Verstopping tijdens zwangerschap - wat nu?

Verstopping tijdens zwangerschap - wat nu?

Spot the bump! Dolgelukkig dat je buik aan het groeien is maar zijn je organen net zo blij? We vertellen je alles over obstipatie en wat je er tegen kunt doen.

Verstopping tijdens zwangerschap, het is een veel voorkomende zwangerschapsverschijnsel. Let that belly grow! Maar zijn de organen in je buik daar net zo blij mee? Hoe groter je kleine wordt hoe minder ruimte er is, je darmen komen in de knel en dat kan leiden tot een moeilijke stoelgang aka obstipatie. 

Wat is obstipatie

Obstipatie is een ander woord voor verstopping. Het wil zeggen dat je stoelgang niet soepel verloopt. We spreken over een verstopping als je minder dan 3 keer per week kan poepen. Omdat de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten wordt hij hard en droog. Door de harde ontlasting is het moeilijk om deze eruit te persen.

Wist je dat 85% van de zwangere vrouwen last heeft van aambeien door het harde persen? No worries, het is niks om je voor te schamen!

Wanneer je last hebt van aambeien is het belangrijk dat je een goede stoelgang hebt of krijgt. Om het branderige gevoel tegen te gaan kun je zalfjes of crèmes gebruiken. Let wel op of deze geschikt zijn voor zwangere vrouwen!

Verstopping tijdens zwangerschap

Verstopping tijdens de zwangerschap - hoe komt dat? Dit komt, daar hebben we ze weer, door de zwangerschapshormonen. Progesteron zorgt er tijdens de zwangerschap voor dat je darmen trager werken, je vocht vasthoudt en je darmen groter worden. De ontlasting blijft langer in je darmen zitten waardoor er meer vocht uit gehaald wordt. 

Obstipatie tijdens zwangerschap gevaarlijk 

Wanneer het gaat om een tijdelijke moeilijke stoelgang is het hebben van een verstopping tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk. Pas wanneer er sprake is van een blijvende obstipatie kan het op een gegeven moment gevaarlijk worden. Geen paniek, een blijvende verstopping is super zeldzaam!

Tips tegen verstopping

  • Drink veel water, twee tot drie liter per dag, zodat je je darmen bezig houdt en voedsel en afvalstoffen sneller verwerkt worden. 
  • Het eten van vezelrijk voedsel is belangrijk. Volkorenbrood, groenten en fruit helpen om je darmen aan het werk te houden. Let op: eet geen pruimen. Pruimen bevatten naast vezels ook fenylsateïne. Dat is een stof die laxerend kan werken. Soms kan popcorn helpen, maar zorg dan wel voor een soort zonder boter en toegevoegde oliën.
  • Minder met het eten van zetmeelhoudende groenten (o.a. bonen, ui, prei, erwten en linzen) en producten die extra gasvorming geven (o.a. paprika, knoflook, meloen en radijs). 

Laxeermiddelen tijdens zwangerschap

Slik niet zomaar laxeermiddelen, maar overleg eerst met je arts. Een betere vervanger voor laxeermiddelen is lactulose, een middel dat je ontlasting zacht houdt. Dit is niet schadelijk voor je en kan je meerdere keren per dag gebruiken.

Heb/had jij last van een verstopping tijdens de zwangerschap?

Isabelle Spapé

Door

09 maart 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.