Je kinderen een slaapkamer laten delen

Je kinderen een slaapkamer laten delen

Je kinderen een slaapkamer laten delen, wat zijn daar de voor- en nadelen van?

We willen onze kids vaak een eigen slaapkamer geven. Maarrr, kinderen een slaapkamer laten delen is echt zo gek nog niet, ook al heb je genoeg kamers beschikbaar! Het is goed voor de onderlinge band en nog veel meer dingen, zoals je hieronder kunt lezen.

Betere onderlinge band

Wanneer je kinderen op dezelfde kamer slapen zorgt dit voor een betere onderlinge band. Over grapjes, stiekem snoep verstoppen en andere fratsen vormen ze een basis voor vriendschap voor het leven. 

Kinderen slapen samen beter

Het is niet bewezen dat kinderen samen beter slapen, maar op internet zien we veel moeders die dit opmerken bij hun kinderen. Dit is ook niet zo gek, jij slaapt toch ook beter wanneer je partner naast je ligt?

Is je kind vaak bang voor spoken of monsters? In elkaars aanwezigheid zijn kinderen vaak minder bang en zullen ze sneller in slaap vallen. In plaats van dat jij elke avond onder bedden, in kasten en achter gordijnen moet kijken, kalmeren ze elkaar. En jij hebt minder vaak een bang kind naast je bed staan, dus hé, win-win!

kinderen leren van elkaar

Er zijn ook een aantal vaardigheden die je kinderen leren wanneer ze in dezelfde kamer slapen. Ze leren hoe ze een compromis moeten sluiten, hoe ze moeten onderhandelen en hoe ze conflicten en ruzies moeten oplossen. Maar natuurlijk ook hoe ze goed met elkaar moeten communiceren. Een aantal belangrijke skills die ze de rest van hun leven zullen gebruiken. 

Easy avondritueel

Wanneer je kids dezelfde bedtijd hebben kunnen ze zich samen klaarmaken voor bed. Ook voor jou is het makkelijker dat je kids in dezelfde kamer slapen, je kunt één verhaaltje lezen voor allebei. En last but not least, je hoeft geen slapende kids over te sjouwen naar hun eigen kamer. Heerlijk toch?

Een extra kamer 

Door je kinderen een slaapkamer te laten delen, komt er natuurlijk een extra kamer vrij in huis. Hartstikke leuk, want deze kun je omtoveren tot een walk-in closet, kantoor of en speelparadijs voor je kids! Dat laatste is een hele slimme. Door al het speelgoed uit de slaapkamer te halen, zijn er minder prikkels in de slaapomgeving waardoor je kids verleidt kunnen worden. 

te weinig slaap door delen slaapkamer

Naast alle voordelen van je kinderen een slaapkamer laten delen, ontstaat er wel het risico dat ze uren met elkaar gaan kletsen in plaats van slapen. Je doet de lichten uit en de deur dicht, en dan begint het giechelen en praten. Dat is natuurlijk niet te bedoeling. Een ander probleem is dat de een de andere 's ochtends wakker maakt. Om te voorkomen dat je kids te weinig slapen, is het verstandig eerst oplossingen voor dit soort situaties te bedenken voordat je je kinderen een slaapkamer laat delen. Een aantal mogelijkheden:

Naar aparte kamers

Je kunt je kids uitleggen dat ze een eigen kamer krijgen als ze te lang kletsen en niet op tijd gaan slapen. Op een jonge leeftijd kunnen ze nog bang zijn voor het donker en vinden ze het natuurlijk helemaal niet fijn als hun roomie moet verhuizen. In je eentje monsters en spoken verjagen is toch wel een beetje eng. 

Eerder naar bed

Je kunt ook niet verwachten dat je kids meteen hun ogen dicht doen en slapen als ze naar bed gaan, zeker niet als er nog iemand boven of naast ze ligt waarmee ze gezellig kunnen kletsen. Wanneer je kids iets ouder zijn, stuur ze dan een kwartier tot halfuur eerder naar bed. Deze tijd krijgen ze om in bed met elkaar te kletsen. Na deze chattime is het tijd om te slapen. Op deze manier vermindert het praten niet hun nachtrust.

Stoppen met schreeuwen

'MAMAAA IK BEN WAAAKKER'. Dit is natuurlijk niet ideaal wanneer je kind een slaapkamer deelt met een broertje of zusje. Leer je kind niet te schreeuwen wanneer hij wakker is, maar zachtjes de kamer uit te lopen en naar papa en mama's kamer te gaan. 

Privé ruimte creëren in een gedeelde kamer

Het is heel eenvoudig om voor je kinderen een plekje te creëren in een gedeelde kamer waar ze hun eigen space hebben. Dit kun je doen door een scherm neer te zetten in de kamer, een gordijn op te hangen tussen de bedden of een stapelbed aan te schaffen. Als de ene nog iets wilt lezen terwijl de ander wilt slapen, is dat geen probleem. Ook komen je kids sneller tot rust, omdat er net iets minder afleiding als iemand boven je ligt in plaats van naast je. Je kinderen hebben zo toch een beetje een eigen plekje. 

Hebben jouw kinderen een gedeelde slaapkamer? 

Redactie MiniMe.nl

Door

15 januari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.