Blij dat mijn kind naar kinderdagverblijf gaat

Lonne gaat twee dagen per week naar het kinderdagverblijf. Dit is waarom ik heel blij ben dat we hiervoor hebben gekozen!

Al vanaf dat ze baby is, gaat Lonne naar het kinderdagverblijf. Nu ze twee is, merk ik pas echt hoe fijn ik het vind dat we voor deze vorm van opvang hebben gekozen. Ze leert er zoveel! De dingen die ze daar oppikt, had ik haar zeker weten nooít kunnen bijbrengen. 

Kind naar kinderdagverblijf

Zelf vindt ze het overigens gelukkig ook érg leuk op het kinderdagverblijf. Nu ze twee is en sowieso natuurlijk al meer kan dan een kleine baby, merk ik hoe ze groeit door haar tijd op het kinderdagverblijf. Sommige dingen gaan waarschijnlijk ook op wanneer je je kindje bij een gastouder brengt. Maar ik geloof echt dat als ik fulltime thuis zou zijn of we alleen opa's en oma's als opvang hadden, ze veel van deze dingen niet geleerd zou hebben. 

Opruimen

Als het bijna bedtijd is en ik zeg dat het tijd is om haar speelgoed op te ruimen, begint ze te zingen: 'opruimen, niet meer spelen!' Natuurlijk heeft ze wat aansporing nodig, maar meestal is opruimen geen issue. Handig hoor, zo'n vrolijk liedje erbij dat opruimen stimuleert! Was ik zelf nooit opgekomen.

Tip! Google eens op opruimliedjes als jij ook wel een leuk liedje kunt gebruiken om het opruimen wat vlotter te laten verlopen. 

Liedjes zingen en dansen

Mijn liedjesrepertoire is niet zo uitgebreid, en de liedjes die ik ken, heb ik van dr. Google geleerd... Lonne lijkt tegenwoordig juist óntelbaar veel liedjes te kennen. Ziet ze een helikopter, begint ze weer wat te zingen. Helaas is dat nog niet zo duidelijk dat ik het herken of dat ze het mij kan leren haha. En dan zijn er ook nog liedjes waar ze hele dansjes op doet. Again: dat had ik haar nooit kunnen bijbrengen. En ik geloof mijn moeder en schoonmoeder ook niet... 

Eten

'Ze heeft twee borden rijst met zalm en broccoli op,' vertelde de juf vorige week nog toen we Lonne ophaalden. Huh? Thuis is rijst echt een no-go! Niet alleen eet ze op het kinderdagverblijf dus goed, wij ook weer weten dat haar smaak echt uitgebreider is dan ze soms doet voorkomen. Kunnen we zelf ook mooi weer wat vaker rijst op het menu zetten. En ze leert ook nog andere smaken en gerechten dan die thuis vaak op tafel komen. Zo leert ze om steeds meer en gevarieerd te eten, fijn!

Creatief knutselen, ontdekken en vies worden

Oké, ik kom inmiddels vast over als een mega oncreatieve moeder... maar ook zeker de helft van alle knutselwerkjes die ze op de opvang maakt, zou ze met mij nooit maken. Op de opvang worden er allerlei materialen bijgehaald zoals spliterwten waaraan ik niet zou denken om het te gebruiken voor knutselwerkjes. En bij glitter of lijm zou ik denken: dat geeft vooral troep, laat maar. Maar op de opvang geven ze daar helemaal niet om. Daar mogen de kids lekker hun gang gaan!

Feedback en observaties

Ook heel fijn: ik leer zelf veel over de ontwikkeling van mijn kind door alle feedback en observaties van de juffen. Zo weet ik dat ze voor haar leeftijd bijvoorbeeld een hele fijne motoriek heeft en netjes werkt. Dat hoe ze zich gedraagt, helemaal past bij haar leeftijd. Dat ze zo zeurderig was omdat er misschien wel kiezen doorkomen. Ik zou zoveel meer clueless zijn zonder deze observaties. 

Rosanne Buitendijk

Door

11 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.