Nacontrole na de bevalling: dit kun je verwachten

Nacontrole na de bevalling: dit kun je verwachten

Een paar weken na je bevalling ga je op nacontrole bij je verloskundige of gynaecoloog. Wij vertellen je wat je daarvan kunt verwachten.

Ongeveer zes weken na je bevalling ga je op nacontrole bij je verloskundige of de gynaecoloog die jouw bevalling heeft geleid in het ziekenhuis. Wat houdt zo’n nacontrole precies in? Lees snel verder!

Een zwangerschap en de bevalling hebben zowel fysiek als mentaal een flinke impact. Het is logisch dat je daarvan moet herstellen, zowel lichamelijk als emotioneel. De één doet dat sneller dan de ander. Sommige new moms doen dat zelf in hun vertrouwde omgeving, andere hebben daar wat hulp bij nodig. En dat is allemaal oké!

De nacontrole bij degene die jouw bevalling heeft geleid, is onderdeel van het verwerkingsproces. De nacontrole vindt meestal ongeveer zes weken na je bevalling plaats, bij je verloskundige of de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Nacontrole bij de verloskundige

De eerste weken na de bevalling zijn druk en emotioneel. Het is allemaal enorm wennen, zo’n kleintje om wie alles draait! Tegen de tijd dat je op nacontrole gaat bij je verloskundige, begin je hoogstwaarschijnlijk net een beetje je draai te vinden als kersverse moeder. Je lichaam herstelt zich en je voelt je weer wat fitter dan in je kraamweek.

Evaluatie & lichamelijke controle

Tijdens de nacontrole bij de verloskundige bespreek je samen hoe de afgelopen periode voor je is geweest. Hoe verliep je zwangerschap, de bevalling en je kraamtijd? Hoe gaat het nu met jou en je baby? Natuurlijk kun je ook alle vragen die je eventueel hebt aan je verloskundige stellen.

Daarnaast word je nog één keer onderzocht. Heb je nog (veel) bloedverlies, heb je last van urineverlies (oftewel: hoe functioneren je bekkenbodemspieren), zijn je bloeddruk en ijzergehalte in orde en hoe is het met je eventuele hechtingen en littekens?

Je nieuwe leven als moeder

Verder komt ook ter sprake hoe het leven als kersvers gezin jullie afgaat. Hoe vind je het om moeder te zijn, lukt het met de verzorging van je baby, de voedingen en de (gebroken) nachten? Hebben jullie een nieuw ritme gevonden? Ook wordt vaak besproken wat je opties zijn op het gebied van anticonceptie na je bevalling

Nacontrole niet verplicht

De nacontrole bij je verloskundige is niet verplicht, je bepaalt zelf of je daar behoefte aan hebt. Veel kersverse moeders kiezen er echter voor om op de uitnodiging in te gaan, omdat het helpt om alles nog even op een rijtje te zetten en deze bijzondere gebeurtenis af te sluiten.

Nacontrole in het ziekenhuis

Als je in het ziekenhuis bevallen bent, ga je in principe op nacontrole bij degene die jouw bevalling heeft geleid. Als dat ‘gewoon’ je eigen verloskundige was, ga je ook bij haar op nacontrole. Zo niet, dan is het meestal prettiger en handiger om bij de gynaecoloog in het ziekenhuis op nacontrole te gaan, omdat hij of zij bij je bevalling aanwezig was en er dus meer vanaf weet. Hiervoor krijg je een uitnodiging of afspraakbevestiging zodra je het ziekenhuis verlaat.

De nacontrole in het ziekenhuis verloopt eigenlijk hetzelfde als die bij de verloskundige. Als je een keizersnede hebt gehad, wordt gecheckt of je litteken goed geneest en hoe je herstel is verlopen.

Nacontrole bij gynaecoloog én verloskundige

Als je op nacontrole bent geweest in het ziekenhuis, maar je vindt het fijn om ook nog even na te praten met de verloskundige die je tijdens al die maanden van je zwangerschap heeft begeleid, kan dat natuurlijk ook. Meestal ben je hartstikke welkom bij jouw verloskundigenpraktijk. Je kunt dan al je vragen stellen en eventuele onduidelijkheden de wereld uit helpen.

Marieke van Boven

Door

07 mei 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.