leren door te oefenen op een driewieler. Of je laat hem eerst oefenen op een fiets met zijwieltjes. Laat je kind vervolgens dezelfde beweging maken op de fiets zonder de zijwieltjes, maar houd hem nog wel goed vast. Dit kan bijvoorbeeld aan de bagagedrager of het zadel.

Merk je dat hij het onder de knie krijgt en ook goed kijkt en stuurt tijdens het trappen, dan laat je hem steeds vaker even los. Gaat dit goed en bewaart je kind goed zijn evenwicht, dan kun je hem helemaal loslaten. Jawel, hij fietst!!

Belangrijk: vergeet ook niet je kind te leren stoppen voordat hij er alleen vandoor gaat. Anders kan dit nog eindigen in een valpartij en een hoop tranen!

Kind helm op de fiets

Als je kind net leert fietsen, is het verstandig om hem een fietshelm op te doen. Misschien zit het niet zo lekker en is dat helemaal niet ‘stoer’, maar het kan hem veel pijn en tranen besparen. Het vinden van de balans gaat letterlijk met vallen en opstaan!

Kind leren fietsen in het verkeer

Wanneer je kind dus zonder hulp en zijwieltjes kan fietsen, ben je er nog niet. Hij moet de échte weg op! Een moment dat voor veel ouders doodeng is, zeker door drukkere straten.

Het is daarom slim om je kind ook meteen wat verkeersregels aan te leren. Dit hoeft natuurlijk niet meteen alles te zijn, maar hij moet wel beseffen dat hij bijvoorbeeld moet uitkijken voor voetgangers of andere fietsers. Ook is het verstandig je kindje in het begin nog niet in de buurt van veel verkeer te laten rondfietsen, maar dit kun je het beste zelf inschatten.

Kind Hesje aan op de fiets

Om je kleine (vooral ‘s avonds) extra te laten opvallen in het verkeer: doe 'm een reflecterend hesje aan! Wel zo veilig.

Wanneer heb jij je kindje leren fietsen en hoe heb je dit aangepakt? Laat het weten in een reactie!

Marieke van Boven

Door

02 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.