Eerste loopschoentjes baby | Waar let je op?

Eerste loopschoentjes baby | Waar let je op?

Hoera, je baby (of dreumes) loopt! Dan is het tijd voor de eerste loopschoentjes. Waar moet je op letten? Wij vertellen het je!

Wanneer is het tijd om die schattige kleine voetjes in schoentjes te stoppen? En zijn die trendy sneakers wel geschikt voor de eerste stapjes? Ontdek alles wat je moet weten over het kiezen van de perfecte schoenen voor je kleintje terwijl ze die grote stap zetten naar de wereld van lopen!

babyschoentjes op stenen met speelgoedolifant

Eerste stapjes op blote voeten

Zodra je kindje zijn eerste stapjes zet, hoef je nog niet direct naar de winkels te rennen voor echte schoenen. Lopen op blote voeten wordt, zeker in het begin, erg aangeraden omdat ze dan de beste grip hebben. Op die manier kunnen kinderen hun voeten en tenen ook vrij bewegen en ontwikkelen de spieren in de voetjes zich het beste. Is het te koud voor blote voeten, dan zijn sokken of (leren) slofjes met een goede antislipzool ook erg geschikt.

Wanneer is het tijd voor loopschoentjes?

Wanneer je kindje zijn eerste stapjes buiten gaat zetten, is het tijd om goede eerste loopschoentjes te kopen. Je bent misschien geneigd om stevige schoenen aan te schaffen, maar dat is juist niet verstandig. Kindervoetjes moeten nog vrij kunnen groeien en ontwikkelen. Een te strakke of stugge schoen met een harde zool houdt dit tegen.

Beste eerste loopschoentjes

Kindervoetjes hebben wel ondersteuning nodig, maar ook genoeg flexibiliteit. Ook moeten ze genoeg ruimte hebben, zodat de ontwikkeling van de voet op de goede manier door kan gaan. Het klinkt misschien gek, maar als de schoen te stevig is, staat je kindje ook instabieler en zal hij sneller vallen.

Eerste loopschoentjes kopen

Natuurlijk is het heel verleidelijk om schoenen te kopen die er vooral heel gaaf uitzien. Probeer het comfort van de schoenen toch echt als belangrijkste eis te zien! Hier moet je op letten als je de eerste loopschoentjes koopt:

1. Soepel materiaal

De schoentjes moeten gemaakt zijn van soepel materiaal, zoals leer, suède of canvas. Deze natuurlijke materialen zorgen er ook voor dat de schoenen kunnen ‘ademen’ en de voetjes kunnen afkoelen. Dit voorkomt zweten! Kunstleer, plastic of lakschoentjes zijn dan niet de beste keuze.

2. Flexibele zool

De zool moet redelijk flexibel en buigbaar zijn, omdat deze moet kunnen meebewegen met de natuurlijke bewegingen van de voeten van je kindje. Een soepele zool van rubber of leer is aan te raden.

3. Juiste pasvorm

Kies de juiste pasvorm. De schoentjes moeten genoeg ruimte bieden rondom de tenen en juist wat steviger zijn rondom de enkel en hiel. Zo kunnen de voetjes niet verzwikken of verschuiven in de schoenen.

4. Juiste maat

Koop de schoentjes niet in een te grote maat. ‘Op de groei’ kopen is verleidelijk, maar dat betekent dat de schoen te groot kan zijn en daardoor niet genoeg ondersteuning biedt.

5. Sluiting

Let op de sluiting van de schoen. Je hebt schoentjes met veters, klittenband, ritsen en gewone instappers. Het voordeel van veters en klittenband is dat je ze strak kunt aantrekken, waardoor deze schoentjes vaak meer stevigheid en ondersteuning bieden.

Welke schoenmaat heeft mijn baby?

Babyvoetjes groeien als een malle. Voor je het weet zijn de schoentjes, die je voor je gevoel pas nét had aangeschaft, alweer te klein. Het is dus slim om de schoenmaat van je kindje regelmatig op te meten.

Maar hoe weet je dan of een schoen de juiste maat heeft en niet te krap is? De regel is dat jouw vinger achter in de schoen moet passen terwijl je kindje ‘m aan heeft. Ook handig: via deze voetjesmeter kun je de voetjes opmeten voor de juiste schoenmaat of je gaat naar een kinderschoenenwinkel waar ze je daarbij kunnen helpen.

Je kunt ook de binnenzool uit het schoentje halen om te checken of de schoen nog goed past. Zet je kind met beide voetjes op de binnenzolen, met de hak goed op het achter-uiteinde van de zool. De teentjes van je kind mogen dan niet te dichtbij, op of over de rand van de zool komen. Is dat wel het geval, dan is de schoen te klein.

Sneakers voor je baby

Die stoere sneakers zijn dus niet geschikt om áltijd aan te trekken bij jouw baby of dreumes, maar ze misstaan echt niet in zijn schoenencollectie. Zolang je het maar afwisselt met wat meer flexibele (en meer verantwoorde) exemplaren, komt het helemaal goed.

leren lopen schoenen

Het proces van leren lopen op schoenen begint vaak met een fase van ontdekking en aanpassing. Voor veel baby's zijn de eerste ervaringen met schoenen nogal onwennig. Ze kunnen hun voeten optillen alsof ze door water waden, terwijl ze wennen aan het gevoel van de schoenen om hun voetjes.

Terwijl de baby zich aanpast aan het dragen van schoenen, beginnen de eerste stapjes op een geheel nieuwe dimensie aan te nemen. Elke stap is een ontdekkingsreis. Moedig als ouder dit zeker aan! Juich alsof het de eerste keer is dat ze lopen.

Net zoals bij het daadwerkelijk leren lopen, gaat het leren lopen op schoenen ook geleidelijk. Stap voor stap komt het helemaal goed! 

 

Anouk Bik

Door

22 maart 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.