Werkende moeder? Superhandige tips om je gezin & huishouden te organiseren!

Werkende moeder? Superhandige tips om je gezin & huishouden te organiseren!

Werkende moeder? 12 tips om je gezin te organiseren. Juist door dingen handig te regelen kun je meer genieten van je gezin! Ook voor thuisblijfmoeders!

Ken je dat? Het is acht uur op maandagmorgen: zoonlief moet om half negen op school zijn, dochterlief naar de crèche, de baby naar de oppas en zelf wil je om negen uur beginnen met werken. Terwijl je de baby de fles geeft, check je alvast je agenda voor vandaag en ondertussen smeert dochterlief je TV-meubel onder de chocopasta. De oudste staat inmiddels te springen, omdat hij naar school wil, maar zijn fiets niet naar buiten krijgt. De baby besluit om je werkoutfit onder te spugen en je huiskamer is bezaaid met ontbijtbordjes, bekers, luiers, speelgoed en pyjama’s. Kortom: just an ordinary day!

Het helpt mij om het gezin als bedrijf te zien

Op zo’n moment zou je willen dat je Barbapapa was. Wat mij op zulke momenten helpt, is om ons gezin te zien als een bedrijf. En als je het goed beschouwt is het dat ook.

Deadlines

Er moeten diverse deadlines (lees: school, clubjes, werk) worden gehaald, de werkplaats moet schoon en opgeruimd zijn en het personeel moet goed worden verzorgd (lees: schone werkkleding, gezonde maaltijden).

Goede planning

Om dit allemaal te bereiken zijn planning, communicatie en slimme oplossingen heel belangrijk. Een goed bedrijf is nergens zonder een goede planning, gebruik een (digitale) agenda, gezinsplanner of notitieblok om alle standaardtaken/afspraken te noteren. Kijk ’s avonds (tip: als de kids op bed liggen) wat er de volgende dag op het programma staat en kijk wat je al kunt voorbereiden. Dat scheelt de volgende dag weer tijd. Vaak check ik op zondagavond ook even de weekplanning, zodat ik er niet een avond van tevoren achter kom dat er de volgende dag een kinderfeestje is en we nog geen cadeautje in huis hebben. 

Goede communicatie

Zorg voor goede communicatie met je partner. Er zijn van die dagen (bij ons soms weken ;-)) dat je partner alleen 'goedemorgen' en 'welterusten' zegt, omdat je allebei druk bent. Om alles draaiende te houden is het wel belangrijk dat je van elkaar weet wie wat doet. Zelf maak ik hiervoor veel gebruik van whatsapp, maar er is ook niets mis met het ouderwetse pen en papier of een telefoontje. Kijk wat voor jou werkt. Vergeet ook leuke communicatie niet :).

de slimme oplossingen

Met slimme oplossingen bedoel ik eigenlijk zaken die ervoor zorgen dat jullie dag soepeler verloopt.

 • Wissel het brengen en halen van de kinderen naar school, hobbyclubjes en sporten af met andere moeders (bijvoorbeeld een buurvrouw of vriendin).
 • Laat je kind eens overblijven op school, dan hoef je niet in een uur tijd twee keer heen en weer.
 • Plan regelmatig een playdate voor de kids en wissel de locatie, de ene week bij jou en de andere week bij een vriendje/vriendinnetje, dan heb je even je handen vrij.
 • Bestel je boodschappen online, dat scheelt tijd en ergernissen.
 • Kook voor twee keer tegelijk, dan heb je altijd iets in de vriezer of voor de dag erna.
 • Ga eens voor een (verse) kant-en-klaarmaaltijd, zo verkoopt onze slager heerlijke nasi en bami. Even opwarmen, saus erbij en klaar.
 • Maak een ovengerecht; terwijl je gerecht in de oven staat, heb jij tijd voor iets anders.
 • Zorg dat je bepaalde boodschappen altijd in huis hebt, zodat je altijd die snelle maaltijd kunt maken (bv. pasta, brood of soep).
 • Eet één keer per week bij je ouders of spreek af met vrienden om de ene week bij hen en de andere week bij jullie te eten. Scheelt weer een keer koken.
 • Neem een schoonmaakster voor de grote huishoudelijke taken of de dingen waar je echt een hekel aan hebt.
 • Breng je strijkwas naar een strijkservice.
 • Vouw de was op tijdens het tv kijken, zo sla je twee vliegen in één klap.

Dit zijn maar een paar voorbeelden maar de mogelijkheden zijn eindeloos. En weet je wat het grootste voordeel is van je gezin als bedrijf? Je bent je eigen baas, dus je bepaalt ook de pauzes. Juist door dingen handig te regelen kun je veel meer genieten van je gezin!

Brianda van Stel

Door

02 maart 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.