Met baby op de fiets

Met baby op de fiets

Fietsen met je baby is zó leuk! Ik herinner me die eerste fietstochtjes nog zo goed. Er zijn wel een paar dingen handig om te weten wanneer je met je baby op de fiets eropuit gaat.

Tenzij je een bakfiets hebt, zul je de eerste maanden na de geboorte van je kindje weinig gebruik maken van je fiets. Fietsen met je baby voorop de fiets doe je pas zodra je kindje zelf kan zitten. Dit verschilt natuurlijk per kindje - elke baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo - maar meestal is je kleintje met een maand of '9 wel zover.

Vanaf hoe oud fietsen met baby

Je kindje moet zelfstandig kunnen zitten: dus zélf zitten zonder om te vallen en zonder rugleuning of andere hulpstukken. De ene baby kan dat al met 6 maanden, de ander pas met 10. Houd er ook rekening mee dat een fietstocht voor je kindje best vermoeiend is. Baby's doen onwijs heel indrukken op en denk je alle hobbels en bochten eens in: telkens zet je kindje zich weer even schrap. Een baby die in slaap valt op de fiets is heel aandoenlijk, maar het beste kun je toch maar afstappen en verder lopen óf je kindje wakker proberen te houden. Het hoofdje bungelt anders op en neer en dit is niet goed voor de nekspieren.

Lees ook: de ontwikkeling van een baby per maand

Veiligheid

Ik weet nog dat ik níet kon wachten om te gaan fietsen met mijn meisje. En ook dat ik dacht: ach, ze kan toch al best goed zelf zitten? Waar wachten we nog op? Maar mijn moeder die bij de politie werkt waarschuwde me: Roos, ik heb teveel nare dingen gezien en gehoord over ongelukken met jonge kindjes voorop de fiets, heb toch nog maar even geduld. En daar heb ik braaf naar geluisterd. Want fietsen met je baby is onwijs leuk, maar je wil wel dat het veilig is.

Jouw gedrag op de fiets

Let er op dat het voor jezelf waarschijnlijk óók even wennen is, fietsen met een baby voorop. Je hebt toch al snel een kilo of 8, 9, 10 extra ballast aan je stuur hangen! De eerste keren zul je dus echt wel even je balans moeten vinden en wennen aan het sturen. Kies daarom een makkelijke en veilige route die niet al te druk is. Waarschijnlijk ben je met je kindje voorop de fiets ook een stuk voorzichtiger en alerter in het verkeer. Even snel dat dieporanje stoplicht meepakken of om die geparkeerde auto en krioelende voetgangers heen slingeren doe je niet. 

Lees ook: kind op de fiets met of zonder helm?

Windscherm voor baby op de fiets

Een windscherm is wel zo prettig voor je kleintje. Op koudere dagen beschermt dat tegen de frisse wind en in de zomer helpt het mooi tegen vliegjes. 

Baby goed aankleden 

Kleed je baby goed aan wanneer jullie er op de fiets op uit gaan. Jij krijgt het waarschijnlijk niet snel koud omdat je druk aan het trappen, opletten en sturen bent. Maar je kleintje zit maar voorop en voelt de frisse lucht. Een sjaal is ook in de lente en herfst niet overdreven. In de winter komt daar natuurlijk nog een muts bij! Trek je er in de zomer op uit? Vergeet dan geen zonnebril voor je kleintje... en goed insmeren is ook belangrijk!

Ook interessant! Waarom je je baby niet geforceerd moet laten zitten of staan

Rosanne Buitendijk

Door

14 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.