10 lastige dingen aan zwangerschapsverlof

Het einde van je zwangerschapsverlof brengt een aantal lastige zaken met zich mee.

Na je bevalling denk je waarschijnlijk: "Zo, het ergste heb ik nu wel gehad!". Maar als new mom die weer terug gaat naar werk, krijg je nog wel met meer lastige situaties te maken. Deze 10 dingen zijn erg lastig aan zwangerschapsverlof.

1. BANG ZIJN DAT JE MIJLPALEN EN BIJZONDERE MOMENTEN MIST

Als nieuwe moeder wacht je met ingehouden adem op het moment dat je baby voor het eerst omrolt of lacht naar je. Je zult je waarschijnlijk ook realiseren dat je deze mijlpalen kunt missen als je weer aan het werk gaat, en dat zal even slikken zijn. Maar onthoud: het is misschien wel de eerste glimlach of omrol actie, maar het zal zeker niet de laatste zijn!

2. te veel focussen op de tijd die voorbij vliegt

In Nederland krijg je 10 of 12 weken verlof (afhankelijk van of je 4 of 6 weken van tevoren met verlof bent gegaan) nadat je bevallen bent. Na je bevalling focus je je waarschijnlijk alleen maar op deze korte tijd waarin je lekker met je baby kunt zijn, en dat die tijd steeds minder lang wordt. Je vreest al voor het moment dat je je kleintje aan iemand anders moet overhandigen, omdat jij naar je werk moet. Maak je geen zorgen over de toekomst, maar geniet volop van de tijd die je nu hebt met je kindje.

Veel vrouwen beginnen na de komst van een kindje vaak met parttime of flex werken. Op deze manier kun je een goed balans vinden tussen werken en je gezin. Verwacht niet dat je werkgever met deze vraag komt, maar stel deze zelf!

3. Je zorgen maken over werk

"Gaat het goed op werk, word ik gemist of heeft collega X mij vervangen?" Je zult je dit vast wel afgevraagd hebben ergens in de laatste weken. Het is heel normaal dat je je hier mee bezig houdt. Je was in je dagelijks leven het meeste op je werk te vinden en je werk is een van de dingen die je maakt tot de persoon die je bent. Wanneer je moeder wordt, kun je deze zaken veel beter loslaten. Je kindje is nu je prioriteit en de rest hangt daar ergens onder en komt later wel.

Het balanceren van werk en gezin lijkt nu waarschijnlijk een gigantische taak die erg angstig kan zijn, maar na verloop van tijd zul je er comfortabel mee worden. Geef het tijd en geloof in jezelf! Wat cliché hé?

“Moms learn how to work smarter, not harder.” - Dr. Heater van BabyShrink

4. proberen je in je oude werkkleding te wurmen

Oei, weer zo'n momentje waarop je even moet slikken: als je je realiseert dat je oude werkoutfits (nog) niet passen. En tja, in je joggingpak of relaxte zwangerschapsbroek op het werk verschijnen is vast niet je plan. Wat kun je doen? Suck it up, en koop een aantal nieuwe items die je kunt aantrekken naar werk.

"Ja, maar over een aantal weken ben ik afgevallen en zijn deze items te groot." We snappen dat je geen zin hebt om veel geld uit te geven aan kleding die je misschien maar even draagt. En het is waarschijnlijk zo dat je lijf nog verandert, maar het is heel fijn om je goed te voelen in de kleding die je draagt. Je goed in je vel voelen heeft veel invloed op je gezondheid. En we kunnen je vertellen, je zult je niet zo comfortabel voelen in een te strakke broek die je buik en organen naar binnen duwt. Je baby heeft dit in het laatste trimester al genoeg gedaan, ze verdienen nu zeker wat ademruimte! 

5. TE VEEL WILLEN DOEN

Whoo, zwangerschapsverlof, lekker veel weken vrij waarin jij als de baby slaapt het huis kan op ruimen, kasten te organiseren en een fotoboek te maken. Helaas is dat vaak niet het geval. In de periode na je bevallig kun je nog lang moe zijn en last hebben van je lichaam en hormonen. En laten we niet vergeten dat je nu moet zorgen voor een ienieminie mensje. Zorg dat je in de weken na je bevalling geniet van je baby en elkaar leert kennen. De rest kan wachten!

6. PIEKEREN OVER DE OPVANG VAN JE KIND

Het is best lastig om na een paar weken je kind opeens te moeten overdragen aan een vreemde. Zelfs als je moeder de oppas is, zal het even slikken voor je zijn. Jij hebt zo'n mooi mensje gecreëerd en nu moet je die zo maar 'weggeven'. Voor het kiezen van een kinderdagverblijf is het belangrijk dat je zelf op zoek gaat naar wat je verwacht en wilt van een opvang. Maar na dit doorgronde onderzoek moet je, hoe moeilijk het ook is, loslaten. Zoek een opvang of oppas waarbij jij je goed voelt en zorg dat je ook een aantal back-ups hebt. Zo hoef je niet te stressen wanneer die opvang een keer uitvalt. 

7. jaloers zijn op je partner

Ja, je partner lijkt het allemaal veel makkelijker te hebben dan jij. Hij staat 's ochtends op, kleed zich aan, ontbijt, zegt doei en loopt zo de deur uit. Hij heeft er geen moeite mee om jullie samen alleen te laten, terwijl jij het al lastig vindt om je kindje aan hem te overhandigen wanneer je even naar de supermarkt gaat. Hoe kan dat?! 

Als moeder ben je zo ongeveer 'geobsedeerd' door je baby, je bent ingesteld om je baby te beschermen. Je partner voelt dit natuurlijk ook, maar niet in dezelfde mate als jij. Je zult zo nu en dan misschien jaloers zijn op de vrijheid die hij heeft, dat hij zonder schuldgevoel kan gaan en staan waar hij wil, maar je weet ook: jij en je baby samen, dat is het beste wat er is!

8. je geïsoleerd voelen

Het is vervelend om te zeggen, maar eh, tsja, baby's kunnen soms best saai zijn. De hele dag babytaal praten met een schattig, hoog stemmetje en alleen maar thuis zitten kan vermoeiend en saai zijn. Je hebt op een gegeven moment behoefte aan een normaal volwassen gesprek met iemand die geen baby is in een omgeving die niet bij jou thuis is. Dus ga uiteten met een vriendin, op de koffie bij de buurvrouw of een rondje wandelen met je moeder of partner. Even er tussenuit om te voorkomen dat je vergeet wie je bent.

9. niet weten waar de tijd naar toe gaat

Je partner komt thuis van werk en vraagt: "Wat heb jij allemaal gedaan vandaag schat?" Uh ja, wat heb je eigenlijk allemaal gedaan? Nu je een new mom bent, hebben je dagen ongeveer dezelfde indeling: eten, slapen, herhalen en dan is de dag weer voorbij. In deze periode ben je een band aan het kweken tussen jou en je kindje en dat mag zeker als fulltime baan gezien worden. Geniet van de momenten en maak je geen zorgen over de tijd!

10. de chaos omarmen

Nu je moeder bent, weet je pas wat echte chaos is. Je hebt om 3 uur 's middags nog niet gedoucht, de afwas staat al twee dagen in de wasbak en je besluit voor de derde avond op rij eten te bestellen. Een baby is heel onvoorspelbaar en zorgt ervoor dat je dagelijkse routine (bijna) nooit verloopt zoals je het gepland had. Geen zorgen, na een tijdje raak je gewend aan alle taken die een baby met zich meebrengt en zul je die luier veel sneller kunnen verschonen. Het is niet erg als je nu met vallen en opstaan je staande houdt als new mom!

Hoeveel van deze punten herken jij? En welke aanvulling heb jij op dit lijstje? Let us know!

elke week video's van een nieuwe mama vlogger!

Aboneer je hier op het kanaal! En maak kans op leuke prijzen!

Sanne 't Hooft

Door

12 januari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.