Hoeveel betaal je een oppas? | Alles over oppastarieven

Hoeveel betaal je een oppas? | Alles over oppastarieven

Hoeveel betaal je een oppas als je een avondje weggaat met z'n tweeën? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij zochten het uit!

Misschien kun je het je als new mom nog niet voorstellen, maar er komt een moment dat jij en je partner even willen ontsnappen uit de ‘babybubbel’ en behoefte hebben aan een avondje uit met z’n tweetjes. Als je geen familie in de buurt hebt, is de kans groot dat je een oppas gaat vragen. Maar hoeveel betaal je een oppas? Wij doken in de oppastarieven!

Als je kind ouder is, is de kans groot dat je nog vaker date nights wil hebben met je partner. Even geen ouders zijn, maar geliefden. Ook als je wél familie in de buurt hebt, is het handig om een oppas achter de hand te hebben die zo nu en dan bij je op de bank komt zitten. Je loved ones zijn namelijk niet altijd beschikbaar om op te passen, of ze hebben gewoon geen zin. Zij hebben immers ook een eigen leven! 

Informele oppas

Een oppas die je zo nu en dan vraagt om een avondje te komen oppassen, heet een informele oppas. Dit is een oppas die geen vergunning nodig heeft. Meestal is dit een kennis, iemand uit de buurt of iemand die je via via hebt leren kennen. Voor deze oppas ontvang je geen kinderopvangtoeslag.

Hoeveel betaal ik de oppas?

Als je een geschikte oppas hebt gevonden, is het natuurlijk de vraag wat je hem of haar gaat betalen. Dat hangt van verschillende factoren af. Het Nibud, het onafhankelijke Instituut voor Budgetvoorlichting, geeft aan dat het starttarief voor een informele oppas €4,00 per uur is. Let wel: dit is een starttarief. Om tot een goed bedrag te komen, is het netjes om rekening te houden met:

  • de leeftijd van de oppas
  • het aantal kinderen waar hij of zij op moet passen 
  • of het overdag of 's avonds is
  • wat voor werkzaamheden de oppas moet doen

Huishoudelijke hulp of bankzitter

Als je bijvoorbeeld een informele oppas zoekt voor overdag die ook nog huishoudelijke taken moet doen, lopen de tarieven al gauw op naar €12,00 per uur. Hoeft het buurmeisje alleen maar ‘s avonds op de bank te zitten en tv te kijken terwijl je kindje slaapt, zit je met zo’n €5,00-6,00 al snel goed. Als je het prettiger vindt om een vast bedrag voor de hele dag of avond af te spreken, kan dat natuurlijk ook.

Het is in ieder geval slim om van tevoren met je oppas een prijs af te spreken en ook hoeveel uur je ongeveer weg zult zijn. Dan weten jullie beiden waar je aan toe bent!

Passende tarieven & minimumloon

Op Nibud.nl vind je meer info over passende tarieven en op de website van de overheid staat het minimumloon per leeftijd op een rij.

Oppastarief stijgt

Uit onderzoek van Sitly blijkt dat de oppastarieven momenteel flink in de lift zitten. Het uurtarief voor een oppas is het afgelopen jaar gestegen in bijna alle provincies van Nederland. Uit data van bijna 176.000 oppassers blijkt dat het gemiddelde uurloon nu €7,40 is.

Uurloon oppas het hoogst in de Randstad

Het uurloon van oppassers is in de Randstad veel hoger dan in overige delen van Nederland. De provincies waar een oppas per uur het meest verdient, zijn Noord-Holland (€9,21), Zuid-Holland (€8,48) en Utrecht (€8,08). In deze provincies is het aantal beschikbare oppassers per gezin lager, waardoor er meer krapte is op de oppasmarkt. De laagste lonen zijn te vinden in Zeeland (€6,80), Drenthe (€6,80) en Overijssel (€6,55). 

Heb jij ervaring met een informele oppas? En zo ja, hoeveel betaal jij jouw oppas? Laat hieronder een reactie achter!

Marieke van Boven

Door

09 januari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.