Buiten spelen met kleine kinderen: 7 ideeën

Buiten spelen met kleine kinderen: 7 ideeën

De kinderen van onze contributor Karlien vinden buitenspelen alleen maar leuk. Dat snappen wij wel, na deze ideeën om het buitenspelen voor haar dreumes en peuter elke keer weer leuker te maken!

Buitenlucht is goed en gezond, hoor je altijd. En je merkt het vaak ook dat je je een stuk frisser voelt en beter slaapt als je naar buiten bent geweest. Maar het is niet altijd makkelijk om naar buiten te gaan. Zeker op regenachtige of wat koudere dagen zit ik het liefst binnen. Mijn kinderen spelen gelukkig graag buiten. Met een beetje aanmoediging gaan ze vaak zelf actief spelen. En anders heb ik een paar trucjes achter de hand om ze lekker zoet te houden! 

7 Simpele ideeën voor buitenspelen met kleine kinderen

1. schatgraven

Wat bij mijn kinderen altijd werkt is om spullen te verstoppen. Ik neem wat zandspeelgoed mee of zoek een stokje en graaf dat in. Daarna markeer ik het (anders vinden ze het echt niet) en zij zoeken enthousiast naar de schat. Bij mijn jongste, een peuter, houdt begraven in dat je het neerlegt en er wat zand overheen gooit of een blaadje erover legt.

2. Schatkaart

Een schatkaart nalopen is voor mijn peuter nog iets te ingewikkeld maar mijn kleuter is er gek op. Ik begraaf iets kleins en teken op een schatkaart hoeveel stapjes ze moet zetten om het te vinden. Dat is echt niet veel ingewikkelder dan drie stappen vooruit (je ziet dus al waar het ligt, ook zonder de kaart). Maar voor kleine kinderen is zo'n schatkaart genoeg om enthousiast te raken. 

3. Kunstwerk maken

Bij ons om de hoek is een natuurgebied met een aantal strandjes. In sommige maanden ligt er veel riet op de grond. Met de kinderen verzamel ik die en daarna maken we er kunstwerken van. De rietstengels worden rechtop gezet in cirkels of lange lijnen. Je kan dit natuurlijk ook met stokken doen. Heel simpel om te doen en ze zijn uren zoet. Oja, vies worden mag! 

TIP: Neem voldoende eten en drinken mee, anders ben je sowieso weer snel thuis. 

4. Speeltuintjestocht

Wij hebben in het dorp één grote speeltuin, die is een aantal maanden per jaar open. Tijdens de winterse dagen is die gesloten en zijn we aangewezen op alle kleine speeltuintjes in het dorp. Kinderen groeien uit hun kleren maar eigenlijk groeien ze ook uit speeltuinen. Een speeltuin die vorige maand nog te moeilijk was, kan nu wel geschikt zijn. Ik stap regelmatig met de kinderen op de fiets en dan gaan we op zoek naar nieuwe speeltuinen. Op die manier zijn we op een dag tegen een hele leuke speeltuin in de jachthaven aangefietst die we anders nooit hadden ontdekt. 

5. De paden af en het park of het bos in

In steden heb je veel parken, bij ons om de hoek heb je het natuurgebied met strand, gras en bomen. Zo heb je bij elke stad wel een natuurgebied. Het is soms ook leuk om juist met kleine kinderen de speeltoestellen achter je te laten en te gaan struinen tussen de bomen. Ik ben niet zo'n natuurwonder dus ik weet nooit wat voor bomen we zien. Maar als je je kinderen er meer over wilt vertellen zijn er allerlei boeken met bijvoorbeeld speurtochten naar bepaalde bomen of bladeren. Zo ontdekken je kinderen spelenderwijs.

6. Wedstrijdjes

Mijn oudste is gek op wedstrijden: wie is het eerste bij de glijbaan of wie kan het hardste schommelen. Met een beetje uitdaging is ze zo weer in beweging. Als ik weer eens start met hardlopen (regelmatig) dan probeer ik die paar minuten rennen tijdens de wedstrijdjes te halen. Er zijn speeltuinen waar niet zoveel mensen komen en dan kan je ongegeneerd rennen. Ook sommige 30-day challenges kan je trouwens prima in de speeltuin doen, bijvoorbeeld de plank-challenge!

7. Wat voor plekken zijn er nog meer om buiten te spelen

Bij de speeltuintjestocht vertelde ik al over de jachthaven, die hebben we bij toeval ontdekt. Mijn man tennist en bij de banen is er een leuke speeltuin. Maar als je iets verder doorloopt is er een oefenbaan voor kinderen met een hek er omheen. In de struiken zoeken de kinderen naar tennisballen en daarna rennen ze rond op de oefenbaan. Waarschijnlijk zijn er in jouw omgeving ook van dat soort 'niet standaard' plekken waar je kinderen wel heel lekker kunnen spelen. Stap met je kindje op de fiets en ontdek je omgeving!

Lees ook: 19 leuke dingen om te doen als het regent

Karlien de Bruijn

Door

08 april 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.