Babykleding wassen: de gebruiksaanwijzing

Babykleding wassen: de gebruiksaanwijzing

Hoe gaat dit nou echt in zijn werk en waar moet je opletten als je babykleding gaat wassen?

Nieuwe babykleding wassen hoort erbij. Toen ik 7 maanden zwanger was, kon ik niet wachten om de nieuwe babykleertjes te wassen en keurig in de kast te leggen - en dat terwijl ik echt een hekel heb aan wassen en was opvouwen! En dan kom je op vragen als: op hoeveel graden moet je babykleding wassen? Wel of geen wasverzachter? Kun je elk wasmiddel gebruiken? In dit artikel staan de basisweetjes die je nodig hebt als je babykleding gaat wassen.

Voor het dragen wassen

Heel belangrijk is om, voor je de babykleding voor je baby gaat gebruiken, de kleding eerst te wassen. Dat leek mij eerst onzin, de kleding is toch nieuw?! Maar in nieuwe babykleding kunnen stoffen zitten die een irriterende werking hebben op de huid van je baby. Was dus eerst alles een keer voor je de babykleding echt gaat gebruiken.

Babykleding wassen: welk wasmiddel gebruiken?

Het wassen van babykleding is anders dan je gewoon je eigen was doen. Een pasgeboren kind is heel gevoelig. Het kan zomaar ineens gebeuren dat je baby allergisch reageert op regulier wasmiddel. Was daarom altijd met een wasmiddel waar geen parfum in zit. Je kunt in de supermarkt anti-allergie wasmiddel kopen. Dit is PH-neutraal en ook dermatologisch getest. Denk aan Neutral, maar er is tegenwoordig ook speciale babywasmiddel te koop in de supermarkt.

Kijk ook of er geen wasverzachter is toegevoegd aan het wasmiddel. De geur- en kleurstoffen kunnen gaan irriteren.

Babykleding wassen met wasverzachter

Wasverzachter zelf is daarom niet aan te raden. In veel wasverzachters zitten geur- en kleurstoffen die de gevoelige huid van je baby kunnen irriteren. Was daarom zonder wasverzachter of kies een wasverzachter waar geen geur- en kleurstoffen in zitten.

Wasmachine schoonhouden

Je zou denken dat je wasmachine al schoon genoeg is: er draait tenslotte meerdere keren per week een was in! Jammer genoeg is dit niet voldoende om de machine echt 'schoon' te houden. Stofdeeltjes van jouw kleding kunnen blijven plakken en op die manier weer in de kleding van je baby komen. Het beste is dan ook om eens in de zoveel tijd (hoeft echt niet iedere week) de wasmachine leeg (zonder wasgoed) te laten draaien op 90 graden.

Babykleding wassen: hoeveel graden?

Je kunt je babykleding prima wassen op 30 graden. Normaal gesproken is het zo dat hoe hoger de temperatuur is, hoe meer bacteriën worden gedood. Toch raden we af om te wassen op 60 graden, dan krimpt kleding te erg. Beddengoed kun je natuurlijk wel op 60 graden wassen. Lees goed in de labels tot welke temperatuur je de babykleding kan wassen.

Knuffels wassen

Naast babykleding is het ook slim om alle nieuwe knuffels en dekentjes te wassen. Met een voorzichtig handwasje of wellicht heb je een speciaal programma voor delicate was op je wasmachine zitten. Ook knuffels en dekentjes liggen soms al langer in de winkel en kunnen zonder dat je het ziet onder de stof zitten.

babykleding Strijken

Ben je klaar met wassen? Waarom moet je dan ook strijken? Als je goed warm strijkt zorgt dit er ook voor dat bacteriën worden gedood. En tja, het hangt dan toch ook mooi in de kast!

Tip: begin met wassen van babykleding voor je 37 weken zwanger bent. Daarna kun je natuurlijk ieder moment bevallen, dus dan is het fijn als je in ieder geval al een deel van de kleding gewassen hebt.

Zelf nog tips om babykleding mooi en schoon te houden? We horen ze graag! Laat je reactie hieronder achter.

Sarah Glasbergen

Door

17 september 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 3 reacties geplaatst.

Rachel

2 jaar geleden

Gewoon wauw! Wat een super artikel! Ik heb zoveel informatie dankzij jullie gekregen. Ik ben opzoek gegaan naar de beste wasmiddelen voor mijn baby en vond deze website: [..] Ik heb maar meteen de beste besteld en ben er super blij mee. Nogmaals erg bedankt voor deze informatieve en leuke blog!

Kim

4 jaar geleden

Tip voor moeders die in de laatste fase van de zwangerschap een verhuizing hebben gepland (uit ervaring!): koop een aantal doorzichtige, goed afsluitbare opbergboxen. Was en strijk je baby-uitzet. 'Verpak' het gesorteerd in hydrofiele doeken en alles het logisch per box weg (bijv. een box voor elke maat; een box voor spullen die je direct nodig hebt, zoals eventueel bamboe wasbare zoogcompressen, omslagdoekjes etc.; en uiteraard eentje met 'eerste kleertjes' voor na de geboorte). Schuif briefjes met daarop duidelijk de inhoud van de box goed leesbaar aan twee zijkanten, zodat je partner en/of de kraamhulp direct zien in welke box ze iets kunnen vinden. Laat het kraampakket dat je van de verzekering krijgt ook ingepakt en zet het duidelijk bij deze boxen. Zorg dat je de kraamzorg bij het intake gesprek even laat zien hoe je dit handig geregeld hebt, vertel ook je verloskundige hierover als je thuis wilt bevallen. Zo kun je met een gerust hart (thuis) bevallen. Ik heb dit zelf zo gedaan rond week 23 van mijn zwangerschap, wetende dat nesteldrang hormonen ECHT zullen komen. Het heeft mij veel stress gescheeld en mijn partner, de kraamzorg en de verloskundige werden ook blij van het idee.

Mara

4 jaar geleden

Hypo allergeen wasmiddel is echt niet nodig! Gewoon wasmiddel is ook goed!

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.