Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

Er zijn een hoop vervelende zwangerschapskwaaltjes en rusteloze benen is daar één van. Wat is het en kun je er iets aan doen? Wij zochten het uit!

Rusteloze benen tijdens de zwangerschap: wát een vervelende kwaal is dat. Het gevoel is eigenlijk lastig te omschrijven, maar het is zo ontzettend onprettig als je de drang hebt om je benen te móeten bewegen! Kun je iets doen tegen rusteloze benen? Wij vertellen het je!

Lig je net lekker op tijd in bed, want je bent nu eenmaal sneller moe als je zwanger bent, krijg je ineens een vervelend, kriebelend gevoel in je benen. Ze zijn rusteloos! Daar gaat je nachtrust, die je nu juist nog zo hard nodig hebt. Die slapeloze nachten had je liever nog even bewaard tot je baby er is... Argh!

Zwangerschapskwaal

Rusteloze benen tijdens de zwangerschap is een veel voorkomende, maar gelukkig redelijk onschuldige zwangerschapskwaal. Die kan helaas al vanaf het begin van de zwangerschap opspelen, maar heeft vaak een piek in het derde trimester. Als je er eerder al last van had, kunnen je klachten ook verergeren als je in verwachting bent.

Wat zijn rusteloze benen?

Rusteloze benen, ook wel bekend als het Restless Legs Syndrome, is een vervelende drang om je benen te móeten bewegen. Veel vrouwen omschrijven het als een onaangenaam kriebelig, tintelend gevoel dat op komt zetten wanneer je net even rustig wil gaan liggen. En dat lukt dan dus niet... Door je benen te bewegen raak je het gevoel even kwijt, maar daarna komt het gewoon weer terug. Als je eenmaal slaapt, maken je benen soms vanzelf schokkende bewegingen, waardoor je weer wakker schrikt. Hoe frustrerend!

Oorzaak rusteloze benen tijdens de zwangerschap

Het is niet helemaal bekend waarom zwangere vrouwen vaak last hebben van rusteloze benen. Men denkt aan ijzergebrek, het gebruik van bepaalde medicijnen, slaaptekort, maar ook erfelijkheid en beklemmingen van zenuwen in je lichaam zouden een rol kunnen spelen. 

Het komt er uiteindelijk op neer dat je last kunt krijgen van rusteloze benen als de doorbloeding in je benen niet goed is.

Tips tegen rusteloze benen

Er zijn medicijnen tegen rusteloze benen, maar die worden afgeraden - zeker als je zwanger bent. Ze helpen weinig en hebben veel bijwerkingen.

Er zijn wel een aantal tips die kunnen helpen om de vervelende symptomen wat te verminderen:

 • Vermijd dranken met cafeïne, zoals koffie, thee en frisdranken.
 • Eet enkele uren voordat je gaat slapen niet te veel, want je lichaam is dan nog te actief met het verteren. Daardoor kun je niet goed tot rust komen.
 • Probeer regelmatig te bewegen. Je hoeft niet gelijk fanatiek te gaan sporten (juist niet, want overbelasting heeft een negatief effect op rusteloze benen); een wandeling of lekker zwemmen helpt ook al.
 • Wissel warme en koude baden af (wisselbaden), dit kan helpen de klachten te verminderen.
 • Vraag je partner om voor het slapen gaan af en toe je benen te masseren met een fijne olie. Dit is goed voor de doorbloeding!
 • Zorg voor voldoende nachtrust. We weten het, dat is juist lastig bij rusteloze benen (een stomme vicieuze cirkel), maar probeer een prettige slaapomgeving voor jezelf te creëren zodat je zo veel mogelijk rust kunt pakken.
 • Leg je mobiel of tablet aan de kant als je gaat slapen en kijk niet te lang tv. Je wil rust in je hoofd (en hopelijk dus ook in je benen).
 • Als je dan toch nog iets wil doen voor je gaat slapen, lees dan nog even in een boek. Dit is rustiger voor je ogen.
 • Probeer regelmatig te rekken en strekken.
 • Voor een betere doorbloeding kun je rondjes draaien met je voeten en wiebelen met je tenen.
 • Houd je ijzergehalte op peil door voedingsmiddelen te eten waar veel ijzer in zit, zoals vlees, vis, (volkoren) brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, spinazie, andijvie, broccoli, asperges, zoete aardappel, dadels, watermeloen, aardbeien en blauwe bessen.
 • Drink veel water om de afvalstoffen in je lijf snel af te voeren.

na de zwangerschap

Goed nieuws: na je bevalling ben je de rusteloze benen meestal vrij snel weer kwijt. Dat is in ieder geval iets om je aan vast te houden... Veel succes!

Bronnen: thuisarts.nl, nutriciavoorjou.nl, rustelozebenen.info

Marieke van Boven

Door

25 mei 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.